Από τον φίλο του ΕΡ.Ο.Σ. κ. Γεώργιο Κωστελένο, λάβαμε 4 βιβλία που αφορούν την Ελιά και τα οποία με ιδιαίτερη χαρά προσθέσαμε στο Αρχείο του Συλλόγου μας.
Πρόκειται για πνευματική και ερευνητική του εργασία πολλών ετών. Ο κ. Κωστελένος, σαν καλεσμένος του ΕΡ.Ο.Σ. Μυκονίων, επισκέφθηκε τη Μύκονο για ένα διήμερο, τον Μάρτιο του 2018, με τον ελαιοκαλλιεργητή και ελαιουργό κ. Νικόλαο Κώνστα. Είχαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων επισκεπτόμενοι επιτόπου μικρές μονάδες ελαιώνων του νησιού και για ένα απόγεμα στην Άνω Μερά, είχαμε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση με θέμα την Ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου.
Γεννημένος το 1963 με καταγωγή από τον Γαλατά Τροιζηνίας, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή της Πίζα στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ασχολείται με την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς από το 1990 και παράλληλα με τη μελέτη και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ελιάς.
- Τα βιβλία που μας προσέφερε είναι:
-
Στοιχεία ελαιοκομίας, του Γεωργίου Κωστελένου, (Ιανουάριος 2011, Πόρος), 446 σελίδες.
Σε αυτό το ενδιαφέρον και πολύτιμο πολυσέλιδο έργο γίνεται:
– Εκτενής παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής της ελιάς από τα Μινωικά χρόνια ως τις μέρες μας.
– Λεπτομερής αναφορά στις διάφορες Ελληνικές ποικιλίες ελιάς, με πλήρη ανάπτυξη πληροφοριών, ονοματολογίας, ελαιοπαραγωγικότητας, ανθεκτικότητας σε ασθένειες, αέρα, κρύο, υψόμετρο με παράθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού και κατηγοριοποίηση των ελαιών ανάλογα με το μέγεθος του καρπού. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: 29 Μικρόκαρπες, 34 Μεσόκαρπες κα 17 Αδρόκαρπες ποικιλίες ελιάς.
– Αναφορά στις προσπάθειες κατάταξης που έγιναν διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες από το 1700 έως το 1900.
– και τέλος, πλουσιότατη Αρχαία Ελληνική και σύγχρονη, Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική κ.ά. βιβλιογραφία για την ελαιοκαλλιέργεια, την ελιά και το ελαιόλαδο, παράθεση δικτυακών τόπων, ψηφιακών βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων – παλαιοπωλείων.
Ο κ. Κωστελένος κατάφερε να συντάξει ένα ιστορικό έργο. Χρήσιμο για μας τους καλλιεργητές, για την επιστημονική κοινότητα και για όποιον θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο της ελαιοκομίας και της ελαιουργίας. -
Η ελιά – υπέρπυκνες γραμμικές καλλιέργειες, του Γεωργίου Κωστελένου, (Ιανουάριος 2011, Πόρος), 446 σελίδες.
Σε αυτό το βιβλίο του ο Γεώργιος Κωστελένος καταπιάνεται με ένα πολύ ειδικό και ενδιαφέρον θέμα που τελευταία βρίσκει έδαφος σε ελαιοκαλλιέργειες στην Ισπανία και στην Ιταλία, ενώ έχουν γίνει δοκιμαστικές φυτεύσεις και στην Ελλάδα, την υπέρπυκνη γραμμική καλλιέργεια. Αφορά κυρίως ελαιώνες εμπορικής εκμετάλλευσης που συνδυάζονται με ταχείες μεθόδους συγκομιδής ώστε να πέφτει το κόστος. Αυτός ο τύπος καλλιέργειας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανάγκη εισροής λιπασμάτων, μικρό χρόνο παραγωγικής ζωής (15-20 χρόνια), άγνωστο μέλλον λόγω πειραματικής φάσης, ανάγκη συγκεκριμένων κλιματικών συνθηκών, εδαφικής σύνθεσης κ.ά. Σημαντική επίσης είναι η ποιότητα του νερού καθώς και η αναγκαία ποσότητα. Στην Ισπανία για παράδειγμα απαιτούνται 200 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο για κάθε στρέμμα υπέρπυκνου ελαιώνα.
Το βιβλίο αναπτύσσει τα θετικά και τα αρνητικά επιχειρήματα, προτείνει για την Ελλάδα συγκεκριμένες λύσεις. -
Η καταγωγή και η εξημέρωση της ελιάς, του Γεωργίου Κωστελένου, (2015, Πόρος), 54 σελίδες.
Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής πορείας της ελιάς επελέγησαν ή δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο περισσότερες από 1500 καλλιεργήσιμες ποικιλίες που επέτρεψαν την εξάπλωσή της όχι μόνο σε όλη τη λεκάνη και τη Μέση Ανατολή, αλλά ακόμα περισσότερο, στην Αμερική, την Ωκεανία, την Κεντρική και τη Νότια Αφρική, την Άπω Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ένα βιβλίο που παρακολουθεί και καταγράφει τα στοιχεία αναφορικά με τις απαρχές της ύπαρξης και της καλλιέργειας ενός από τους πιο σημαντικούς καρπούς του πολιτισμού μας. -
The origin and domestication of the olive tree, by George Kostelenos, (2017, Poros), 54 pages.
During the evolutionary path of olive, more than 150 cultivated varieties were chosen or created by man thus enabling its expansion not only throughout the Mediterranean basin and the Middle East, but as far as in America, Oceania, central and south Africa, the Far East and south-east Asia.
This a book that follows the olive trying to put in order the information about its origin and domestication.
Περισσότερες πληροφορίες:
Γεώργιος Δ. Κωστελένος
Γεωπόνος
Τροιζηνία, 180 20 Πόρος
e-mail: kosteg@aig.forthnet.gr
Τα βιβλία του κ. Κωστελένου είναι διαθέσιμα σε όποιο μέλος μας επιθυμεί να τα μελετήσει.
Ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του και προσδοκούμε σε μελλοντικές συναντήσεις μαζί του ώστε να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας εκμεταλλευόμενοι την πολύτιμη πείρα του.