ΚΡΑΣΑΝΟΙΞΙΑ 2016

ΚΡΑΣΑΝΟΙΞΙΑ 2016Τα τρία κύπελλα των πρώτων νικητών

Τα Κρασανοίξια, η μεγάλη ετήσια γιορτή του ΕΡ.Ο.Σ και εφέτος έδειξε γιατί είναι τόσο σημαντικό, να παρουσιάζεται η ομορφιά της ερασιτεχνικής παραγωγής Mυκονιάτικου κρασιού. Στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα της Πικάντικης Γωνιάς μαζευτήκαμε πάλι χτες Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 φίλοι και μέλη του Συλλόγου με τα μεζεδάκια μας και τα κρασιά μας για να μοιραστούμε τη χαρά της φετινής μας παραγωγής.

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασαμε το νέο μας απόκτημα, ένα κρασί συλλογικό που είναι καρπός ομάδας αμπελοκαλλιεργητών του ΕΡ.Ο.Σ. και οινοποιήθηκε από τον Γιώργο Ξυδάκη. Επιλέχτηκαν στην πρώτη μας αυτή απόπειρα σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά (Παριανό). Έγινε κλασσική λευκή οινοποίηση με στατική απολάσπωση και ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή στους 19 βαθμούς Κελσίου. Εφαρμόστηκε δηλαδή η τυπική σύγχρονη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και για την οποία πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα σεμινάρια που έχουν ως τώρα διοργανωθεί από τον Σύλλογό μας

πρωτο βήμα πρωτο βήμα

Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, (πρόεδρος του ΕΡ.Ο.Σ.), αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τα μέλη και τους φίλους του κρασιού του νησιού η παρουσία μιας οργανωμένης συλλογικότητας που δημιουργεί το πλαίσιο για να μπει η ερασιτεχνική καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού σε σύγχρονη βάση. Είμαστε ευχαριστημένοι, τόνισε, που κάθε χρόνο είναι εμφανής η βελτίωση σε αυτό που φτάνει στο ποτήρι μας και μάλιστα πολλές φορές εμφιαλωμένο και …ονοματισμένο με την ετικέτα του, την ποικιλία και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Με αυτή την έννοια αξίζει και γι αυτό θα συνεχίσουμε να φέρνουμε κλήματα και ελαιόδεντρα για τα οποία καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν.
Με απόφαση του Δ.Σ. η βραδιά αφιερώνεται στη μνήμη του αξέχαστου συμπολίτη μας, ενεργού μέλους και στυλοβάτη του ΕΡ.Ο.Σ. Νικόλα Νάζου (Κρεμμύδα) που έφυγε πρόσφατα. Ευχήθηκε κουράγιο σε οικογένεια φίλων του ΕΡ.Ο.Σ., κατοίκων της Μυκόνου, που έχασαν απροσδόκητα το παιδί τους και κατέληξε υπενθυμίζοντας την γνωστή φράση: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακά κρασιά».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 19 κρασιά, έξι τον αριθμό λιγότερα από πέρυσι. Η μειωμένη συμμετοχή είναι χαρακτηριστικό της ανομβρίας και των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν την χρονιά που πέρασε.

Η 3 μελής Κριτική Επιτροπή

Στη συνέχεια έγινε η απονομή των επάθλων σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έβγαλε τριμελής Κριτική Επιτροπή ύστερα από τυφλή γευσιγνωσία. Φέτος εμπλουτίστηκε με την παρουσία του Ντίνου Κιούση παλιού καλού δημοσιογράφου γεύσης στο περιοδικό «Γαστρονόμος» και την εφημερίδα «Η Καθημερινή». Συμμετείχαν όπως πάντα ο Γιώργος Ριζόπουλος και ο Μιχάλης Ι. Σαμιωτάκης (ο Γιώργος Ξυδάκης φέτος απουσίαζε εκτός Μυκόνου).
Αναφερόμενος ο κ. Κιούσης στη μικρή γνωριμία του φέτος με το ερασιτεχνικό Μυκονιάτικο κρασί δήλωσε: «…χαίρομαι για το επίπεδο κάποιων από αυτά που δοκίμασα. Είναι πολύ αξιόλογες προσπάθειες, πραγματικά φιλότιμες και αξιοπρεπείς σαν οικιακές οινοποιήσεις. Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό συμβαίνει σε έναν τόπο που δεν φημίζονταν ως τώρα για το κρασί του, αλλά για άλλες δραστηριότητες…»
Εκτιμώντας ιδιαίτερα το μονοποικιλιακό κρασί που δημιουργήθηκε από σταφύλια μελών του ΕΡΟΣ, αναφέρθηκε σ’ αυτό ως
«…ένα καλόπιοτο, αξιοπρεπές κρασί το οποίο αν έβρισκα στο ράφι ακόμα και στην τιμή των 9 ευρώ θα το αγόραζα ευχαρίστως».
Ο Γιώργος Ριζόπουλος αναφερόμενος στην εμπειρία της συμμετοχής στην Επιτροπή επί 4ετία είπε:
«…Είστε αξιέπαινοι γι αυτό που κάνετε. Σας θαυμάζω και σας ευχαριστώ. Αξίζει να συνεχίσετε και να προσφέρετε στους εαυτούς σας, στην κοινωνία και στη Μύκονο αυτό το ωραίο δώρο, το μυκονιάτικο κρασί που το βλέπω συνεχώς να βελτιώνεται με την 12ετή δράση του συλλόγου σας και χαίρομαι γι αυτό ιδιαίτερα…»
Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας για την προσφορά σας.

Η Επιτροπή ανέδειξε τους εξής νικητές για το 2016:

  ΛΕΥΚΑ/ΕΡΥΘΡΩΠΑ:

 • Χρυσό Μετάλλιο, Γιάννης Μπαρμπαρής
 • Αργυρό Μετάλλιο, Ελλη Δεμερτζή
 • Χάλκινο Μετάλλιο, Αλέξανδρος Ζουγανέλης
  ΕΡΥΘΡΑ:

 • Χρυσό Μετάλλιο, Μονίρ Νιμέρ
 • Αργυρό Μετάλλιο, Γιάννης Θεοχάρης
 • Χάλκινο Μετάλλιο, Δαμιανός Γεωργίου
  ΓΛΥΚΑ:

 • Χρυσό Μετάλλιο, Γιώργος Ασημομύτης
 • Αργυρό Μετάλλιο, Γιάννης Χανιώτης
 • Χάλκινο Μετάλλιο, Απόστολος Ξυδάκης

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η απόφασή μας να συνεχίσουμε την προμήθεια και διανομή κλημάτων και δενδρυλλίων ελιάς, οι παραγγελίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται να διοργανωθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες εφέτος και η κοπή της Πίττας του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα μέλη και τους φίλους του ΕΡ.Ο.Σ., το προσωπικό και την διεύθυνση της «Πικάντικης Γωνιάς» για την άρτια και φέτος φιλοξενία.
Ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά με δημιουργικότητα και καλές συγκομιδές. Να ‘ναι Χαρούμενο και ευτυχές το 2017, το Νέο Έτος που σε λίγες μέρες μας έρχεται φουριόζο, ώστε με υγεία να απολαμβάνουμε το κρασί μας ως την τελευταία του σταγόνα.