Ενοφθαλισμός

Μπόλιασμα με τομή “Τ” για μπόλι ένα μάτι:
Ο εμβολιασμός με όρθιο ταφ χρησιμοποιείται για αλλαγή ποικιλίας, κυρίως νεαρών αλλά και ώριμων πρέμνων. Μάλιστα, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του κορμού και τοποθετώντας δυο εμβόλια, λίγο πιο κάτω από τις αντίστοιχες διακλαδώσεις του παλιού πρέμνου, εξασφαλίζομαι γρηγορότερη διαμόρφωση και είσοδο στην πλήρη παραγωγή του νέου.

Τα εμβόλια τα παίρνουμε από κληματίδες είτε την προηγούμενη μέρα ή που έχουμε μαζέψει το χειμώνα και τις έχουμε συντηρήσει σε ψυκτικό θάλαμο, στις συνθήκες που προαναφέραμε. Μία ημέρα πριν τον εμβολιασμό οι κληματίδες εμβοληψίας μπαίνουν στο νερό για 24 περίπου ώρες. Το πρωί της επομένης, αφαιρούμε τα εμβόλια και τα τοποθετούμε μέσα σε φρέσκο νερό. Στη συνέχεια, στο μέρος του παλιού πρέμνου που θα γίνει ο εμβολιασμός, αφαιρούμε το ρυτίδωμα (νεκρό μέρος του φλοιού). Το ταφ σχηματίζεται κάνοντας πρώτα μια κατά μήκος (κατακόρυφη) τομή μήκους 3-4cm και στη συνέχεια μια εγκάρσια (οριζόντια) τομή, στο πάνω μέρος της πρώτης, μήκους περίπου 2cm. Το βάθος των τομών πρέπει να φθάνει μέχρι το βάθους του ξύλου (συναντά αντίσταση το εμβολιαστήρι), προσέχοντας να μην πληγωθεί το τελευταίο. Ακολουθεί ανασήκωμα του φλοιού δεξιά-αριστερά και τοποθέτηση του εμβολίου μέσα στη τομή, σπρώχνοντας το με το δάκτυλο προς τα κάτω. Στη συνέχεια δένουμε με αυτοκόλλητη ταινία ηλεκτρολόγου πρώτα από την πάνω μεριά και μετά από την κάτω, χωρίς να καλυφθεί ο οφθαλμός του εμβολίου και καλύπτουμε τις τομές και το εμβόλιο με παραφίλμ ή με διαφανή μεμβράνη.

Ο «αποκεφαλισμός» του υποκείμενου γίνεται αμέσως μετά και σε ύψος 10cm πάνω από τον εμβολιασμό. Όσα εμβόλια έχουν πιάσει βλαστάνουν περίπου μετά από 15-20 ημέρες (ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%) και όταν οι βλαστοί τους αποκτήσουν το κατάλληλο μήκος δένονται προσεκτικά στα σύρματα υποστύλωσης ώστε να μην «αποκολληθούν».

Δείτε το παρακάτω βίντεο, αν και είναι στην Αγγλική, θα δείτε οτι έχει πάρα πολύ κατατοπιστικές και παραστατικές λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό με οφθαλμό και τομή σε “ΤΑΦ” (Τ) στον κορμό του κλήματος.

    Σημαντική παράμετρος είναι η εποχή εμβολιασμού. Σύμφωνα με αυτά που διδάσκουν, καταλληλότερος είναι ο Μάϊος γιατί τότε τα υγρά του κλήματος έχουν χάσει την αρχική ορμή του Απριλίου.

  • Κόβουμε λοιπόν τις κλιματσίδες των εμβολίων τον Φεβρουάριο ή την παραμονή του μπολιάσματος
  • Τις διατηρούμε σε υγρό περιβάλλον στο ψυγείο έως την εποχή και την ημέρα του εμβολιασμού
  • Καθαρίζουμε τον κορμό από το νεκρό τμήμα του φλοιού και κάνουμε την τομή “Τ” αριστερά και δεξιά του.
  • Βάζουμε με προσοχή στην τομή το εμβόλιο και δένουμε καλά με ταινία όλη την περιοχή αφήνοντας έξω μόνο τον οφθαλμό.
  • Κόβουμε τον κορμό του κλήματος 10 εκ. πάνω από τον εμβολιασμό και αλοίφουμε καλά την τομή με πάστα εμβολιασμού.
  • Εάν δούμε τις επόμενες ημέρες πολλά υγρά στην τομή, πρέπει να κάνουμε μικρές τομές κάτω από τον εμβολιασμό για να τρέξουν από εκεί τα περισσότερα.