Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ελιά

Η ΦτελιάHλιοβασίλεμα από την Αγ.Βαρβάρα της Φτελιάς

Ανεβήκαμε την μικρή ανηφόρα έως το κελί της εκκλησιάς και βρεθηκαμε να κοιτάμε τούτη την υπέροχη εικόνα του Ήλιου καθώς βουτούσε πίσω απ΄τον Άϊ -Λιά.
Ήταν το απόγευμα της Κυριακής της 19ης του Μάη και η αφιερωμένη στην Ελιά βραδιά του συνδέσμου μας θα άρχιζε σε λίγο.

Μετά από δυο-τρία παγωμένα τσίπουρα που κέρασε ο φιλόξενος Βαγγέλης Γεωργίου εκεί έξω στην βεράντα καθώς χαζεύαμε τη θέα, μαζευτήκαμε μέσα στο ευρύχωρο κελί και ο γεωπόνος κ.Κώστας Τσαμπάς άρχισε το μάθημα. Μας μίλαγε σχεδόν 2 ώρες μαζί με τις πολύ συχνές ερωτήσεις και τα σχόλια μας.

To μάθημα άρχισε…

To μάθημα άρχισε
Μίλησε για τις διατροφικές ανάγκες της Ελιάς, οι οποίες εξαρτώνται από την σύσταση του εδάφους και τον συγκεκριμένο ελαιώνα, για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουμε τα δέντρα και στο τέλος περιέγραψε με λεπτομέρειες την καταπολέμηση των δύο εκυριότερων εχθρών της Ελιάς, των εντόμων Πυρηνοτρήτη και Δάκο. Μας μίλησε για τις παγίδες για τον δάκο, πότε και που τις τοποθετούμε, πως μετράμε την πυκνότητα των εντόμων που συλλαμβάνονται και αν πρέπει να αρχίσουμε την καταπολέμηση.


To στρώσαμε
Το στρώσαμε…

Με τηντελευταία λέξη, το “ευχαριστώ που μ’ακούσατε” του Κώστα, εμφανίστηκαν τα καλάθια με τους μεζέδες, τα μπουκάλια με τα δικά μας κρασιά και σε χρόνο μηδέν κουβαλήσαμε πιάτα, ποτήρια και πηρούνια. Τα ταπεράκια άνοιξαν και ξεχύθηκαν οι μεθυστικές μυρωδιές από τα σπιτικά φαγιά.

Ο Γρύμπλας ζεσταίνει το σαντούρι…

Ο Γρύμπλας ζεσταίνει το σαντούρι
Το κέφι και οι ευχές για την νέα σοδειά κυριάρχησαν και σε λίγο πιάσαμε και τα νησιώτικα, αφού ο Γιάννης ο Γρύμπλας ήλθε πολύ ορεξάτος, κουβαλώντας το καλιτεχνικό σαντούρι του.