Η Γενική Συνέλευση του 2019

Γενική Συνέλευση 2019Η Γενική Συνέλευση του 2019

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή 27/01/2019 η Τακτική Γενική μας Συνέλευση με Αρχαιρεσίες. Η συγκέντρωση για την διεξαγωγή της Γ.Συνέλευσης, ήταν στο γνωστό μας μέρος, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας της Άνω Μεράς που μας παραχωρεί πάντα με προθυμία ο Δήμος Μυκόνου.

Η προσέλευση των μελών μας εφέτος ήταν λίγο πάνω από το όριο για την υποχρεωτική απαρτία γεγονός που μας προβλημάτισε όλους. Στην αρχή έγινε ο απολογισμός όλων των δραστηριοτήτων μας της περασμένης χρονιάς από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρουσουνέλο, ο Ταμίας μας Γιώργος Ασημομύτης ανέλυσε τα έξοδα και τα έσοδα της περασμένης χρονιάς, ενώ συγχρόνως μαζέψαμε αρκετές συνδρομές από τα παρόντα μέλη μας, γεγονός απαραίτητο για την αντιμετώπιση όλων των εξόδων, αφού οι συνδρομές των μελών μας είναι η μοναδική πηγή εσόδων του ΕΡ.Ο.Σ. Επιπλέον είχαμε και εγγραφές νέων μελών από την Μυκονιάτικη κοινωνία.

Μετά την ομόφωνη έγκριση από την Γ.Σ του Απολογισμού 2018 και του Προϋπολογισμού του 2019, ξεκίνησε εποικοδομητικός διάλογος με τα μέλη μας για το ενδεχόμενο ίδρυσης του ελαιοτριβείου στη Μύκονο που έχει υποσχεθεί η σημερινή Δημοτική αρχή. Ο Γιώργος Ξυδάκης μιλώντας στην Γ.Σ. τόνισε οτι πρέπει να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία της υλοποίησης του σχεδίου, ώστε να εξασφαλίσουμε την σωστή μεν λειτουργία του, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη περιοχή της Μυκόνου. Από το Δ.Σ. πήρε τον λόγο ο Γιώργος Σορλάγκας ο οποίος υπενθύμισε οτι ο μελλοντικός διαγωνισμός για την αγορά του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, θα έχει ως απαράβατο όρο την προμήθεια ελαιοτριβείου ψυχρής έκθλιψης χωρίς υγρά απόβλητα σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες από την μελέτη του μειοδοτικού διαγωνισμού που πρόκειται να καταρτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ο Δήμαρχος Μυκόνου κ Κώστας Κουκάς υποσχέθηκε.

Γενική Συνέλευση 2019Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Σουρλάγκας παρακολουθούν την συζήτηση

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του προέδρου μας Δημήτρη Ρουσουνέλου που περιλαμβάνει τον απολογισμό του έργου της περασμένης χρονιάς, αλλά και τις προτάσεις του Δ.Σ. για το 2019.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΕΡ.Ο.Σ. 27.1.2019

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλλιεργητές,
πέρασαν ήδη 2 χρόνια από την τελευταία φορά που αναλάβαμε με βάση την δική σας ψήφο τη θητεία μας. Σας εκπροσωπούμε στο ΔΣ των Ερασιτεχνών Αμπελουργών, Οινοποιών και Ελαιουργών, του Συλλόγου μας, που παραμένει ένας από τους πλέον δραστήριους και με ουσιαστική προσφορά στον τόπο μας, την Μύκονο.

Πιστεύουμε ότι όπως κάθε χρόνο και τα προηγούμενα Συμβούλια ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες όλων μας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, ωστόσο δεν είναι εύκολες οι συνθήκες στο νησί και αυτό το γνωρίζουμε. Στην τελευταία μας Γενική Συνέλευση είχαμε αναφέρει πως «…είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Σύλλογός μας, όσο περνά ο καιρός θα έχει όλο και μεγαλύτερη χρησιμότητα στα μέλη μας και όχι μόνο. Για να υπάρξει όμως και για να συνεχίσει το έργο του το ενημερωτικό και τις φροντίδας για θέματα που μας αφορούν πρέπει να υπάρχουν μέλη. Μέλη ενεργά και διαθέσιμα…».

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας. Διαχρονικά όλοι μας φορτώνουμε τη δουλειά στα συμβούλια και αυτό πρέπει να δούμε πως μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει έλλειψη προτάσεων και έλλειψη χεριών που θα φέρουν σε πέρας πράγματα που αναλαμβάνουμε. Σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια το ΔΣ δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει λαχνούς, να αναζητήσει δώρα για τη λαχειοφόρο, να μοιράσει τα κλήματα και τις ελιές. Αλλά πιο όμορφα και στρωτά θα ήταν όλα αν είχαμε και ένα χέρι βοήθειας.
Δεν εκφράζω παράπονο. Ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου στο ΔΣ. Την παρέα σας αναζητούμε και την ανάγκη να αισθανθούμε ότι είμαστε μέλη της ίδιας συλλογικότητας, με τις ίδιες έγνοιες, το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του ΕΡ.Ο.Σ.

Οι εκδηλώσεις που έχουμε θεσπίσει πήγαν καλά και τη χρονιά που πέρασε.

– Τα Κρασανοίξια 2018 – τα 6α στη σειρά. Αναβαθμισμένα για να έχουμε πάντα εκτός από την προς τα έσω και την προς τα έξω καλή μαρτυρία. Με πάγια Κριτική Επιτροπή όπου συμμετέχουν, ακόμα πιο έμπειροι πλέον οι Ριζόπουλος Γιώργος, Ξυδάκης Γιώργος, Σαμιωτάκης Μιχάλης. Πρόπερσι μπήκαν νέοι συμπληρωματικοί κανόνες με σκοπό τα βραβεία να αντιπροσωπεύουν την ποιότητα και την τοπικότητα. Για τα κρασιά που διαγωνίζονται καταγράφουμε ποικιλίες, αμπελοτόπια και οινοποιό. Δεν συμμετέχουν πλέον στον διαγωνισμό κρασιά των οποίων η (κύρια) ποικιλιακή σύνθεση είναι έξω από τα οριζόμενα από τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων και του καταστατικού μας, κυρίως ξένες ποικιλίες κ.ά.
Αλλά ο πλέον σημαντικός κανόνας είναι ότι για να βραβευτεί κρασί στην κατηγορία του πρέπει να είναι στην 3άδα των καλύτερων και να λάβει μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 6 με άριστα το 10.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούμε πλέον από την Επιτροπή, αλλά να το γευόμαστε και οι ίδιοι ότι κάθε χρόνο τα κρασιά μας βελτιώνονται. Η θέσπιση του διαγωνισμού ήταν μια καλή ιδέα γιατί πέραν της υγιούς άμιλας και τον αγώνα για καλύτερη θέση του καθενός μας κάθε χρόνο, υπάρχει χιούμορ, αλληλοπειράγματα, πάντα με καλή πρόθεση. Τα Κρασανοίξια τα μοιραζόμαστε με φίλους και συναδέλφους. Το εστιατόριο της φιλόξενης «Λούντα» στέγασε για μια ακόμα φορά τη γιορτή. Η ζύ’α τριών οργάνων (σαντούρι, βιολί, λαούτο) με τον Γρύμπλα, τον Ζουγανέλη και τον Μπαρμαρή, με αστείρευτη όρεξη, ήταν και πάλι το επιστέγασμα μιας κεφάτης βραδιά που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

– Στην εκδήλωση για την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ του ΕΡ.Ο.Σ. επικράτησε πολύ κέφι και αθρόα συμμετοχή φίλων του Συλλόγου μας. Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση, με μουσική συνοδεία της ίδιας ζύ’ας οργάνων, με την ποικιλία των σπιτικών μας μεζέδων στα τραπέζια, τον οίνο να ρέει άφθονος και τον χορό να σημαδεύει τη βραδιά. Η σκέψη να αλλάξουμε το σύστημα της λαχειοφόρου, δούλεψε και θα κάνουμε το ίδιο φέτος στην κοπή της πίτας μας που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 9 Φερουαρίου 2019 και σας καλούμε όλους με την παρέα σας να είστε παρόντες. Η συγκέντρωση 130 δώρων που μοιράσαμε σε ισάριθμους φακέλους των 10 ευρώ που όλοι κέρδιζαν διευκόλυνε την διαδικασία. Δουλέψαμε λίγο περισσότερο τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν διακόψαμε το γλέντι με την κλήρωση που παλιότερα κράταγε μιάμιση ώρα. Θέλουμε περισσότερα δώρα για φέτος οπότε αν έχετε κάποια ιδέα ή προσφορά με χαρά θα τη δεχτούμε.

Από πλευράς σεμιναρίων και εκδηλώσεων να σημειώσουμε στην διάρκεια αυτής της θητείας μας σαν ΔΣ:
– την 3η Γευσιγνωσία Ελαιολάδου, σε συνδιοργάνωση του ΕΡ.Ο.Σ. με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Δοκιμάσαμε και κρίναμε ελαιόλαδα από τη Μύκονο και κάποια βραβευμένα από ελαιοπαραγωγικές ελληνικές περιοχές. Ο φίλος πια του Συλλόγου μας Γιάννης Καρβέλας μίλησε παράλληλα για την συγκομιδή, τις καλλιεργητικές και αποθηκευτικές φροντίδες από το χωράφι ως το ελαιοτριβείο.

– τον προπερασμένο Δεκέμβριο κάναμε 4ωρο σεμινάριο με θέμα την Οινοποίηση. Ευτυχής συγκυρία, εισηγητής ήταν ο οινολόγος Λευτέρης Αναγνώστου. Ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Λύσαμε απορίες και απολαύσαμε έναν εισηγητή ευπροσήγορο, που έδωσε ευκαιρία στην ανάπτυξη του διαλόγου απαντώντας με απλά λόγια σε όποιο προβληματισμό του θέσαμε. Τον έχουμε καλέσει και θα ξανάρθει με πρώτη ευκαιρία.

Την ίδια βραδιά γνωρίσαμε ένα κομμάτι του Σαντορινιού αμπελώνα. Δοκιμάσαμε 10 κρασιά της ποικιλίας Ασύρτικο και συζητήσαμε τις διαφορετικές οινοποιήσεις τα αρώματα, την οξύτητα και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Χαρήκαμε για την εργασία ενός νέου Μυκονιάτη, που ολοκληρώνοντας σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό διαπρέπει σε έναν τόπο από τους πιο ονομαστούς για το κρασί του διεθνώς.

Άφησα για τελευταίο το θέμα του Ελαιοτριβείου. Μεγάλη η χαρά και η δικαίωση που νοιώθουμε για το γεγονός ότι ύστερα από συνεχή υποβολή του αιτήματός μας -τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια- ο δήμος Μυκόνου ανταποκρίθηκε.
Ήδη, σε συνέχεια της πρόβλεψης κονδυλίου 150.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2018 αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την οποία ο ΕΡΟΣ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου. Δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2019, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θέλουμε να ελπίζουμε.
Όνειρο ζωής, το πραγματικά Μυκονιάτικο λάδι, το πρώτο μας ελαιόλαδο στο πρώτο ιστορικά οργανωμένο Μυκονιάτικο λιοτρίβι. Θα το γιορτάσουμε, θα εκπαιδευτούμε ακόμα περισσότερο. Στόχος το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με σφραγίδα ποιότητας Μυκόνου να αποτελέσει κατάκτηση του κάθε καλλιεργητή.
Κα鬬 η χρονιά αυτή να είναι αφιερωμένη στην Ελιά και στο Ελαιόλαδο. Και πέρυσι τον Μάρτιο καλέσαμε δυο ακόμα εκπαιδευτές, ανθρώπους με εμπειρία, παραγωγούς, καλλιεργητές, γεωπόνους. Ήταν μαζί μας ο Γιώργος Κωστελένος και ο Νίκος Κώνστας. Καταξιωμένοι στον χώρο τους. Ο πρώτος, από τον Γαλατά στην Ερμιονίδα, γεωπόνος/ερευνητής και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιοδέντρων. Ο δεύτερος, βραβευμένος ελαιοπαραγωγός, καλλιεργητής από την Αττική. Βαθείς γνώστες του αντικειμένου, ευπροσήγοροι και αναλυτικοί στην επαφή τους με τα μέλη μας, εδώ στην Αίθουσα συνεδριάσεών μας και σε 5 μικρούς και μεγάλους Μυκονιάτικους ελαιώνες που επισκεφτήκαμε. Με την δικιά σας θέληση και επιθυμία είναι διαθέσιμοι για μια ακόμα επίσκεψη όποτε το επιθυμούμε.

Το είπαμε και πέρυσι: Μπορούμε να κάνουμε πράγματα σε συνεργασία με τον δήμο, την ΚΔΕΠΠΑΜ και συλλογικότητες του νησιού. Πάμε δυναμικά! Η ελιά πάει καλά στο νησί και το ενδιαφέρον θα αναπτύσσεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις με τις παρεμβάσεις και τις δραστηριότητές μας.

– Συνεχίζουμε και φέτος το πρόγραμμα διάθεσης κλημάτων και δενδρυλλίων ελιάς όπως κάθε χρόνο. Παραγγελίες συγκεντρώνουμε ο Γιώργος Σουρλάγκας και ο υποφαινόμενος Δημήτρης Ρουσουνέλος.

Δεν θα σας κουράσω άλλο με το τι έχουμε κάνει ως τώρα και τον ιστορικό ρόλος που έχει παίξει ο Σύλλογος για το νησί μας.
Στόχος μας παραμένει η ίδρυση ελαιοτριβείου.
Στόχος μας και η ίδρυση οινοποιείου.

(Εδώ να σημειώσω ότι έχουμε ευχάριστες εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη ο Γιώργος Ξυδάκης πήρε άδεια και διαθέτει ένα μικρό οινοποιείο. Ο οινοποιός Λαζαρίδης από τη Δράμα μετά την συνεργασία του με τον Ν. Ασημομύτη που δεν προχώρησε, ακολουθεί δικό του δρόμο και ήδη φυτεύει μεγάλο αμπέλι στην περιοχή της Άνω Μεράς, πάνω από το Φράγμα του Φωκού).

– Το Δ.Σ. πήρε απόφαση για τη δημιουργία ενός δικού μας κρασιού με την επωνυμία του ΕΡ.Ο.Σ. Αποφασίσαμε να προμηθευτούμε για αρχή μικρή δεξαμενή 150 λίτρων. Θα είναι αποκλειστικά για συλλογική χρήση. Θα καλύπτει τις ανάγκες συμμετοχής μας σε εκδηλώσεις και δώρων σε πρόσωπα που μας παραστέκονται. Μια οινοποίηση ερασιτεχνική μεν αλλά με προδιαγραφές σωστές και προσεγμένες που θα εφαρμόζει όλα όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια.

ΣυζήτησηΤα μέλη μας παρακολουθούν την ομιλία

Υπενθυμίζουμε ότι:
-Το όνειρο χρόνων να φροντίσουμε για την επιστημονική τεκμηρίωση και ταυτοποίηση των ντόπιων ποικιλιών, είχε στις 25 Ιουλίου 2017 μια θετική εξέλιξη. Ήρθαν, ο Κώστας Μπακασιέτας από το φυτώριο «Μπακασιέτα», που προμηθεύει με έρριζα αμπέλια τον ΕΡΟΣ και ο Professeur Jean-Mishel Boursiquot του Ινστιτούτου SupAgro του Montpellier για τα αμπέλια και το κρασί, για επιτόπια εξέταση και καταγραφή Μυκονιάτικων ποικιλιών αμπέλου.

-Η συγκέντρωση ενός πρώτου υλικού που θα αποτελέσει αρχικό σώμα για κάποια έκδοση και εύχομαι με την συνδρομή όσων διαθέτουν πείρα και γνώσεις παραμένει στόχος ενεργός. Η ευρύτερη παρουσίαση της ιστορίας και της παράδοσης του αμπελιού στη Μύκονο είναι ένα σημαντικό έργο.

ΣυζήτησηΤα μέλη μας παρακολουθούν την ομιλία

Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα του ΔΣ. Είμαστε χρόνια δεμένοι με τον Σύλλογο, ταγμένοι στους σκοπούς του.

Τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Σουρλάγκα …επιφορτισμένο με την ενημέρωση και την εικόνα μας προς τα έξω. Χειριστής και ιδρυτής της εκπληκτικής μας ιστοσελίδας www.erosmykonos.gr υπεύθυνος για τα χρησιμότατα SMS και τα μηνύματα e-mail τα οποία λαβαίνουμε όλοι τακτικά με τις προειδοποιήσεις και τις δέουσες καλλιεργητικές ενέργειες.

Τον εκλεκτό Γραμματέα Γιάννη Μπαρμπαρή χάρη στον οποίο έχουμε στοιχειώδη και αξιοπρεπή οργάνωση, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς να ‘ναι σιδερένιος και πάντα πλάι μας.

Τον ταμία Γιώργο Ασημομύτη που ανταποκρίνεται σε όσα έχει αναλάβει με τον καλύτερο τρόπο.
Εδώ να σημειώσω ότι για την πλέον εύρυθμη λειτουργία του ταμείου, ώστε να είμαστε πάντα σωστοί και «τακτοποιημένοι» ο Γιώργος είχε πάντα δίπλα του έναν εκλεκτό φίλο και μέλος του ΔΣ, του γιατρού μας κ. Μονίρ Νιμέρ.

Αγαπητοί φίλοι,
Όπως είπα και πέρυσι:
«..μοιραζόμαστε μαζί σας ωραία πράγματα. Αν δεν υπήρχε ο ΕΡ.Ο.Σ. θα έπρεπε να τον ιδρύσουμε σήμερα και θα ήταν μάλλον αργά. Συνεχίζουμε δυναμικά για τη γη και τους καρπούς της: το σταφύλι και την ελιά, το κρασί και το λάδι της παραγωγής μας».

Η χρονιά είναι ευνοϊκή. Οι καιρικές συνθήκες έδειξαν καλά σημάδια.
Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, στα σπίτια μας, στη χώρα, στο νησί μας.
Καλή, Δημιουργική Χρονιά!
Υγεία και Δύναμη σε όλους.

Στο τέλος διεξήχθη η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα διοικεί τον ΕΡ.Ο.Σ. τα δύο επόμενα χρόνια και η εκλογή της εξελεγκτικής επιτροπής.

Κατά σειρά σε ψήφους εκλέχθηκαν στο νέο Δ.Σ. οι:

ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΟΥΡΛΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΟΝΙΡ ΝΙΜΕΡ -ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ισοψηφία)

(επιλαχόντες)
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΑΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι:

ΔΑΚΤΥΛΙΔΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ
ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

(επιλαχόντες)
ΞΥΔΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ