Η Γενική Συνέλευση του 2017

Γενική Συνέλευση 2017Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του 2017

Με επιτυχία έγινε χθες Σάββατο 28/01/2017 η Τακτική Γενική μας Συνέλευση με Αρχαιρεσίες. Η συγκέντρωση για την διεξαγωγή της Γ.Συνέλευσης, ήταν στο γνωστό μας μέρος, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας της Άνω Μεράς που μας παραχωρεί πάντα με προθυμία ο Δήμος Μυκόνου.

Η προσέλευση των μελών μας εφέτος ήταν ακόμα μεγαλύτερη γεγονός που μας χαροποίησε όλους. Στην αρχή έγινε ο απολογισμός όλων των δραστηριοτήτων μας της περασμένης χρονιάς από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρουσουνέλο, ο Ταμίας μας Γιάννης Μπουγιούρης ανέλυσε τα έξοδα και τα έσοδα της περασμένης χρονιάς, ενώ συγχρόνως μαζέψαμε αρκετές συνδρομές από τα παρόντα μέλη μας, γεγονός απαραίτητο για την αντιμετώπιση όλων των εξόδων, αφού οι συνδρομές των μελών μας είναι η μοναδική πηγή εσόδων του ΕΡ.Ο.Σ. Επιπλέον είχαμε και εγγραφές νέων μελών από την Μυκονιάτικη κοινωνία.

Στην συνέχεια έγινε επικοδομητικός διάλογος με τα μέλη μας για το ενδεχόμενο μείωσης της ετήσιας συνδρομής στα 20 ευρώ, πρόταση που απερρίφθη με πλειοψηφία. Οι περισσότεροι είπαν οτι η μείωση της συνδρομής δεν θα είναι αιτία μεγαλύτερης προσέλευσης των μελών.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του προέδρου μας Δημήτρη Ρουσουνέλου που περιλαμβάνει τον απολογισμό του έργου της περασμένης χρονιάς, αλλά και τις προτάσεις του Δ.Σ. για το 2017.

Γενική Συνέλευση 2017Η Γενική Συνέλευση του 2017 – Ομιλία προέδρου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΕΡ.Ο.Σ.
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι
Πέρασαν κιόλας δυο χρόνια από τότε που ο ΕΡΟΣ έκανε τις τελευταίες εκλογές του και αναδείχθηκε το νέο Δ.Σ. Είχα την τιμή να εκλεγώ με την ψήφο σας και την θέληση των μελών του Δ.Σ. πρόεδρος. Έχοντας ήδη υπηρετήσει την ιστορία της Ερασιτεχνικής Αμπελουργίας στο νησί μέσα από τις γραμμές του ΕΡΟΣ σαν εκλεγμένος και στο προηγούμενο Δ.Σ. επί προεδρίας Μπαρμπαρή, αλλά και σαν παρατηρητής των συνεδριάσεών του, επί προεδρίας Νικολάκη και Ξυδάκη, θέλω να δηλώσω ευθύς εξ αρχής τα εξής:

– Η ερασιτεχνική Αμπελουργία στο νησί, μας έχει ανάγκη όλους

– Η συλλογική προσφορά, όσων κατά καιρούς έχουν συμμετάσχει ενεργά στις δραστηριότητές του Συλλόγου μας, στα σεμινάρια, τις ομιλίες, τις πρακτικές ασκήσεις στο αμπέλι και στην ελιά είναι σημαντική και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στο νησί μας και θα φανούν ακόμα περισσότερο σε βάθος χρόνου.

– Αν δεν υπήρχε σήμερα ο ΕΡ.Ο.Σ. θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.

Απολογισμός του Δ.Σ. της 2ετίας 2015-16
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά-αναδρομή στα 2 χρόνια που πέρασαν, όχι για έναν τυπικό Απολογισμό αλλά για μια επί της ουσίας ανασκόπηση στα πεπραγμένα της 2ετίας πρέπει να σημειώσουμε τα κάτωθι:

Ο ΕΡ.Ο.Σ. πριν από περίπου 5 χρόνια λόγω νομικού πλαισίου εμφανίστηκε τυπικά και ουσιαστικά εκτεθειμένος στην Εφορία και άρχισε ένας αγώνας δρόμου να αποκτηθεί ΑΦΜ, να γίνουν δηλώσεις φορολογικές και άλλες τυπικές διαδικασίες νομιμοποίησης. Όταν παραλάβαμε τον χειμώνα του 2015 ήδη εκκρεμούσε μια μη υποβληθείσα Φορολογική Δήλωση και έρχονταν μια ακόμη για την οποία ίσχυαν τα ίδια με την προηγούμενη δεδομένου ότι το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ήδη από 2ετίας το νομικό πλαίσιο όριζε ότι με βάση το υπάρχον Καταστατικό μας έπρεπε κατ’ έτος να πληρώνουμε 600 ευρώ φόρο.
Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι σήμαινε την βαθμιαία κατάργηση του ΕΡ.Ο.Σ., που δυσκολευόταν ακόμα και ως ετήσια έσοδα από συνδρομές να συγκεντρώνει αυτό το ποσό.
Το θέμα λύθηκε ύστερα από μακρόχρονη διαδικασία που περιελάμβανε, Αναθεώρηση του Καταστατικού μας με εισήγηση του Δ.Σ. και απόφαση Γενικής Συνέλευσης, Έγκρισή από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο κλπ κλπ.
Όλα αυτά πήραν έναν και πλέον χρόνο περίπου και σήμερα
– έχουμε ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ,
– είμαστε πλέον Σύλλογος και όχι Σύνδεσμος,
– διευρύναμε τους σκοπούς, προσθέτοντας ταξίδια και θέματα που αφορούν την γαστρονομία του τόπου μας.
– Κυρίως όμως είμαστε καθαροί φορολογικά και δεδομένου ότι πλέον είμαστε Σύλλογος, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, υποβάλουμε διαδικτυακά τις φορολογικές μας δηλώσεις με μηδενική υποχρέωση φόρου.

Κατά τα λοιπά οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας έχουν πλέον παγιωθεί σε ένα ως δύο σεμινάρια κατ’ έτος, τα Κρασανοίξια, την Γενική Συνέλευση και την κοπή της Πίτας μας.
Να αναφέρουμε επί τροχάδην:

– Είχαμε την χαρά να έρθει ξανά για μια επαναληπτική αναφορά στις εαρινές και θερινές φροντίδες του αμπελιού και στην οινοποιητική διαδικασία ο Δημήτρης Γεώργας. Έμεινε δυο μέρες κοντά μας. Είχαμε έτσι την ευκαιρία, αφ’ ενός να πούμε αρκετά, προσανατολίζοντας την παρουσίαση περισσότερο στις απορίες και ερωτήσεις που είχαν οι συμμετέχοντες και αφετέρου επισκεπτόμενοι 3 αμπέλια να μιλήσουμε επί τόπου για θέματα καλλιεργητικά.

– Τα Κρασανοίξια των αρχών του Δεκέμβρη, ήδη βρίσκονται στην 4η διοργάνωση. Φέτος οργανωθήκαμε καλύτερα κρατώντας σημαντικά στοιχεία για κάθε παραγωγή, ενώ η κριτική Επιτροπή ενισχύθηκε με την συμμετοχή του παλιού δημοσιογράφου της εφημερίδας Η Καθημερινή και του περιοδικού Γαστρονόμος κ. Ντίνου Κιούση. Γενική είναι η αίσθηση ότι τα κρασιά μας παρουσιάζονται βελτιωμένα χρόνο με τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι βραβεύονται αυτοί που προσωπικά θα ονόμαζα ως …οι πιο επιμελείς μαθητές όσων έχουμε διδαχθεί μέσω των εκδηλώσεων του ΕΡ.Ο.Σ. Ευχαριστούμε τους πάντα συμμετέχοντες στην Κριτική Επιτροπή: Ριζόπουλο Γιώργο, Ξυδάκη Γιώργο, Σαμιωτάκη Μιχάλη.

Φέτος είχαμε τη χαρά να φέρουμε σε πέρας ένα παλιό όνειρο: το πρώτο μας Συλλογικό Κρασί. Το επιμελήθηκε ο οινοποιός Γιώργος Ξυδάκης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό κρασί από ντόπια σταφύλια ποικιλίας Παριανό (Μονεμβασιά). Τιμής ένεκεν του δώσαμε το όνομα ΕΡ.Ο.Σ. και εύχομαι σε όσους μας έδωσαν αυτή τη χαρά και συνεισέφεραν τα πρώτα σταφύλια να το απολαύσουν ως την τελευταία σταγόνα. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σήμερα. Ο Γιώργος εφαρμόζει κατά γράμμα όσα έχουμε κατά καιρούς «διδαχθεί» στα σεμινάρια που έχουμε διοργανώσει. Θα μας πει απόψε δυο λόγια για αυτό το κρασί και πως διαχειρίστηκε τα σταφύλια από την στιγμή που του τα παραδώσαμε. Ευχόμαστε φέτος να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και την δυνατότητα για περισσότερες δοκιμές αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο του μυκονιάτικου αμπελιού.

– Για το Ελαιόλαδο και την Ελιά επαναλάβαμε για δεύτερη φορά την Γευσιγνωσία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου με τον Γιάννη Καρβέλα. Ο κ. Καρβέλας στις 30 Οκτώβρη του 2015 μας μίλησε για την καλλιέργεια της Ελιάς, την καλύτερη δυνατή διαχείριση του καρπού καθ’ οδόν προς και μετά το ελαιοτριβείο, δοκιμάσαμε και μάθαμε να κρίνουμε διαφορετικά ελαιόλαδα πολλά εκ των οποίων ήταν από την Μύκονο. Στις 11 και 12 του Μάρτη φέτος, ο Γιάννη Καρβέλας θα είναι πάλι εδώ, κοντά μας. Ετοιμαστείτε για μια ακόμα σημαντική εμπειρία. Πιστεύουμε ότι με τα 12.000 περίπου Λιόδεντρα που έχει φέρει ο ΕΡ.Ο.Σ. μέχρι σήμερα και όσα έρχονται και φυτεύονται γενικά στο νησί τα τελευταία χρόνια, θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια σημαντική ελαιουργική παραγωγή. Εδώ είμαστε να φροντίσουμε να είναι και ΠΟΙΟΤΙΚΗ!
Στόχος μας παραμένει η ίδρυση Ελαιοτριβείου! Η ανάγκη είναι μεγάλη. Όπως και η ζήτηση.

Ελαιόδεντρα και κλήματα θα φέρουμε και φέτος. Κάντε σήμερα τις παραγγελίες σας
ή το αργότερο μέχρι την Κοπή της Πίτας μας το επόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στην Πικάντικη Γωνιά. Ελάτε με τις οικογένειες και τους φίλους σας. Είναι μέρα Χαράς και Γιορτής, με το κρασί μας και τους μεζέδες μας, είναι μια καλή αφορμή και ευκαιρία να μοιραστούμε την χαρά μας και τους καρπούς των κόπων μας.

Αγαπητοί φίλοι
Επιτρέψτε μου τελειώνοντας κάποιες προσωπικές αναφορές.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνεισφορά αρκετών μελών μας, αλλά και χορηγών επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Θα θέλαμε περισσότερη συμμετοχή απ’ όλους. Στο ελάχιστο που μπορεί ο καθένας.
Πρέπει για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω δημόσια τον Γιώργο Σουρλάγκα για την εξαιρετική και πανελλαδικά αναγνωρισμένη ιστοσελίδα μας που διαχειρίζεται www.erosmykonos.gr
Τον ταμία Γιάννη Μπουγιούρη για την υπευθυνότητα και τάξη των 2 χρόνων. Τον Γιάννη Μπαρμπαρή που φροντίζει πάντα για την κάθε λεπτομέρεια και χωρίς την δική του συνεισφορά η Μύκονος θα ήτανε λιγότερο πράσινη.
Τον αντιπρόεδρο Γιώργο Ασημομύτη για την διαθεσιμότητα σε ό,τι του ζητηθεί.
Τον Γιάννη Ζουγανέλη, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς, για την παραχώρηση της Αίθουσας. Την Λούντα από την Πικάντικη Γωνιά για την καλή της διάθεση και προσφορά όποτε απασχολούμε τον χώρο της. Τον Βαγγέλη και την Κατερίνα Γεωργίου που μας φιλοξενούν στις διανομές των κλημάτων και των ελαιόδεντρων. Όλους σας προσωπικά που συνεισφέρετε στην υπόθεση Αμπέλι και Ελιά στη Μύκονο μέσα από τις τάξεις του ΕΡ.Ο.Σ.
Να είμαστε καλά, γεροί, δυνατοί, ορεξάτοι και να απολαμβάνουμε το λάδι και το κρασί μας ως την τελευταία του σταγόνα.

Στο τέλος διεξήχθη η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα διοικεί τον ΕΡ.Ο.Σ. τα δύο επόμενα χρόνια και η εκλογή της τριμελούς εξελεγκτικής επιτροπής.
Κατά σειρά σε ψήφους εκλέχθηκαν στο νέο Δ.Σ. οι:
ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΟΥΡΛΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι:
ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΑΚΤΥΛΙΔΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ
ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γενική Συνέλευση 2017Ο Γιώργος Ξυδάκης εξηγεί την οινοποίηση του λευκού κρασιού

Στην διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, έγινε κέρασμα στα μέλη μας από το κρασί που οινοποίσε ο Γ.Ξυδάκης με σταφύλια από τα μέλη μας αποκλειστικά ποικιλίας Μονεμβασιά (Παριανό). Ο ίδιος ανάλυσε με λεπτομέρειες όλη την διαδικασία της οινοποίσης..