Εκδηλώσεις για το αμπέλι και το κρασί


Ετήσια σύναξη των μελών με σεμινάριο οινοποιοίας και γευσιγνωσίας
Στις 13 Φεβρουαρίου 2010 έγινε η ετήσια σύναξη των μελών του ΕΡΟΣ και με την ευκαιρία μια συνάντηση με την Μαίρη Φλεριανού για ένα σύντομο σεμινάριο με επίκεντρο την παραγωγή γλυκών κρασιών.
Η εκδήλωση έγινε στα “Πλακωτά” του Φιλιππή και φυσικά ακολούθησαν τα γνωστά! Γλέντι με τους μεζέδες και τα κρασιά μας, τις σαμπούνες, τα τουμπάκια με guest για αργά τα μπουζούκια της παρέας του Δημήτρη Γαλανάκη!


Σεμινάριο κλαδέματος αμπέλου από τον δρ. Γεώργιο Γκερμάνη
Ο Γιώργος Γκερμάνης (γεωπόνος, εδαφολόγος, χημικός, ειδικός αμπελοκαλλιέργειας), επισκέφθηκε το νησί στο τέλος Γενάρη του 2009 με σκοπό να μας μιλήσει για κλαδέματα, με πρακτική άσκηση, εφαρμογή και εξήγηση σε τρία αμπέλια του νησιού που κάλυπταν μια ευρύτερη γκάμα: ένα γραμμικό, ένα καινούργιο κυπελοειδές κι ένα παλιό παραδοσιακό της Μυκόνου. Το σεμινάριο πήγε μια χαρά. Καμιά πενηνταριά άνθρωποι παρακολούθησαν το θεωρητικό του Σαββάτου και καμιά εικοσαριά το πρακτικό στα αμπέλια.
Λεπτομέρειες για το σεμινάριο μέσα από ζουμερές περιγραφές, θα βρείτε στο: Γενάρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μην κοιτάζεις του Δ.Ρουσουνέλου.
Επίσης άλλη μια περιγραφή στο: Μάθε γέρο γράμματα… του Ζεππου.


Απ’το σταφύλι στο ποτήρι

Τα τρία πρώτα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Μάη είναι η σειρά του χημικού-οινολόγου Πέτρου Κόλλια από το Κορωπί, να μας βάλει τα πράγματα της οινοποίησης στην απόλυτη τάξη που οφείλουν να είναι.

Πολλές λεπτομέρειες στο : Απ’ το σταφύλι στο ποτήρι στου Δημήτρη Ρουσουνέλου, αλλά και από άλλη “όψη” στο:
Οινοποίηση σε.. ρε μείζονα του Ζέππου, όπου να ένα απόσπασμα:

“Ο δάσκαλος ήταν απόλυτος:
“Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την χημική διεργασία της οινοποίησης.
Ο μούστος είναι ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αλλάζει και μας εκπλήσει.
Ο έλεγχος των συστατικών κατά την διάρκεια της οινοποίησης είναι δουλειά των επιστημόνων – χημικών και η δική μας υποχρέωση είναι να ακούμε και να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις συμβουλές τους.
Αυτά που λέμε εδώ είναι απλώς για να ξέρουμε γιατί και πως, να έχουμε και μεις μια ιδέα περιληπτικά τι συμβαίνει..”

Το ακροατήριο στριφογύρισε τους κώλους στις καρέκλες ανυπόμονα..

Ο δάσκαλος συνέχισε γράφοντας στον μαυροπίνακα. Συγνώμη άσπροπίνακα, οι παλιοί μαυροπίνακες με τις κιμωλίες και τα σφουγγάρια απλώς πέθαναν..τώρα υπάρχει νέος άσπρος πλαστικός, ένας μαρκαδόρος και ένα “μαγικό” σβηστήρι.
Ο δάσκαλος έγραψε την φόρμουλα “διόρθωσης”, έτσι την είπε:
Βαθμοί Μπομέ επί θερμοκρασία μούστου διά του σταθερού 0,005 μας δίνει την διόρθωση που πρέπει να υπολογίζουμε..

Ησυχία στο ακροατήριο. Ο πιο μπουμπούνας ρώτησε:
“Και που θα θυμόμαστε κύριε όλο αυτό το μαθηματικό;”
Το ακροατήριο γύρισε και του έριξε ματιά επιτιμητική…Μουρμούρισαν…
“Πάρε χαρτί και γράψτο”.. Πως δεν το σκέφτηκε!”


Ήπιες τεχνικές για μικρούς παραγωγούς
Στη συνέχεια ήταν η σειρά του γκουρού της αγνής αμπελουργίας, του Δημήτρη Γεώργα από τα Σπάτα, να μας ταξιδέψει σε παλιούς και νέους δρόμους κρασιού, σε αμπέλια, σε βαρέλια, σε φεγγάρια.
Στις 17 Μαρτίου του 2007 είχαμε την ευχαρίστηση να ακούσουμε για ένα διήμερο τον καλεσμένο μας Δημήτρη Γεώργα, αμπελουργό, οινοποιό και γεωλόγο, να μας αναλύει με λεπτομέρειες ολες τις ήπιες τεχνικές της αμπελοκαλλιέργειας και τα μυστικά τους.