Η εκδήλωση ‘Για την Ελιά και το Λάδι στη Μύκονο’

Επίσκεψη στον ελειώνα του ΛευτέρηΕπίσκεψη στον ελαιώνα του Λευτέρη Συκινιώτη

Σήμερα 17/3/2018 από νωρίς το πρωί με τους δυο καλεσμένους μας τον Nίκο Κώνστα και τον Γιώργο Κωστελένο βρεθήκαμε για μια ενημερωτική βόλτα σε ελαιώνες της Μυκόνου που ανήκουν σε μέλη του ΕΡΟΣ. Χάρμα οφθαλμών να τους βλέπεις και να βρίσκεσαι έστω και για λίγο ανάμεσα στα όμορφα και περιποιημένα δέντρα. Ανάμεσα στα άλλα πήραμε δείγματα από παλιά λιόδεντρα του νησιού με σκοπό να γίνει γενετική ταυτοποίησή τους με βάση το DNA.

Φωτορεπορτάζ από την πρωϊνή επίσκεψη σε ελαιώνες των μελών μας

Το απόγευμα στην φιλόξενη αίθουσα της Κοινότητας στην Ανω Μερά, μετά από ένα σύντομο πρόλογο του προέδρου μας Δ.Ρουσουνέλου, ο εξαιρετικός ομιλητής Γιώργος Κωστελένος άρχισε το μάθημα για την Ελιά:
-Ποιες ποικιλίες, πως και γιατί;
-Ποιες αντέχουν στις ασθένειες και στην ξηρασία.
-Τί ζητά η ελιά; Τα πρέπει και τα μη!

Με λεπτομέρειες, χιούμορ, παραδείγματα και αργά-αργά ώστε να γίνονται απολύτως κατανοητά, μας χάρισε τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία του με καταπληκτική ευχέρεια πραγματικού δάσκαλου.. Τόχει ο Γιώργος!

Ο Γ.Κοστελένος στο βήμαΟ γεωπόνος-φυτωριούχος Γιώργος Κωστελένος

Ο Γιώργος έχει μελετήσει πολύ και σε βάθος την καλλιέργεια της ελιάς και έχει εκπονήσει σειρά εντύπων με όλες τις λεπτομερείς οδηγίες, από την επιλογή ποικιλίας έως τον σωστό τρόπο φύτευσης και στη συνέχεια λίπανσης κλπ..
Μας μετέφερε αρκετά παραστατικά πολλά από τα παραπάνω με έμφαση στον τρόπο φύτευσης όπως:

    Το βάθος του λάκκου = 2,5-3 φορές το ύψος της γλάστρας ή της σακούλας του φυτου + επιπλέον 10-15 εκ.

  • Το βαθος του λάκκου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 40 εκ, αλλά και δεν υπάρχει λόγος να υπερβαίνει το 1 μέτρο
  • Το πλάτος του λάκκου μπορεί να είναι το λιγότερο 20 εκ. μεγαλύτερο από το πλάτος της γλάστρας ή της σακκούλας έως και 80 εκ.
  • Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο στην φύτευση είναι το έδαφος κάτω από την μπάλα χώματος του φυτού να είναι μαλακό ώστε οι νέες ρίζες των δενδρυλλίων ελιάς με ευκολία να μπορούν να κατέβουν στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους.


Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι…

Το πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο έντυπο υπάρχει στην σελίδα και μπορείτε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε από ΕΔΩ:ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Kαι άλλες πολύ λεπτομερέστερες πληροφορίες και οδηγίες για την Ελιά ΕΔΩ:
ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ & ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Στη συνέχεια ο Νίκος Κώνστας, ιδιοκτήτης του Πρότυπου Ελαιουργείου Κώνστα με σαφήνεια μας οδήγησε βήμα-βήμα στον σωστό τρόπο παραγωγής εξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Ο N.ΚώνσταςΟ ελαιοκαλλιεργητής και πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Νίκος Κώνστας
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδοΕξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Ν.Κώνστα

Ο Νίκος γνωρίζει πολύ καλά όλους τους τρόπους και τα “μυστικά” της παραγωγής ελαιολάδου, οχι μόνο γιατί έχει λιοτρίβι εξοπλισμένο με σύχρονα μηχανήματα ψυχρής έκθλιψης του ελαιοκάρπου, αλλά και γιατί ο ίδιος από χρόνια παράγει έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο βραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Νίκος είναι και ελαιοκαλλιεργητής χιλιάδων δέντρων και όπως είναι φυσικό η πείρα του στις μεθόδους καλλιέργειας,κλαδέματος και φυτοπροστασίας είναι σπουδαία. Με σύντομο και περιεκτικό τρόπο μας έδωσε αρκετές συμβουλές, πότε,πως και με τι γίνονται οι λιπάνσεις, πότε και πως κλαδεύουμε, πότε και με τι ραντίζουμε, πότε μαζεύουμε τον καρπό της ελιάς και το σπουδαιότερο, πόσο σύντομα πρέπει να μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο.

Δοκιμάσαμε το βραβευμένο ελαιόλαδο της φωτογραφίας και πράγματι μας εντυπωσίασε το άρωμα και η γεύση του. Παράλληλα δοκιμάσαμε άλλα 2-3 ελαιόλαδα που μας έφερε για δοκιμή και παρατηρήσεις, καθώς και μερικά παραγωγής των μελών του ΕΡ.Ο.Σ. Σε όλες τις δοκιμές άκουγε τις παρατηρήσεις μας για το άρωμα και την γεύση τους και συμπλήρωνε τα δικά του σχόλια.
Ενα μεγάλο και θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους καλεσμένους μας από τα μέλη και το Δ.Σ. του ΕΡ.Ο.Σ.