Kαταπολεμώντας το δάκο με πλαστικά μπουκάλια

Πρόκειται για τον τύπο του πλαστικού μπουκαλιού. Ως «παγίδα» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοινά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ή αναψυκτικών του ½ ή του 1½ του λίτρου. Αρκεί να είναικαθαρά.Πώς φτιάχνουμε την παγίδα: Μετρώντας λίγο πιο κάτω από το στόμιο του μπουκαλιού, σε μιαν απόσταση από 7 εκατοστά για τα μικρά και 10 – 12 εκατοστά για τα μεγάλα μπουκάλια, ανοίγουμε με μια καυτή πρόκα 2 τρύπες στα μικρά και 3 – 4 τρύπες στα μεγάλα και με διάμετρο όσο το μικρό μας δακτυλάκι του χεριού και λίγο πιο μικρή, σχεδόν τόσο μικρή όσο χρειάζεται να μπορεί να χωράει μια κοινή μύγα.

Εναλλακτική μέθοδος είναι να ανοίξουμε μια τρύπα 12εκ απόσταση από το στόμιο, με διάμετρο ίση με το στόμιο του μπουκαλιού, όπου εκεί θα προσαρμόσουμε τον λαιμό και το στόμιο από άλλο μπουκάλι,ως ένα μικρό χωνί εισόδου των εντόμων.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού προσαρμόζουμε ένα σύρμα εύκαμπτο που να μπορεί εύκολα να γίνεται γάντζος για να μπορεί να κρεμαστεί από ένα κλαδί.

Επειδή το κίτρινο χρώμα ελκύει τον δάκο, καλό θα είναι να βαφεί με κίτρινο χρώμα ΜΟΝΟ το κάτω μέρος του μπουκαλιού από την τρύπα εισόδου. Το επάνω πρέπει να μείνει διαφανές, ώστε το φως να προσελκύει τα παγιδευμένα έντομα που αναζητούν έξοδο από την παγίδα.

Τι βάζουμε μέσα στην παγίδα:
Ως ελκυστικό χρησιμοποιούμε το κοινό λίπασμα, θειική αμμωνία, που την προμηθευόμαστε από ένα γεωπονικό κατάστημα.

1. Στο μικρό μπουκαλάκι του ½ λίτρου βάζουμε 2 – 3 κουταλάκια του γλυκού από το λίπασμα.
2. Στο μεγάλο μπουκάλι του 1½ λίτρου βάζουμε 4 – 5 κουταλάκια του γλυκού από το λίπασμα.
3.Γεμίζουμε με νερό της βρύσης έως 2 – 3 δάχτυλα κάτω από τις τρύπες.

Η παγίδα είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά!
Και τι δουλειά! Τέλεια!

Η παγίδα αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξέλιξη και προσαρμογή των δακοπαγίδων που τοποθετούν οι παγιδοθέτες για λογαριασμό της κατά τόπον Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας για να μετριέται ο πληθυσμός του δάκου και να εφαρμόζεται ο κατάλληλος ψεκασμός.Αντί λοιπόν να μετράμε τον πληθυσμό του δάκου, με τις παγίδες αυτές τον συλλαμβάνουμε μαζικά.

Πόσα μπουκάλια, πού τα βάζουμε και πότε.

Σε κάθε δένδρο βάζουμε και μια παγίδα σχεδόν στο κέντρο και όσο φτάνει το χέρι μας. Αν είναι πολύ μεγάλο το δένδρο ή αν είναι για βρώσιμες ελιές μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερα μπουκάλια, 3 – 4, περιμετρικά.
Χρόνος τοποθέτησης: αρχές Ιουνίου και το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου. Αν δούμε ότι εξατμίζεται το νερό ή πέφτει η στάθμη του, προσθέτουμε για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.Αυτή είναι η πιο τέλεια παγίδα και σχεδόν αδάπανη οικονομικά για το δάκο και όχι μόνο!Τη χρησιμοποιούμε σε όλα σχεδόν τα οπωροφόρα δένδρα για να προλάβουμε το σκουλήκιασμά τους από την εναπόθεση και την εκκόλαψη των αυγών της «μύγας της Mεσογείου». Πριν καν αρχίσουν να ωριμάζουν οι καρποί, τοποθετούμε τις παγίδες στα δένδρα και γλιτώνουμε τους καρπούς!

Χρησιμοποιείται και για τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κεράσια και τα βύσσινα, τα μήλα, τα ροδάκινα και τους γιαρμάδες ίσως και σε κάποια άλλα που μου διαφεύγουν.Δοκιμάστε την και θα δείτε τα αποτελέσματα!!

Βίντεο κατασκευής με εύκολο τρόπο των παγίδων