Βιολογική αντιμετώπιση προνυμφών των λεπιδόπτερων

Προνύμφη Ευδεμίδας
Προνύμφη ευδεμίδαςΜε την έναρξη της άνθησης στα αμπέλια, είναι απαραίτητη και η προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων/εχθρών του αμπελιού. Ο κυριότερος εχθρός είναι η Ευδεμίδα – Lobesia botrana.

Στο αμπέλι συμπληρώνει 3 γενεές το χρόνο στις περισσότερες περιοχές.
Οι προνύμφες της 1ης γενεάς είναι κατά κανόνα ανθοφάγος. Τρώει τους στήμονες και τον ύπερο, ενώ τα προσβεβλημένα άνθη συνδέονται μεταξύ τους με μετάξινα νήματα.
Της 2ης γενιάς καταστρέφουν τις άγουρες ράγες, οι οποίες συχνά συνδέονται με νήματα.
Οι προνύμφες 3ης γενιάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τις ώριμες ράγες.
Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες σε ποικιλίες με πυκνόρραγους βότρεις και σε κληματαριές.

H βιολογική αντιμετώπιση επιβάλλει την χρησιμοποίηση βιολογικών σκευασμάτων, τα οποία είναι πολύ δραστικά στις νεαρές προνύμφες των λεπιδόπερων.
Ο Βάκιλος της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) είναι βιολογικό εντομοκτόνο που λειτουργεί διά της κατάποσης, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με άριστα αποτελέσματα στις νεαρές προνύμφες των λεπιδόπτερων για όλες τις πτήσεις.

Έχει ενεργή χρονική διάρκεια 5-6 ημερών μετά την επέμβαση και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται συχνός ψεκασμός ή σκόνισμα.

Κυκλοφορεί σε σκόνη για σκόνισμα επίπασης, αλλά και σε σκόνη που διαλύεται με νερό (βρέξιμη μορφή).

Για την εφαρμογή με σκόνισμα επίπασης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μίξη με σκόνη θειάφι ή θειοχαλκίνη σε αναλογία 1/1 και σε ποσότητα 3 κιλά ανά στρέμμα.
Για την εφαρμογή με ψεκασμό, το διάλυμα μπορεί να αναμιχθεί με βρέξιμο θειάφι σε αναλογίες που αναγράφονται στην συσκευασία.

Απαραίτητη ενημέρωση για την προληπτική επέμβαση εναντίον των επιμολύνσεων με μυκητιάσεις στα ώριμα σταφύλια: Βιολογική αντιμετώπιση εδαφογενών φυτοπαθογόνων