Φύτευση αμπέλου

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΡΡΙΖΩΝ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ

Αγαπητοί φίλοι

Με τις παρακάτω οδηγίες, ελπίζουμε να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να μην «φαλάρει» κανένα κλίμα από όσα θα φυτέψετε.

Προεργασία
Από την παραλαβή τους και αν θέλουμε να τα φυτέψουμε σύντομα, έχοντας φυσικά κάνει την κατάλληλη προεργασία στο χωράφι μας, καλό θα είναι να τα βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό για 10-15 ώρες, ώστε να ενυδατωθούν, γιατί ήσαν για ένα διάστημα μέσα σε ψυγείο και κατόπιν να τα φυτέψουμε.
Εάν θέλουμε να τα φυτέψουμε μετά από λίγες ημέρες, θα πρέπει να τα «παραχώσουμε» σε καλά σκαμμένο χώμα, ώστε εκεί να παραμείνουν για όσες ημέρες χρειαστεί έως την ημέρα της φύτευσης. Για τον σκοπό αυτό, χωρίζουμε τα φυτά σε δεμάτια των 5 ή παραπάνω φυτών, ανοίγουμε ένα αυλάκι στο χώμα βάθους 25 πόντων περίπου και βάζουμε τα φυτά μέσα με μικρή κλίση και τα σκεπάζουμε έτσι ώστε να είναι όλο το ριζικό τους σύστημα καλά παραχωμένο στο χώμα. Το χώμα αν δεν έχει την κατάλληλη υγρασία που θα τα διατηρήσει υγρά πρέπει να ποτιστεί. Αυτός ο τρόπος της παράχωσης βοηθάει τα φυτά να διατηρήσουν τους χυμούς τους έως την ημέρα της φύτευσης. Τα φυτά δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί περισσότερο από 15 ημέρες και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της εαρινής βλάστησης.

Φύτευση
Ο κάθε λάκκος που θα ανοίξουμε, πρέπει να έχει βάθος λίγο μεγαλύτερο από το μήκος του φυτού. Εάν έχουμε πολύ καλά χωνεμένη κοπριά, μπορούμε να ρίξουμε στο βάθος του μια μικρή φτυαριά και να την σκεπάσουμε με λίγο χώμα. Θα κόψουμε τις ρίζες του φυτού με ένα καλό ψαλίδι, αφήνοντας μόνο ένα μήκος 4 – 5 εκατοστών. Το φυτό θα βγάλει σύντομα νέες ρίζες. Βάζοντας το φυτό στο κέντρο του λάκκου ρίχνουμε το χώμα περιμετρικά, πατώντας το πολύ καλά ώστε να μην αφήσει κενά αέρος και να μην μείνουν οι ρίζες εκτεθειμένες. Το φυτό πρέπει να είναι μέσα στη γη έως λίγο πιο κάτω από το σημείο εμβολιασμού.
Τώρα που το χώμα εκεί είναι φρέσκο, είναι η κατάλληλη στιγμή να μπήξουμε ένα πάσαλο στήριξης του φυτού, με μήκος περίπου 1 μέτρο έξω από το χώμα. Εκεί θα δένονται οι νέοι βλαστοί ώστε να μην σπάσουν με τον πρώτο άνεμο. Εάν οι πάσαλοι στήριξης είναι σιδερόβεργες 8-10 χιλ. πρέπει αργότερα το καλοκαίρι να φροντίσουμε να περάσουμε καλάμι στην βέργα πάνω στο οποίο θα δένονται οι βλαστοί, ώστε να μην επηρεάζονται από τη άνοδο της θερμοκρασίας της σιδερόβεργας.

Πότισμα
Τον πρώτο χρόνο τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τακτικά αλλά όχι υπερβολές. Το σωστό πότισμα το καλοκαίρι είναι μία (1) φορά την εβδομάδα να γεμίζει ένας λάκκος ποτίσματος με διάμετρο 60 – 70 εκατοστά γύρω από το νεαρό φυτό. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία του συγκεκριμένου αμπελώνα.

Αποστάσεις φύτευσης
Οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από τον χώρο που έχουμε, την μορφολογία του εδάφους και φυσικά τον τρόπο καλλιέργειας που έχουμε διαλέξει για το αμπέλι. Όσο πιο πυκνή φύτευση, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ζωτικές ουσίες θα έχουν τα φυτά ώστε να δίνουν την ετήσια παραγωγή που επιθυμούμε. Πάντως να έχουμε κατά νου ότι, η ποιότητα του μούστου που θα μας δώσει το αμπέλι, εξαρτάται και από τον όγκο της παραγωγής του. Λίγα και καλά είναι ο χρυσός κανόνας!
Παρακάτω θα σας δώσουμε έναν ενδεικτικό πίνακα αποστάσεων φύτευσης ανάμεσα σε κάθε ρίζα και σε κάθε γραμμή φύτευσης και αριθμού φυτών ανά στρέμμα.

2 Χ 2 μ = 200 φυτά
2 Χ 1,75 μ = 275 φυτά
1,75 Χ 1,75μ= 326 φυτά
1,75 Χ 1,5 μ = 380 φυτά
1,50 Χ 1,50μ= 444 φυτά

Δείτε ένα μικρό βίντεο στα Ελληνικά για την φύτευση έρριζων φυτών αμπέλου:

Αγαπητοί μας συμπολίτες, ο ΕΡ.Ο.Σ. σας εύχεται όλα τα φυτά που θα φυτέψετε να είναι καλορίζικα και εμείς εδώ θα είμαστε να απαντήσουμε σε κάθε απορία, ερώτηση ή παρατήρηση.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1 απάντηση στο Φύτευση αμπέλου

  1. Ο/Η GEORGE SYRIANOS λέει:

    PANTA DYNATOI KAI AKOYRASTOI STO ERGO SAS [KOUNTOYRES YPARXOYN?]

Τα σχόλια είναι κλειστά.