Εγκεντρισμός

Μπόλιασμα με τομή σε σφήνα – “καλέμι”

Το μπόλιασμα αυτό διαφέρει από το μπόλι με τομή “Τ”, γιατί πρέπει να κόψουμε τον κορμό του αμπελιού πολύ χαμηλά, συνήθως λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της γης. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ανοίξουμε ένα μικρό λάκκο γύρω από την βάση του κορμού, αποκαλύπτοντας έτσι 10-15 εκ. της επιφάνειάς του που βρίσκεται μέσα στο χώμα.

Αφού πρώτα διαλέξουμε δυο μικρά τμήματα από την κληματίδα που έχουμε επιλέξει για την λήψη των εμβολίων, θα τα κόψουμε έτσι ώστε ένα τουλάχιστον ή δυο μάτια να υπάρχουν πάνω από το τμήμα των 5 εκατοστών που θα βυθίσουμε στον κορμό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τμήματα από το κάτω μέρος τους, έτσι ώστε το κάτω μέρος να είναι μια σφήνα 4-5 εκατοστών περίπου που θα έχει απαραίτητα και στις δύο άκρες της τμήμα του φλοιού της κλιματίδας.

[Η φωτογραφία είναι του: http://royalgello-innatur.blogspot.com]

 
Έχοντας έτοιμα τα δύο μπόλια, πάμε πάλι στον κορμό και τον κόβουμε με τομή κάθετα με το έδαφος και σε ύψος 15 εκατοστών από αυτό. Με ένα κοφτερό μπαλταδάκι θα κάνουμε την εγκάρσια τομή με βάθος 4-5 εκατοστά και τα την κρατήσουμε “ανοικτή” βυθίζοντας στο κέντρο του κορμού ένα κατάλληλο εργαλείο ή ένα κομμάτι κατάλληλα διαμορφωμένο σκληρό ξύλο. Μετά θα βυθίσουμε γερά τα δύο μπόλια με τις σφήνες στις δύο άκρες της ανοικτής σκισμής, έτσι ώστε οι εξωτερικές πλευρές τους να εφάπτονται ακριβώς με την εξωτερική επιφάνεια του φλοιού του κομμένου κορμού. Γεμίζουμε την σκισμή με ένα κομματι βρεμένο πανί ή βαμβάκι και δένουμε σφικτά τον κορμό από την κορυφή του έως και 3 εκατοστά κάτω από το τέλος της σκισμής. Αλοίφουμε καλά την τομή του κορμού έτσι ώστε ελάχιστο νερό να εισχωρήσει στο κόψιμο.

Τώρα πρέπει να σκεπάσουμε με ελαφρύ αμμόχωμα όλο το τμήμα του εμβολιασμού έως την κορυφή του που θα βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης. Εάν έχουμε επιτυχή εμβολιασμό, οι νέοι βλαστοί θα αναπτυχθούν με ορμή έξω από το χώμα σε λίγες ημέρες.

Mpoli

[Η φωτογραφία είναι του: http://royalgello-innatur.blogspot.com]