ΣΗΜΕΡΑ:
ΑΝΑΤΟΛΗ : 6:29
ΔΥΣΗ : 5:56
-
Πρόσφατα άρθρα
Πρόσφατα σχόλια
- GEORGE SYRIANOS στο Φύτευση αμπέλου
- Γιώργος Σουρλάγκας στο ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ
- erosadmin στο ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΙΣΤΗΣ στο Καλωσήλθατε
- erosadmin στο Καλωσήλθατε
Ιστορικό
Kατηγορίες
Μεταστοιχεία
Σύνδεσμοι
Αρχείο κατηγορίας Γεωργικές προειδοποιήσεις
ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
Πρώιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F και F1).
Μεσοπρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθέων -έναρξη της άνθισης (στάδια Ε και F).
Όψιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων (στάδιο D).
Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ:(Praysoleae)
Στο δίκτυο παγίδευσης των μεσοπρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες περιφέρονται στα άνθη της ελιάςκαι τρέφονται από αυτά.
ΟΔΗΓΙΕΣ : Μεσοπρώιμες περιοχές:
Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται μια επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillusthuringiensis). Στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός της επόμενης γενιάς που δύσκολα αντιμετωπίζεται με βιολογικά φάρμακα.
Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας με μειωμένη ανθοφορία(μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης.
Στους ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δεν χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων αρκεί για μια ικανοποιητική καρπόδεση.
ΣΥΣΤΑΣΗ : Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην διαταράσσει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή. Οδηγίες για τις όψιμες περιοχές θα δοθούν σε επόμενο δελτίο
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
Δημοσιεύθηκε στη Γεωργικές προειδοποιήσεις, Ελαιοκαλλιέργεια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Περονόσπορος :Εμφάνιση σε αρκετές θέσεις. Αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης σε περίπτωση βροχής.
Ωίδιο: Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.
Φόμοψη: Εμφάνιση συμπτωμάτων. Δεν συστήνεται ψεκασμός την περίοδο αυτή παρά μόνο καλλιεργητικά μέτρα.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Φαινολογικά στάδια αμπελιούκαι καιρικές συνθήκες
Η άνοδος της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα επιτάχυνε την ανάπτυξη των αμπελιών. Ενδεικτικά στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης κατά 14 –19εκ.. Η χρονιά εμφανίζεται λίγο πιο όψιμη σε σχέση με το 2019 και 15-20 ημ. οψιμότερη σε σχέση με το 2018.
Διαβάστε περισσότερα: Ασθένειες αμπέλου
Δημοσιεύθηκε στη Αμπελοκαλλιέργεια, Γεωργικές προειδοποιήσεις
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Ασθένειες του αμπελιού
Ωίδιο: Ο μύκητας δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται παράλληλα με τη βλάστηση.
Φόμοψη:Οι νέες μολύνσεις απαιτούν βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένα βλαστικά στάδια.
Ακάρεα:Προσβάλλουν τα μάτια με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν ή να δίνουν ασθενική βλάστηση
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphenecator)(χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες :-Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε μάτια και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της. Ο μύκητας, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια της Κρήτης.
Οδηγίες :Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος5 -6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).
Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών (πρώιμες προσβολές) που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά το στάδιο F. Επισημαίνεται ότι οι προσβεβλημένοι βλαστοί διατηρούν το μόλυσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να το διασπείρουν σε όλο το αμπέλι.
ΦΟΜΟΨΗ:(Phomopsisviticola)
Γενικές πληροφορίες :-Ο μύκητας ευνοήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών την περσινή άνοιξη άρα υπάρχει αυξημένο μόλυσμα. -Η διασπορά των μολυσμάτων και οι νέες μολύνσεις γίνονται νωρίς την άνοιξη, σε πολύ κοντινές αποστάσεις (μόλις μερικά μέτρα το πολύ),μόνο όμως εφόσον εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κοντά στο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο D.
Οδηγίες :-Αντιμετώπιση χρειάζεται στην έναρξητης βλάστησης όταν υπάρχει παράλληλα βροχερή περίοδος.Η επέμβαση γίνεται πριν από προβλεπόμενη βροχή. Η εφαρμογή μετά από βροχή έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.
ΑΚΑΡΕΑ:(Colomerus vitis)
Γενικές πληροφορίες :-Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών.- Στις εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων διαπιστώνεται αυξημένη παρουσία ακάρεων του είδους Colomerusvitis (φυλή οφθαλμών).- Το άκαρι, ανάλογα με τον πληθυσμό του, είτε καταστρέφει ολοκληρωτικά τα μάτια οπότε δεν ανοίγουν, είτε ζημιώνονται εν μέρει με αποτέλεσμα να δίνουν ασθενική βλάστηση.
Οδηγίες :-Στα αμπέλια με ιστορικό, συνιστώνται τουλάχιστον δυο επεμβάσεις:η 1η όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 -10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε) και η 2η μετά από 10 -14 περίπου ημέρες (στάδια F–G).- Να γίνεται καλή διαβροχή ώστε να είναι αυξημένη η πιθανότητα επαφής των ακάρεων με το φάρμακο (60 -90 λίτρα διαλύματος /στρ). – Οι επεμβάσεις με βρέξιμο θειάφι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το ωίδιο.
Διαβάστε περισσότερα: Ασθένειες αμπέλου
Δημοσιεύθηκε στη Αμπελοκαλλιέργεια, Γεωργικές προειδοποιήσεις
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασθένειες του αμπελιού
Γεωργική προειδοποίηση για το αμπέλι 17-07-2019
Ευδεμίδα: Επαναληπτικός ψεκασμός στην πρώιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου -Λασιθίου.
Ωίδιο: Έναρξη γυαλίσματος.
Ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται.
Σήψεις σταφυλιών: Προσοχή σε σταφύλια όλων των περιοχών που έχουν προχωρήσει στο γυάλισμα ή έχουν πληγές και δέχτηκαν βροχές με διυγράνσεις μεγάλης διάρκειας.
Περονόσπορος : Οι βροχές ενεργοποιούν τα μολύσματα. Προσβολές κυρίως στα φυλλώματα.
Τζιτζικάκι: Εμφανίζουν δυναμικούς πληθυσμούς κατά θέσεις.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια.
Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα ( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά τη φετινή χρονιά.
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι…
Διαβάστε περισσότερα στο δελτίο της 17-07-2019:
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στη Γεωργικές προειδοποιήσεις
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γεωργική προειδοποίηση για το αμπέλι 17-07-2019
Γεωργική προειδοποίηση για το αμπέλι 05-07-2019
Ευδεμίδα:Έναρξη 3ης πτήσης στις πρώιμες περιοχές των ν.Ηρακλείου–Λασιθίου.
Ωίδιο: Έναρξη γυαλίσματος στις πρωιμότερες περιοχές και ποικιλίες.Ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται.
Περονόσπορος: Δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες.
Τζιτζικάκι:Εμφανίζουν δυναμικούς πληθυσμούς κατά θέσεις.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικάκαι ενισχύουν τη δράση τους. Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερηώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή(σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο(ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.Τα καλλιεργητικάμέτρα αποδεικνύονταιιδιαίτερασημαντικάτηφετινή χρονιά.
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι…
Διαβάστε περισσότερα στο δελτίο της 05-07-2019:
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στη Γεωργικές προειδοποιήσεις
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γεωργική προειδοποίηση για το αμπέλι 05-07-2019