Οργανική Λίπανση

Το “θαύμα” της κοπριάς

Εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα οργανικής λίπανσης με κοπριές είναι πάρα πολύ παραγωγική, με την εφαρμογή 2-3 κυβικά στο στρέμμα κάθε τρία-τέσσερα χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και τα βιολογικά αμπέλια, όπου η λίπανση γίνεται με τη σπορά βίκου και την ενσωμάτωση του στο έδαφος την περίοδο της άνθισης.

Η οργανική λίπανση είναι η βάση της λίπανσης όχι μόνο του αμπελιού αλλά όλων φυτών. Τις ευεργετικές επιδράσεις της κοπριάς λίγο ως πολύ τις γνωρίζουν όλοι. Θυμόμαστε όλοι τους παππούδες μας να λιπαίνουν τα μποστάνια τους ή τα αμπέλια και τις ελιές τους βασικά με κοπριά. Η οργανική ουσία παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία , όταν την προσθέτουμε στο έδαφος παρατηρούμε συνήθως θεαματική βελτίωση στην εικόνα της καλλιέργειάς μας. Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο ;

Πολύ απλά η οργανική ουσία είναι αυτό που αποκαλούμε “σκελετός του εδάφους” . Είναι το κλάσμα του εδάφους στο οποίο επισυμβαίνουν πάρα πολλές φυσιολογικές λειτουργίες μεταξύ εδάφους και ρίζας. Είναι με λίγα λόγια ο φορέας μέσω του οποίου γίνονται αποδοτικότερα τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

H Οργανική λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται νωρίς τον χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές, ωστε να δοθεί αρκετός χρόνος σε όλα τα ευεργετικά στοιχεία της να αφομοιωθούν από το έδαφος και από τις ρίζες του αμπελιού. Το άριστο επίπεδο οργανικής ουσίας στο έδαφος ενός αμπελώνα είναι αυτό που κυμαίνεται από 2,0 έως 3,0 %.

Τι κερδίζουμε με τη χρήση της οργανικής ουσίας στα εδάφη μας:

 • Αυξάνουμε την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά στοιχεία. Αυξάνεται δηλαδή η Ικανότητα Ανταλλαγής Κατιόντων- Ι.Α.Κ. του εδάφους. Αυτός ο δείκτης έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση (%) των ανόργανων λιπασμάτων που προσθέτουμε.
 • Βοηθάμε τα φυτά μας να αναπτύξουν πιο ισχυρή ρίζα που εισχωρεί σε βάθος και προσδίδει στα φυτά μας μεγαλύτερη αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας.
 • Στα ελαφρά εδάφη (αμμουδερά) αυξάνουμε την ικανότητα συγκράτησης του νερού.
 • Στα βαριά εδάφη διευκολύνουμε τη διέλευση του νερού άρα το ριζικό σύστημα αναπνέει και λειτουργεί καλύτερα.
 • Ενεργοποιούμε το μεταβολισμό του φυτού και μειώνουμε τις αρνητικές επιδράσεις συνθηκών στρες ή ανάσχεσης της βλάστησης (καύσωνας, έλλειψη νερού κ.λ.π.) . Έτσι ισχυροποιούμε τα φυτά μας και δημιουργούμε τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής με προϊόντα αυξημένων οργανοληπτικών ιδιοτήτων και ποιοτικά ανώτερα.
 • Μετατρέπουμε θρεπτικά στοιχεία που είναι ανενεργά στο έδαφος (π.χ. φώσφορος , σίδηρος ) σε ενεργά άρα και διαθέσιμα.
 • Μειώνουμε το pH του εδάφους.
 • Ενεργοποιούμε τους μικροοργανισμούς που ήδη υπάρχουν στο έδαφος και επίσης προσθέτουμε και πολλούς άλλους μικροοργανισμούς μέσω της οργανικής λίπανσης.

Aπό τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η βάση της λίπανσης του αμπελιού σήμερα είναι η οργανική λίπανση

ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.

 1. Οργανικά λιπάσματα. Μπορεί να είναι ζωικής (π.χ. κόπρανα ζώων) ή φυτικής προέλευσης ( φυτικά υπολείμματα όπως φύλλα ελιάς ή στράφυλλα ) . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στο χωράφι με ενσωμάτωση πριν την έναρξη των βροχών (Νοέμβριος). Τα παραπάνω οργανικά υλικά θεωρούνται μεν αποτελεσματικά, είναι φτηνού κόστους παρουσιάζουν όμως και μειονεκτήματα όπως: Άγνωστη σύνθεση, έντονη παρουσία σπόρων ζιζανίων, δυσκολία στην εύρεση, δυσκολία στην εφαρμογή , δυσοσμία , πιθανή παρουσία βλαβερών μικροοργανισμών και μικρό ποσοστό μετατροπής τους σε ενεργό κλάσμα οργανικής ουσίας. Οργανικά λιπάσματα συσκευασμένα και τυποποιημένα υπάρχουν στο εμπόριο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται σε μικρότερες ποσότητες ανά στρέμμα αλλά είναι ακριβότερα ανά μονάδα βάρους.
 2. Οργανο-ανόργανα ( ή οργανομεταλικά ή οργανοχημικά ) λιπάσματα. Είναι τα λιπάσματα που λαμβάνονται από ανάμιξη ενός ή περισσοτέρων οργανικών λιπασμάτων με ένα ή περισσότερα ανόργανα λιπάσματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως βασική λίπανση. Τα τελευταία χρόνια τα οργανο-ανόργανα λιπάσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη λίπανση του αμπελιού και συστήνονται ανεπιφύλακτα.
 3. Χλωρή λίπανση Είναι η ενσωμάτωση στο έδαφος νωπής φυτικής ύλης παραγόμενης επί τόπου. Σπέρνουμε δηλαδή φυτά κατάλληλα για χλωρή λίπανση (ψυχανθή όπως βίκος , κουκί κ.α.) την περίοδο συνήθως του φθινοπώρου και λίγο πριν ανθίσουν τα ενσωματώνουμε στο έδαφος με φρεζάρισμα. Έτσι αυξάνεται το ποσοστό της οργανικής ουσίας του εδάφους και επίσης εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία, κυρίως άζωτο.

Δεδομένου ότι η αγορά πλέον ζητά ποιοτικά αμπελοοινικά προϊόντα, πρωταρχικός στόχος της θρέψης του αμπελιού σήμερα είναι η βελτιστοποίηση πρώτα των ¨ποιοτικών¨ χαρακτηριστικών του εδάφους όπως είναι η οργανική ουσία.

Διαβάστε τις οδηγίες για την Ανόργανη Λίπανση