Χίλια κλήματα και άλλες τόσες ελιές μοιράσαμε!

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος
Ο Πρόεδρος και ο Ταμίας μας μπροστά στις Ελιές που μόλις έφτασαν!

Φέτος και πάλι ο ΕΡ.Ο.Σ. στην προσπάθειά να διαδώσει στο νησί μας το αμπέλι και την ελιά, μοίρασε αυτές τις μέρες χίλια έρριζα κλήματα και χίλιες μικρές ελιές, πάντα στην τιμή κόστους. Παρατηρήσαμε μια μικρή κάμψη στην ζήτηση φυτών αμπελιού, την οποία ο σύλλογος αποδίδει στην ελαφρά αποθάρρυνση αρκετών αμπελουργών, λόγω των συχνών ασθενειών και σαπισμάτων που παρατηρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Είναι καιρός πια να το καταλάβουμε ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δημοσιεύει ο ΕΡ.Ο.Σ. για τα συχνά ραντίσματα με τα κατάλληλα παρασκευάσματα, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την έξαρση των ασθενειών – Ωίδιο, Περονόσπορο, Φόμωψη, Βοτρύτη, Ευδεμίδα – όπως αυξημένη υγρασία με παράλληλη ζέστη.

Όμως η απογοήτευση δεν πρέπει να μας κάνει να «προδώσουμε» τους προγόνους μας, όπου κάθε οικογένεια είχε και συντηρούσε το αμπελάκι της. Χρειαζόμαστε αυτές τις «πράσινες πινελιές» στο νησί μας, που του δίνουν άλλη όψη τον καιρό του καλοκαιριού. Μαζί με όλες τι άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητές μας – που είναι πολλές – ας στρέψουμε το βλέμμα μας και στο αμπελάκι και αυτό θα μας αποζημιώσει με το γλυκό του σταφύλι και το πιπεράτο κρασί, που θα μας συντροφέψουν τον χειμώνα.
Και να το ξέρουμε: Το δικό μας κρασί είναι το καλύτερο της γης!

Απεναντίας παρατηρούμε μια έξαρση στη ζήτηση της ελιάς, λαδοελιάς αλλά και βρώσιμης ελιάς. Με τέτοιο ρυθμό διάδοσης των ελαιώνων στο νησί μας, είναι καιρός πια να σκεφτούμε σοβαρά που θα στηθεί ένα λιοτρίβι, ώστε να αποφύγουμε τα ταξίδια σε Άνδρο και Τήνο που δημιουργούν ένα σωρό αρνητικούς παράγοντες που υποβαθμίζουν το λάδι μας. Πολλές μέρες στα τσουβάλια, μάζεμα βιαστικά «βρέξει-χιονίσει» λόγω καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας επεξεργασίας με το λιοτρίβι.

Με την ευκαιρία, ο ΕΡ.Ο.Σ. υπενθυμίζει σε κάθε τολμηρό επενδυτή που θα διαθέσει την «μαγιά» και ότι χρειαστεί για ένα ελαιοτριβείο, ότι και μόνο αν ακουσθεί ότι κάτι παρόμοιο ξεκίνησε, πιστεύουμε ότι σε χρόνο μηδέν θα πολλαπλασιαστούν οι ελαιοφυτεύσεις. Φυσικά εμείς θα είμαστε στο πλευρό του για κάθε δυνατή βοήθεια.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα, ο ΕΡ.Ο.Σ. στέλνει τους χαιρετισμούς του σε όλα τα μέλη και τους φίλους μας και εύχεται με το καλό να ακούσουμε σύντομα το ευχάριστο νέο για το λιοτρίβι..

Ο Πρόεδρος Γιάννης Μπαρμπαρής

Κατηγορίες: Αμπελοκαλλιέργεια, Άρθρα, Ειδήσεις, Ελαιοκαλλιέργεια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *