Οινοποιήσιμες Λευκές: |
 |
Παριανό ή Μονεβασιά : Είναι μια ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Διαμορφώνεται κυρίως σε κυπελλοειδή σχήματα μόρφωσης (σε παλιούς αμπελώνες και στα νησιά) αλλά και σε Royat (σε νέους αμπελώνες τις ανατολικής Πελοποννήσου) και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας τα δύο(2) ή τρία(3) μάτια. Παράγει κατά μέσο όρο δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό. Σταφύλια παράγονται επίσης και από τους οφθαλμούς της βάσης των κληματίδων. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις κυριότερες ασθένειες. Τα τσαμπιά της είναι μεγάλου μεγέθους, κυλινδροκωνικού σχήματος, σχετικά αραιόρραγα. Οι ράγες είναι μεσαίου μεγέθους, ωοειδούς σχήματος. Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρωματισμό, που στην ωρίμανση αποκτά ελαφρύ καφέ στην πάνω επιφάνεια, μάλλον επτόφλουδα και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα.
|
 |
Ποταμίσι λευκό : Λευκή οινοποιήσημη ποικιλία των Κυκλάδων. Στη Μύκονο υπάρχουν αρκετά στρέμματα αμπελώνες πολύ παλαιοί με Ποταμισιές. Φυτό παραγωγικό, ζωηρό ευαίσθητο στην ανθόρροια. Κάθε καρποφόρα κλιματσίδα φέρει 1 - 2 τσαμπιά μεγάλα, πυραμιδοειδή. Οι ρόγες του είναι μεγάλες, σφαιρικές, με αρκετά σκληρή φλούδα, γεύση ουδέτερη ως στυφή και 2-3 μέτρια γίγαρτα. Για τους λόγους αυτούς η βρώση των δεν είναι ευχάριστη. Όμως το Ποταμίσι δίνει κρασιά με λεπτό άρωμα, χρυσοκίτρινο χρώμα με υψηλή οξύτητα και μέτριο αλκοολικό βαθμό. Δέχεται βραχύ κλάδεμα στα 2 - 3 μάτια και ωριμάζει στα νησιά από τα τέλη Αυγούστου και μετά.
|
 |
Ροδίτης (Αλεπού): Zωηρό φυτό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες, λίγο ευαίσθητο στον περονόσπορο. Είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία. Προσοχή στην λίπανση με άζωτό, γιατί σε αυξημένη ζωηρότητα παρουσιάζει ανθόρροια. Προτιμά ελαφρά ασβεστώδη εδάφη, μέσης γονιμότητας. Ξεκινά την βλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει κοντά στο τέλος Αυγούστου και μετά. Είναι ιδανικό για διαμόρφωση σε κύπελλο, διότι έχει σκληρό και άκαπτο κορμό και πολύ γερές κλιματσίδες. Δέχεται κοντό κλάδεμα στα δύο(2) ή τρία(3) μάτια και κάθε καρποφόρα κλιματσίδα παράγει δύο μεγάλα τσαμπιά ανά οφθαλμό. Ράγες με μέτριο λεπτό φλοιό, ροδόλευκο έως κοκκινωπό στην ωρίμανση, σάρκα μαλακή με πυκνό χυμό και ελαφρύ άρωμα. Σε κατάλληλα εδάφη ορεινά με μέτριες αποδόσεις ανά πρέμνο, μπορεί να δωσει αξιόλογα λευκά κρασιά σε ισσοροπημένη αναλογία αλκοόλ, οξύτητας και άρωμα.
|
 |
Ασύρτικο: Eκπληκτική λευκή ελληνική πολυδύναμη ποικιλία. Σχεδόν η μοναδική ελληνική λευκή ποικιλία, που δέχεται μικρή παλαίωση τριών χρόνων. Είναι ζωηρό, εύρωστο παραγωγικό, ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες και στην ξηρασία. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, διατηρώντας τις ιδιότητές του. Δέχεται κοντό κλαδεμα στα δύο(2) ή τρία(3) μάτια, αλλά στην πατρίδα του την Σαντορίνη αρκετοί αμπελουργοί αφήνουν περισσόερα. Ξεκινά την βλάστηση στο τέλος του Μάρτη και ωριμάζει πολύ πρώιμα, από το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου ανάλογα την περιοχή. Στην Σαντορίνη συνήθης τρύγος ξεκινάει στις 7-10 Αυγούστου. Ράγες με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανες, κιτρινόχρυσου χρωματισμού με σάρκα εύχυμη, μαλακιά με ευχάριστη υπόξινη γεύση. Δίνει ξρασί υψηλού αλκοολικού βαθμού, υψηλής οξύτητας, σπάνια χαρακτηριστικά για λευκό μεσογειακό κρασί. Ευχάριστο άρωμα αλλά οξειδώνεται εύκολα γιάυτό θέλει πολύ προσοχή στην οινοποίηση.
|
 |
Σεριφιώτικο :Πολύ ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό ανθεκτικό στις ασθενειες και στην ξηρασία. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, προτιμώντας τα ελαφρά ασβεστώδη έως αργιλασβεστήδη εδάφη.
Δέχεται κοντό κλαδεμα στα δύο(2) ή τρία(3) μάτια και κάθε οφθαλμός καρποφόρας κλιματσίδας φέρει 2 τσαμπιά 300 γραμμαρίων περίπου.
Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει νωρίς, συνήθως το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου.
Ράγες με ροδόλευκο λεπτό φλοιό και σάρκα χυμώδη με γλυκιά γεύση. Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού βαθμού, ελαφρά αρωματικά, μικρής όμως οξύτητας.
|