Εκδήλωση σεμινάριο & γευσιγνωσία για το λάδι 2017

1η Απριλίου 2017

Εκδήλωση για το λάδιΟ Γιάννης Καρβέλας ομιλών

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινοβραδυνή συνάντηση των φίλων του ΕΡ.Ο.Σ. και της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με θέμα το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ο δάσκαλος Γιάννης Καρβέλας μας μίλησε για ώρες, καλύπτοντας συνοπτικά οδηγίες για την σωστή καλλιέργεια της ελιάς, την συλλογή του ελαιοκάρπου και τέλος την διαδικασία στο λιοτρίβι, ώστε ένας υγιής καρπός να μας δώσει το μέγιστο της ποιότητας ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην πρωινή του επίσκεψη σε 3 διαφορετικούς ελαιώνες μελών του ΕΡ.Ο.Σ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Δεν το περίμενα! έμεινα έκπληκτος με την ποιότητα των δέντρων και το μεράκι των καλλιεργητών”

Οι παρακάτω ελαιώνες είναι από τις επισκέψεις στου Γ.Μπαρμπαρή, στου Σταύρου Ξυδάκη και στου Λευτέρη Κουσαθανά

Επίσκεψη στου Γ.Μπαρμπαρή Επίσκεψη στου Σ.Ξυδάκη
Επίσκεψη στου Λ.Κουσαθανά Επίσκεψη στου Λ.Κουσαθανά

Στο τέλος της ενημέρωσης, έγινε για αρκετή ώρα συζήτηση και κατόπιν δοκιμάσαμε όλοι υπό την καθοδήγηση του Γ.Καρβέλλα οκτώ δείγματα από λάδι Μυκονιατών παραγωγών και 4 άλλα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έφερε ο ίδιος για σύγκριση. Η διαδικασία ήταν πολύ επιμορφωτική για όλους και σίγουρα αποκομίσαμε πλούσιες γνώσεις για τα οργανοληπτικά στοιχεία που ψάχνουμε να βρούμε σε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως πρέπει να είναι τα λάδια που παράγουμε.

Το έντυπο της γευσιγνωσίαςΤο ειδικό έντυπο για την γευσιγνωσία μοιράστηκε σε όλους

Στην διάρκεια της γευσιγνωσίας, υπήρχαν παρατηρήσεις και οδηγίες από τον Γιάννη Καρβέλα για το τι πρέπει να αναζητάμε και πως..Το άρωμα, την γεύση και την επίγευση για κάθε λάδι. Μας ρωτούσε τις εντυπώσεις μας και σχεδόν όλοι είχαν να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά των οργανοληπτικών στοιχείων που ψάχνουμε συγχρόνως με τα τυχόντα ελαττώματά του. Για κάθε ελάττωμα που βρίσκαμε, μας έδινε μερικές συμβουλές και εξηγήσεις για την αιτία που το προκάλεσε..

Τα δείγματα για την γευσιγνωσία των ΜυκονιατώνΤα δείγματα για την γευσιγνωσία των Μυκονιατών καλλιεργητών

Πλούσια γνώση! Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ στον δάσκαλο Γιάννη Καρβέλα από όλους τους περευρισκόμενους

Τα πεντανόστιμα “μίνι τσιμπιτά” ήταν ιδέα και κατασκευή της φίλης κ.Ειρήνης Ζουγανέλη.Ευχαριστούμε Ειρήνη!