Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Μπορείτε να παραγγείλετε τις κάτωθι ποικιλίες αμπέλου
Οινοποιήσιμες Ερυθρές:
Μαντηλαριά (Κουντούρα μαύρη) Μαντηλαριά (Κουντούρα Μαύρη) : Από τις πιό πλούσιες σε χρώμα ποικιλίες αμπέλου, γηγενής του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Είναι πολύ εύρωστο, ζωηρό, παραγωγικό, πολύ ευαίσθητο στον περονόσπορο, το βοτρύτη και την όξινη σήψη και ανθεκτικό στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια και όσο το δυνατό ελαφρό κορυφολόγημα. Το κλάδεμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη ζωηρότητα του κάθε φυτού. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη στα νησιά και σε χαμηλό υψόμετρο. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια, μέτρια έως μεγάλα, που ξεπερνούν τα 350g κωνικά, πολύ πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα. Οι ράγες είναι μεγάλες, 2,8g, σχεδόν σφαιρικές, με φλοιό παχύ, κυανομέλανου χρωματισμού, στυφό και σάρκα άχρωμη, μαλακή, εύχυμη, γλυκιά ως ελαφρά υπόξινη, με 2-3 μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 94% του βάρους του σταφυλιού, ενώ οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 7,5% του βάρους των ραγών.Η Μανδηλαριά δίνει κρασιά μέσου έως χαμηλού αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας, πλούσια σε χρώμα.
Μαυροποτάμισο Μαύρο Ποταμίσι : Η μαύρη ποικιλία του Ποταμισιού, καλλιεργείται αρκετά στην Τήνο. Πυκνόρωγο μέτριο τσαμπί με χοντρή φλούδα και μέτριου μεγέθους ρόγα. Δίνει κόκκινα κρασιά με ελαφρύ χρώμα μετά από ολιγοήμερη εκχύλιση. Υψηλόβαθμο, μέτρια οξύτητα και τανίνες, αρκετά έντονο άρωμα άνθεων. Δέχεται βραχύ κλάδεμα στα 2 - 3 μάτια και ωριμάζει στα νησιά από τα τέλη Αυγούστου και μετά.
Επιτραπέζιες Ποικιλίες (βρώσιμες):
Αττικής - άσπερμη Αττική : Άσπερμη (χωρίς κουκούτσια) ποικιλία ερυθρού χρώματος, πολυ παραγωγική. Κάνει μεγάλο τσαμπί και ράγες μεγάλες, ωοειδούς σχήματος με έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα. Οι καρποί έχουν γλυκιά γεύση και είναι τραγανές. Ωριμάζει τέλος Ιουλίου ε αρχές Αυγούστου
Autumn royal (Ότομν ρουαγιάλ) Autumn royal (Ότομν ρουαγιάλ) - άσπερμη : Είναι μια επιτραπέζια ερυθρή ποικιλία σταφυλιών, πολύ παραγωγική και χωρίς κουκούτσι. Η ράγα είναι μακρουλή, τραγανή, μαύρου χρώματος. Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Φράουλα Φράουλα : Σταφύλι πολύ μεγάλου μήκους, κυλινδροκώνικο ή κυλινδρικό, αραιόρραγο με ανισοραγία. Ράγα πολύ μεγάλη, ωοειδής. Φλοιός λεπτός, μετρίως ανθεκτικός, με ερυθρό χρωματισμό, όχι πάντα ομοιόμορφο. Σάρκα όχι πολύ γλυκιά και χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, με 2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό, όψιμη. Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, ελαφρά με αρκετή υγρασία, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν τους 5 τόνους/στρέμμα. Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και τον βοτρύτη. Συνήθως οι παραγωγοί καλύπτουν τα πρέμνα με πλαστικό, ώστε τα σταφύλια να διατηρηθούν περισσότερο στο πρέμνο και να διατεθούν σε φυσική κατάσταση το Δεκέμβριο.
Ροζακί Ροζακί : Σταφύλι μεγάλο κωνικό, με μέτρια πυκνότητα. Η ράγα είναι μεγάλη, κυλινδρική ή ελλειψοειδή με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, συχνά διαφανής, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση. 2-3 Γίγαρτα ανά ράγα σταφυλιού. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, φέρει συνήθως 2 σταφύλια σε κάθε καρποφόρο βλαστό. Προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία, σε λοφώδεις περιοχές. Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ωιδίου και του περονόσπορου. Παράγει περίπου 4 τόνους/στρέμμα σε παλμέτα, ενώ σε κρεβατίνα η παραγωγή αυξάνεται στους 6-8 τόνους/στρέμμα. Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας παρουσιάζουν, μεγάλη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά. Γι αυτό θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου.
Παραγγελίες για κλήματα έως 26 Ιανουαρίου 2014, Στους: Γιάννη Μπαρμπαρή τηλ.: 22890-22353 - Δημήτρη Ρουσουνέλο τηλ.: 6944393323
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν εγκαίρως