Βλαστικά στάδια αμπέλου
Η ενημερωτική μας συνάντηση του περασμένου Σάββατου 26/3/2011, ήταν ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για όλους μας. Ο δάσκαλος Δημήτρης Γεώργας, μιλώντας μας συνεχώς επί 4 ώρες, εξηγώντας μας στην αρχή την σημασία και την επίδραση των φάσεων της σελήνης στην καλλιέργεια, δείχνοντας παράλληλα με εικόνες τι μας έλεγε, εξηγώντας μας με λεπτομέρειες τα γιατί και τα πως γίνονται όλες οι εργασίες, μας έδειξε ταυτόχρονα με ανάγλυφο τρόπο τι σημαίνει στην πραγματικότητα η αμπελοκαλλιέργεια για τον αμπελουργό. Μας υπενθύμισε τους δεσμούς που στήνουμε με τη γη και τα γεννήματά της καλλιεργώντας την. Επανέλαβε πολλές φορές με απλό και κατανοητό τρόπο, τη σημασία που έχει η σωστή αντιμετώπιση του μικροπεριβάλλοντος του αμπελώνα μας, ώστε να μας δώσει αυτά που επιθυμούμε χωρίς όμως να διακόψουμε και να διαταράξουμε την σχέση των φυτών με τη φύση και τους μικροοργανισμούς. Με λίγα λόγια, τι σημαίνει να πιστεύεις και να εφαρμόζεις ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ καλλιέργεια.
Το θέμα του σεμιναρίου ήταν οι εργασίες στον αμπελώνα τους μήνες που έρχονται, δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε από τώρα και έως τον τρύγο, ώστε να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Περιληπτικά εδώ θα αναφερθούμε στα βασικά με τίτλους. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι αυτές τις μέρες, ήδη έχουν γίνει όλες οι σημαντικές χειμερινές εργασίες, δηλαδή το χειμερινό κλάδεμα (με καθοδική σελήνη/χάσιμο) και η λίπανση – καλά χωνεμένη κοπριά και η ενσωμάτωσή της. Για καθαρά ενημερωτικούς λόγους, ας αρχίσουμε από τον Μάρτη αν και ο μήνας είναι στο τέλος του.
- ΜΑΡΤΙΟΣ (οι τελευταίες σημαντικές βροχές)
- Ολοκλήρωση λίπανσης (συμβατική)
- Χορτοκοπή (καταστροφέας – χορτοκοπτικό)
- Ενσωμάτωση χλωρής λίπανσης (αν υπάρχουν σπορές με βίκο – ψυχανθή και τα χόρτα)
- Οργώματα, ξελάκιασμα (καλλιεργητής – φρέζα)
- 1ος ψεκασμός λίγο πριν το φούσκωμα των ματιών για φόμωψη, ωίδιο, περονόσπορο (θειοχαλκίνη 1% σε συνδυασμό με παραδοσιακό θειάφισμα ή βρέξιμο θειάφι 1%)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ (πρώτες ζέστες – δέσιμο)
- Ολοκλήρωση ζευγαρίσματος/φρέζα)
- 2ος ψεκασμός, οι βλαστοί σε μήκος 1- 2 εκ. (βρέξιμο θειάφι 1% + διαφυλλικό φύκια) ή παραδοσιακό θειάφισμα με σκόνη.
[Εάν υπήρχε βαριά προσβολή από ασθένειες την περασμένη χρονιά, ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή βορδιγάλειο πολτό 1-2% σε συνδυασμό με θειάφισμα] - Ξεβοτάνισμα
- Ξεβλάστημα (με καθοδική σελήνη/χάση)
- Τελικό ζευγάρισμα (σκόρπισμα με ελαφρό φρεζάρισμα)
- 3ος ψεκασμός (βρέξιμο θειάφι 1% + διαφυλλικό φύκια) λίγο πριν την άνθιση
- Κορφολόγημα (κόψιμο των κορυφών 2-3 κόμπους πάνω από το τελευταίο τσαμπί)
- 4ος ψεκασμός (βρέξιμο θειάφι 1% + διαφυλλικό φύκια) λίγο μετά την άνθιση, ο καρπός σαν «μούρο».
[Εάν υπάρχει προσβολή από περονόσπορο, ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή βορδιγάλειο πολτό 1-2% σε συνδυασμό με θειάφισμα] - Ξεφύλλισμα με καθοδική σελήνη (κόψιμο όλων των φύλλων κάτω από το πρώτο τσαμπί)
- Παρακολούθηση (καθημερινή επίσκεψη το σούρουπο – κυκλοφορία εντόμων)
- 5ος ψεκασμός (βρέξιμο θειάφι 1% + διαφυλλικό φύκια) ο καρπός σε μέγεθος μπιζελιού, όχι σκόνη θειάφι πάνω στο φυτό μετά των Αγ.Αποστόλων.
[Εάν υπάρχει προσβολή από περονόσπορο, ευδεμίδα, ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή βορδιγάλειο πολτό 0,5% σε συνδυασμό με θειάφισμα] - Βραδινό πότισμα
ΙΟΥΛΙΟΣ (ζέστες – βολτούλες)
- Πρωινή παρακολούθηση
- 6ος ψεκασμός (βρέξιμο θειάφι 0.5% – ΜΟΝΟ ΥΓΡΟ + διαφυλλικό φύκια) λίγο πριν το «κλείσιμο» του σταφυλιού, ώστε ο ψεκασμός να εισχωρήσει στο εσωτερικό του.
[Εάν υπάρχει προσβολή από περονόσπορο, ευδεμίδα, ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή βορδιγάλειο πολτό 0.5% σε συνδυασμό με θειάφισμα] - Ξεφύλλισμα
- Κορφολόγημα (εάν χρειάζεται)
- Βραδινό πότισμα (μόνο σταγόνες) αρχές του μήνα πριν το γυάλισμα
- 7ος ψεκασμός (βρέξιμο θειάφι 0.2% – ΜΟΝΟ ΥΓΡΟ + διαφυλλικό φύκια)
[Εάν υπάρχει προσβολή από περονόσπορο,ευδεμίδα, ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή βορδιγάλειο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα] - Πρωινοί περίπατοι
- Περιστασιακό ξεφύλλισμα
- Προγραμματισμός εργασιών τρύγου
ΜΑΪΟΣ (ανάπτυξη)
ΙΟΥΝΙΟΣ (ζέστες – ασθένειες – πότισμα)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (απόλαυση!)