Αρχείο κατηγορίας Ελαιοκαλλιέργεια

Θρουμπολιά

Συνώνυμα: Ασκούδα, Χαμάδα, Χονδρολιά, Κοπρολιά

Καλλιεργείται στην Νοτιοανατολική Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα, στις Κυκλάδες, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Εύβοια, την Αττική κ.α.
Είναι ποικιλία μεσόκαρπη, διπλής χρήσης, κατάλληλη για την παρασκευή, λαδιού πολύ καλής ποιότητας, αλλά προπαντός βρώσιμων ελιών τύπου “Θρούμπας”.
Οι καρποί της έχουν σχήμα κυλινδροκωνικό με μικρή θηλή, το βάρος τους κυμαίνεται από 2,1 έως 4 (Μ.Ο. 3,2) γραμμάρια και συγκομίζεται τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

Η ελαιοπεριεκτικότητά τους κυμαίνεται από 20% έως 28%.
Θεωρείται ποικιλία μέτρια παραγωγική, απαιτητική σε εδαφική υγρασία, ευαίσθητη σε ψύχος, στον δάκο και πολύ ευαίσθητη στο κυκλοκόνιο.
Η ποικιλία αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με την “Θρούμπα” της Θάσου

Αναγνωρίζεται ευκολότερα από τους καρπούς, τους πυρήνες και τα φύλλα.

(Κείμενο και εικόνα από το εξαιρετικό βιβλίο για τις ποικιλίες της Ελιάς του κ.Κωστελένου

Το δένδρο έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη και φθάνει τα 5-10m σε ύψος
Ο καρπός της θρουμπολιάς όταν είναι ακόμα πάνω στο δένδρο χάνει μέρος της υγρασίας του και της ελευρωπαΐνης, ουσία που προσδίδει την πικρή γεύση στους καρπούς της ελιάς.(ξεπικρίζει)

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θεωρείται ως η αρχαιότερη ποικιλία Ελιάς στην λεκάνη της Μεσογείου. Στην Κρήτη υπάρχουν ακόμη μνημειακά δέντρα τεραστίων διαστάσεων.

Ο κ. Νικολό Κουλτρέρα, επιστήμονας του Institute of Biosciences and Bio-resources (IBBR) στην Ιταλία είπε μεταξύ άλλων ότι:

«Οι Φοίνικες έφεραν αυτό το ελαιόδεντρο στην περιοχή του Ιονίου, στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου υπήρχε ήδη από το 2500 π.Χ. Αυτές οι μνημειακές ελιές θεωρούνται ως το σύμβολο της περιοχής της Μεσογείου λόγω της σημαντικής οικολογικής, οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας τους, αναγνωρίζοντας το αρχαίο τοπίο και τη γαλήνη από γενιά σε γενιά»

Αγαπητοί συνοδοιπόροι και φίλοι του ΕΡΟΣ.
Στις φετινές μας προτάσεις για το φύτεμα της ελιάς θα ήθελα να προτείνουμε και να προτρέψουμε τα μέλη και τους φίλους μας να βάλουν την παρακάτω ποικιλία, που είναι ντόπια Αιγαιακή, υψηλής περιεκτικότητας σε ποιοτικό λάδι-φτάνει αποδόσεις κορωνέικης- και δίνει υπέροχες βρώσιμες θρούμπες ελιές, τις περίφημες ασκούδες.
Οι ασκούδες όταν συλλεχθούν ώριμες από το δέντρο, τρώγονται χωρίς καμμιά επεξεργασία!

Γιώργος Ξυδάκης Οδοντίατρος. Ιδρυτικό μέλος του ΕΡ.Ο.Σ.

Δημοσιεύθηκε στη Ελαιοκαλλιέργεια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θρουμπολιά

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ.Κωνσταντίνος Κουκάς για το ελαιοτριβείο

Μία δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και ένα διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει επιτέλους η Μύκονος το δικό της ελαιοτριβείο, με την ομόφωνη έγκριση της προσφοράς για την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου χώρου.

Με την οργάνωση σύγχρονου ελαιοτριβείου στη Μύκονο, μια επιδίωξη του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συλλόγου Μυκονίων (ΕΡ.Ο.Σ.) προωθούμε έργα που θα δώσουν πνοή στο παρόν και το μέλλον του νησιού, ενισχύοντας το αγροτικό και παραγωγικό επίπεδο της Μυκόνου, πάντα με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δημοσιεύθηκε στη Ελαιοκαλλιέργεια, Ενημέρωση | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ.Κωνσταντίνος Κουκάς για το ελαιοτριβείο

Ελαιοτριβείο στη Μύκονο

Επιτέλους ..έγινε!Η Μύκονος θα αποκτήσει ελαιοτριβείο..Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών πρότεινε να αποδεχθεί ο Δήμος Μυκόνου την προσφορά της εταιρείας KERGON ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΚΕ για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ».

Η πρόταση της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών έγινε δεκτή ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Μυκόνου. Έτσι προσεχώς θα οργανωθεί μια επιτροπή παραλαβής του εξοπλισμού.Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

https://diavgeia.gov.gr/…/9%CE%948%CE%93%CE%A9%CE%9A%CE…

Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά η σημαντική αυτή απόφαση είναι ο θεμέλιος λίθος. Όλα θα κυλήσουν ομαλά και σχετικά σύντομα το όνειρο του ΕΡ.Ο.Σ. θα γίνει πραγματικότητα.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Ελαιοκαλλιέργεια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελαιοτριβείο στη Μύκονο

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ


Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Πρώιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F και F1).

Μεσοπρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθέων -έναρξη της άνθισης (στάδια Ε και F).

Όψιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων (στάδιο D).


Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ:(Praysoleae)

Στο δίκτυο παγίδευσης των μεσοπρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες περιφέρονται στα άνθη της ελιάςκαι τρέφονται από αυτά.

ΟΔΗΓΙΕΣ : Μεσοπρώιμες περιοχές:
Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται μια επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillusthuringiensis). Στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός της επόμενης γενιάς που δύσκολα αντιμετωπίζεται με βιολογικά φάρμακα.

Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας με μειωμένη ανθοφορία(μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης.

Στους ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δεν χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων αρκεί για μια ικανοποιητική καρπόδεση.

ΣΥΣΤΑΣΗ : Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην διαταράσσει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή. Οδηγίες για τις όψιμες περιοχές θα δοθούν σε επόμενο δελτίο

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στη Γεωργικές προειδοποιήσεις, Ελαιοκαλλιέργεια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Διανομή των νέων φυτών ελιάς για το 2020

Οι ελιές είναι εδώ. Το φυτώριο Κωστελένος που μας τις προμηθεύει, τα έχει πακετάρει σωστά, ώστε να αντέξουν για αρκετές μέρες του ταξιδιού τους.

Η διανομή τους ήταν να γίνει σήμερα 29 Φεβρουαρίου, αλλά ο καιρός είχε άλλο πρόγραμμα και μας τα χάλασε. Ετσι το αναβάλλαμε για την επόμενη εβδομάδα μετά το τριήμερο της αποκριάς και καθαρής δευτέρας. Όλοι οι φίλοι και τα μέλη που είχαν παραγγείλει ελιές, έχουν ειδοποιηθεί με SMS για την αναβολή.

Οι ελιές θα διανεμηθούν εκτός απροόπτου “τεχνικού” προβλήματος, την επόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου από τον κήπο του Γιάννη Μπαρμπαρή και τις ώρες 10,30πμ έως 0,2μμ. Όσοι δεν γνωρίζουν την τοποθεσία, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο : 6977201491 για οδηγίες.

Φυσικά όλοι όσοι έχουν παραγγείλει ελιές, θα ειδοποιηθούν και πάλι εγκαίρως με SMS. Το Δ.Σ. του ΕΡ.Ο.Σ. ζητάει συγνώμη από τους φίλους για την ταλαιπωρία, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σήμερα κατάλληλες για παραμονή στο ύπαιθρο για μας που τις μοιράζουμε.

Δημοσιεύθηκε στη Ελαιοκαλλιέργεια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διανομή των νέων φυτών ελιάς για το 2020