Η χθεσινή 9 Απριλίου 2016 εκδήλωση για το αμπέλι είχε δύο φάσεις όπως προαναγγείλαμε, η πρωινή περιελάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τρία επιλεγμένα αμπέλια μελών του ΕΡ.Ο.Σ. και η βραδυνή ήταν η εκπαιδευτική ομιλία του Δ.Γεώργα.
Ο Δημήτρης Γεώργας, αμπελουργός, οινοποιός, γεωλόγος από τα Σπάτα και λάτρης της βιολογικής αμπελουργίας, έχει ένα εξαιρετικό προσόν, την ευκολία μετάδοσης της συμπυκνωμένης γνώσης του σχετικά με την βιολογική αμπελουργία. Ο λόγος του κυλάει αβίαστα επί ώρες σαν ανοιξιάτικο ρυάκι, διανθισμένος με σκόρπια ευφάνταστα παραδείγματα, μικρές ιστορίες και μεταφορικές αναφορές των φυτών ως αισθαντικοί οργανισμοί και οχι μόνο σαν φυτικά κύταρα. Πιστεύει οτι τα φυτά αισθάνονται ως ζώα και ανάλογα με την δική μας συμπεριφορά και μεταχείρησή τους, αντιδρούν θετικά ή αρνητικά, διαβιούν με υγεία ή αφήνονται να αρρωστήσουν. Πρωτότυπες ιδέες που όμως έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σε μεγάλους οργανισμούς που ασχολούνται με τις καλλιέργειες.
Το πρωί ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση από το αμπέλι του Νίκου Κουσαθανά στον Κόρφο. Η νοικοκυροσύνη είναι φανερή και τα μικρά αμπελοτόπια του Νίκου, διάσπαρτα σε όλη την ανηφορική πλαγια, παρέα με τις ελιές, τις συκιές και τις λεμονιές, μια όμορφη ξεχωριστή εικόνα. Εγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις για τις αναγκαίες επεμβάσεις της εποχής, αλλά η γενική εντύπωση ήταν οτι ο Νίκος κάνει σπουδαία δουλειά.
Συνεχίσαμε με την επίσκεψη στον “κρυμένο θησαυρό” της Λαγκάδας, στους φανταστικούς κήπους και στα αμπέλια του Αρτέμη Ν. Νάζου (Κρομμύδα). Εκεί δεν φτάνουν τα λόγια ούτε οι φωτογραφίες να μεταδώσουν την δροσιά και τις μυρωδιές από τις λεμονιές, τις ελιές, τις συκιές. Τα αμπέλια του όλα περιποιημένα ανεβασμένα σε γραμμική καλλιέργεια. Ο Αρτέμης και κυρία Νάζου είχαν προετοιμάσει εξαιρετικό “κέρασμα” στην παρέα. Βραστός κόκκορας, λούζα ψιλοκομμένη, κρομμυδόπιτα και μια φοβερή κοπανιστή με σταφίδες και πετιμέζι.. Τα τιμήσαμε δεόντως δίπλα στο τεράστιο παραδοσιακό πατητήρι, καμαρώνοντας τον άρχοντα ΝΙΚΟ και τον παράδεισό του.
Η θέα από τα ψηλά του Κούνουπα είναι μοναδική. Το αμπελάκι στοιχισμένο σε κυπελλοειδή καλλιέργεια με φετεινή πρωτοποριακή μέθοδο φρεζαρίσματος “κοτλέ”! Ελαφρύ φρεζάρισμα γραμμή παρά γραμμή με αλλαγή κάθε χρονιά. Εκεί ο Δημήτρης και ο αμπελουργός του Δ.Κουκάς (Λύκος) καταφέρνουν να τρυγήσουν 500κιλά καλά σταφύλια την χρονιά, παλεύοντας με επιτυχία στους βοριάδες και στους νοτιάδες που ξυρίζουν το αμπέλι. Ενα μπράβο το εισέπραξαν από τον Δ.Γεώργα..
Το βράδυ ο Δ.Γεώργας ήταν και πάλι εξαιρετικός. Μίλησε για τις ανοιξιάτικες φροντίδες της βλαστολόγησης και πόσο σημαντική είναι για την σωστή ανάπτυξη των καρποφόρων κλιματίδων. Μίλησε για την κορφολόγηση, για τους σωστούς ψεκασμούς και μας υπενθύμισε οτι το θειάφι είναι ο καλύτερος φίλος του αμπελιού και του αμπελουργού, ενώ η σωστή και έγκαιρη επέμβαση με θειάφισμα, αποκλείει επιθέσεις οχι μόνο από μύκητες αλλά δυσκολεύει την ζωή πολλών εντόμων – εχθρών του αμπελιού. Τέλος μίλησε αρκετή ώρα για την ημερομηνία του τρύγου και πόσο σημαντική είναι για μια επιτυχημένη καλλιεργητική χρονιά.
Απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, έλυσε αρκετές απορίες και μετά από σχεδόν τρεις ώρες συζήτησης, η γνωστή κατάληξη με τους μεζέδες, τα κρασιά μας και τους αγέραστους Μπαμπέλη- Καντενάσο στα όργανα!
Εκ μέρους όλων των μελών και των φίλων του ΕΡ.Ο.Σ. ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ στον εξαιρετικό φίλο Δημήτρη Γεώργα