Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί διακρίνονται γενικά σε εγκεντρισμούς και ενοφθαλμισμούς. Στους πρώτους το εμβόλιο αποτελείται από τμήμα κληματίδας με ένα ή δυο οφθαλμούς, ενώ στους δεύτερους από ένα οφθαλμό με λίγο ξύλο.Οι κυριότεροι επιτόπιοι εγκεντρισμοί είναι ο σχιστός και ο αγγλικός μακράς τομής και οι κυριότεροι ενοφθαλμισμοί ο ημιμαγιόρκειος και το όρθιο ταφ.


Συλλογή – προετοιμασία εμβολίων:
Μεγάλη σημασία για την παραγωγικότητα του νέου φυτού έχει η συλλογή εμβολίων από πρέμνα με καλά ποιοτικά, ποσοτικά και υγειονομικά χαρακτηριστικά και από καλά ξυλοποιημένες κληματίδες. Για πρακτικούς λόγους, προτιμώνται κληματίδες που προέρχονται από ταχυφυείς (μεσοκάρδιους) βλαστούς, γιατί οι κόμβοι τους είναι πιο λεπτοί και το εμβόλιο αφαιρείται ευκολότερα χωρίς εντεριώνη.

Η συλλογή των κληματίδων εμβοληψίας γίνεται συνήθως μια ημέρα πριν τον εμβολιασμό. Αμέσως μόλις κοπούν, αφαιρούνται με το ψαλίδι οι έλικες και τα φύλλα, με αποκοπή του μίσχου τους έτσι που να παραμένει η βάση του πάνω στη κληματίδα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τυχόν τραυματισμό του οφθαλμού και τη δημιουργία πληγής στο σημείο πρόσφυσης του μίσχου με την κληματίδα. Τα μοσχεύματα εμβοληψίας τυλίγονται αμέσως μετά με υγρή λινάτσα και κλείνονται αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες υγρασίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό μέρος για 2-3 ημέρες και για περισσότερες σε ψυκτικό θάλαμο (θερμοκρασίας 1-4οC και υγρασίας περίπου 98%). Εάν κοπούν με το κλάδεμα τον Φεβρουάριο, πρέπει να ακολουθήσουμε την πιο πάνω διαδικασία διατήρησης στο ψυγείο.

Οι εμβολιασμοί γίνονται αρχές έως τέλος Μαΐου, ανάλογα την περιοχή και τη χρονιά, και ειδικότερα λίγο πριν την έναρξη της άνθησης μέχρι και την καρπόδεση γιατί μόνο τότε «σηκώνει» ο φλοιός.

Eνοφθαλμισμοί – Μπόλιασμα με μάτι — >

Εγκεντρισμοί – Μπόλιασμα με τομή σε σφήνα – “καλέμι” —>