Όξινη σήψη – (Μαύρη σήψη)

Εικόνα από όξινη σήψη
Προσβολή ράγας από όξινη σήψη Όξινη σήψη της αμπέλου

Εκδηλώνεται μετά το γυάλισμα και προκαλεί εκτεταμένες σήψεις στα ώριμα σταφύλια .Οι ζημίες είναι σημαντικές με άμεσες επιπτώσεις στην εμπορική άξια του προϊόντος και την ποιότητα των κρασιών(χαμηλός αλκοολικός βαθμός, υψηλή πτητική οξύτητα).Συγχέεται με τη βοτρύτιδα την οποία και ανταγωνίζεται.

Συμπτώματα

Μετά το γυάλισμα οι προσβλημένες ράγες παίρνουν χρώμα καφέ-ιώδες(έγχρωμες ποικιλίες) ή ανοικτό κόκκινο (λευκές ποικιλίες).Στη συνεχεία χάνουν το χυμό τους και αδειάζουν (μένει μόνο ο φλοιός ).
Τα σταφύλια σαπίζουν ,αποδιοργανώνεται και βγάζουν μια ξινή μυρωδιά, ενώ μικρά έντομα (μύγες ξυδιού) πετούν κοντά στα πρέμνα με τα σαπισμένα σταφύλια.

Η Μύγα του Ξυδιού3mm μήκος. Κίτρινο-καφέ ή διάστικτο σε χρώμα με μάτια σε ζωηρό κόκκινο.
Η κοιλιά κρέμεται όταν πετά, πολύ αργά.
Συνήθως αιωρείται.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας

Τα παθογόνα αιτία είναι βακτηρία και ζυμομύκητες, τα οποία μεταφέρονται από την Μύγα του ξυδιού (Drosophila melanogaster). Προσελκύονται από τη μυρωδιά του χυμού, η οποία προέρχεται από τις τραυματισμένες ράγες από διάφορες αιτίες (ευδεμίδα, ωίδιο, μηχανικά αιτία). Κατόπιν ψάχνουν και βρίσκουν τις πληγές των σταφυλιών για να γεννήσουν τα αυγά τους, μεταφέροντας συγχρόνως τα παράσιτα της σήψης. Αυτά βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η προσβολή αρχίζει από 1-2 ράγες και εξαπλώνεται με τους χυμούς που τρέχουν πάνω στα σταφύλια.

Η ασθένεια ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Εμφανίζεται συνήθως στα ζωηρά αμπέλια ενώ τα συμπαγή σταφύλια είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της όξινης σήψης:

Η εξυγίανση είναι αποφασιστικής σημασίας για τον έλεγχο της μαύρης σήψης. Πρέπει να καταστρέψουμε τις μούμιες, να αφαιρέσουμε τις ασθενείς έλικες από τα σύρματα, και κατά την διάρκεια του κλαδέματος, αν είναι δυνατόν, να αφήσουμε μόνο καρποφόρα καλάμια χωρίς αλλοιώσεις. Εάν εμφανιστούν μερικές βλάβες στα φύλλα την άνοιξη, αφαιρούμε τα μολυσμένα φύλλα, επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία μετά από λίγες λοιμώξεις. Πρέπει να φυτεύουμε τα αμπέλια σε ανοιχτές ηλιόλουστες περιοχές που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Όταν τα σταφύλια είναι εκτεθειμένα στο φως γεγονός που ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αέρα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μαύρη σήψη. Καλή καταπολέμηση των ζιζανίων επιτρέπει επίσης τα φυτά να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Ένα πρόγραμμα ψεκασμού μυκητοκτόνων, ειδικά στην αρχή της σεζόν, είναι απαραίτητη για τον επαρκή έλεγχο της μαύρης σήψης. Εφαρμόζουμε την χρήση των μυκητοκτόνων σε ένα επαναλαμβανόμενο χρονοδιάγραμμα που αρχίζει όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 10 έως 15 εκ. Συνέχεια ψεκάζουμε από 7 έως 10 ημέρες, (7 ημέρες κατά τη διάρκεια υγρού καιρού, 10 ημερών εάν ξηρό) μέχρι η ράγα του σταφυλιού να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ρώγες δεν είναι πλέον ευπαθής σε μαύρη σήψη όταν φθάσουν περίπου 6%και 8% περιεκτικότητα σε ζάχαρη (συνήθως όταν αρχίζουν να αλλάξετε το χρώμα.)

Σημαντικό: το μυκητοκτόνο με χαλκό ενεργεί ως προστατευτικό στρώμα του χρώματος στην επιφάνεια του φύλλου.