Η Γενική Συνέλευση του 2018

Γενική Συνέλευση 2018Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης του 2018

Με επιτυχία έγινε χθες Κυριακή 04/02/2018 η ετήσια Τακτική Γενική μας Συνέλευση. Η συγκέντρωση για την διεξαγωγή της Γ.Συνέλευσης, ήταν στο γνωστό μας μέρος, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας της Άνω Μεράς που μας παραχωρεί πάντα με προθυμία ο Δήμος Μυκόνου.

Η προσέλευση των μελών μας και εφέτος ήταν μεγάλη γεγονός που μας χαροποίησε όλους. Στην αρχή έγινε ο απολογισμός όλων των δραστηριοτήτων μας της περασμένης χρονιάς από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρουσουνέλο, ο Ταμίας μας Γιάννης Μπουγιούρης ανέλυσε τα έξοδα και τα έσοδα της περασμένης χρονιάς, ενώ συγχρόνως μαζέψαμε αρκετές συνδρομές από τα παρόντα μέλη μας, γεγονός απαραίτητο για την αντιμετώπιση όλων των εξόδων, αφού οι συνδρομές των μελών μας είναι η μοναδική πηγή εσόδων του ΕΡ.Ο.Σ.

Όλες οι προτάσεις για τις μελλοντικές μας δραστηριότητες, όπως και οι οικονομικές δραστηριότητες: απολογισμός 2017 – προυπολογισμός 2018 εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του προέδρου μας Δημήτρη Ρουσουνέλου που περιλαμβάνει τον απολογισμό του έργου της περασμένης χρονιάς, αλλά και τις προτάσεις του Δ.Σ. για το 2018.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΕΡ.Ο.Σ.
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλλιεργητές,
πριν από ένα χρόνο αναλαμβάναμε τη θητεία μας σαν εκπρόσωποί σας στο ΔΣ του Συλλόγου μας των Ερασιτεχνών Αμπελουργών, Οικοποιών και Ελαιουργών. Πιστεύουμε ότι όπως κάθε χρόνο και τα προηγούμενα Συμβούλια ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες όλων μας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, ωστόσο δεν είναι εύκολες οι συνθήκες στο νησί και αυτό το γνωρίζουμε. Στην τελευταία μας Γενική Συνέλευση είχαμε αναφέρει πως «…είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Σύλλογός μας, όσο περνά ο καιρός θα έχει όλο και μεγαλύτερη χρησιμότητα στα μέλη μας και όχι μόνο. Για να υπάρξει όμως και για να συνεχίσει το έργο του το ενημερωτικό και τις φροντίδας για θέματα που μας αφορούν πρέπει να υπάρχουν μέλη. Μέλη ενεργά και διαθέσιμα…».

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας. Διαχρονικά όλοι μας φορτώνουμε τη δουλειά στα συμβούλια και αυτό πρέπει να δούμε πως μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει έλλειψη προτάσεων και έλλειψη χεριών που θα φέρουν σε πέρας πράγματα που αναλαμβάνουμε. Σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια το ΔΣ δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει λαχνούς, να αναζητήσει δώρα για τη λαχειοφόρο, να μοιράσει τα κλήματα και τις ελιές. Αλλά πιο όμορφα και στρωτά θα ήταν όλα αν είχαμε και ένα χέρι βοήθειας.
Δεν εκφράζω παράπονο. Ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου στο ΔΣ. Την παρέα σας αναζητούμε και την ανάγκη να αισθανθούμε ότι είμαστε μέλη της ίδιας συλλογικότητας, με τις ίδιες έγνοιες, το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του ΕΡ.Ο.Σ.

Οι εκδηλώσεις που έχουμε θεσπίσει πήγαν καλά και τη χρονιά που πέρασε.

Τα Κρασανοίξια 2017 – τα 5α στη σειρά- αναβαθμίστηκαν με την συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή του συμπατριώτη μας οινολόγου και γεωπόνου Λευτέρη Αναγνώστου, που εργάζεται στο οινοποιείο Καραμολέγκος στην Σαντορίνη. Από κοινού με την πάγια επιτροπή μας όπου συμμετέχουν οι Ριζόπουλος Γιώργος, Ξυδάκης Γιώργος, Σαμιωτάκης Μιχάλης. Μπήκαν νέοι συμπληρωματικοί κανόνες με σκοπό τα βραβεία να είναι αντιπροσωπευτικά της ποιότητας και της τοπικότητας. Πλέον για τα κρασιά που διαγωνίζονται καταγράφουμε ποικιλίες, αμπελοτόπια και οινοποιό, ενώ για να βραβευτεί κρασί στην κατηγορία του πρέπει να είναι στην 3άδα των καλύτερων και να λάβει μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 6 με άριστα το 10.

Κάθε χρόνο τα κρασιά μας βελτιώνονται. Ο διαγωνισμός, με λάθη ίσως, αλλά με καλή καρδιά και καλή πρόθεση αναβαθμίζεται. Τα Κρασανοίξια είναι κομμάτι από τη χαρά μας. Θέλουμε να την μοιραζόμαστε με φίλους και συναδέλφους. Έτσι βρεθήκαμε πάλι στο εστιατόριο της «Λούντα». Αυτή τη φορά με ζύ’α τριών οργάνων (σαντούρι, βιολί, λαούτο) με τον Γρύμπλα και την παρέα του, διασκεδάσαμε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

– Στην εκδήλωση για την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ του ΕΡ.Ο.Σ. επικράτησε πολύ κέφι και αθρόα συμμετοχή φίλων του Συλλόγου μας. Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση, με μουσική συνοδεία της ίδιας ζύ’ας οργάνων, με την ποικιλία των σπιτικών μας μεζέδων στα τραπέζια, τον οίνο να ρέει άφθονος και τον χορό να σημαδεύει τη βραδιά. Για πρώτη φορά αλλάξαμε το σύστημα της λαχειοφόρου, συγκεντρώσαμε 130 δώρα και μοιράσαμε ισάριθμους φακέλους των 10 ευρώ που όλοι κέρδιζαν.

Από πλευράς σεμιναρίων και εκδηλώσεων να σημειώσουμε:
– την 3η Γευσιγνωσία Ελαιολάδου, που έγινε πάλι σε συνδιοργάνωση του ΕΡ.Ο.Σ. με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Δοκιμάσαμε και κρίναμε ελαιόλαδα από τη Μύκονο και κάποια βραβευμένα από ελαιοπαραγωγικές ελληνικές περιοχές. Μέρος της παρουσίασης που για μια ακόμα φορά ανέλαβε ο φίλος πια του Συλλόγου μας Γιάννης Καρβέλας αφορούσε την συγκομιδή, τις καλλιεργητικές και αποθηκευτικές φροντίδες από το χωράφι ως το ελαιοτριβείο.

– για μια ακόμα φορά κάναμε τον Δεκέμβριο του 2017 ένα 4ωρο σεμινάριο με θέμα την Οινοποίηση. Ευτυχής συγκυρία, η συμμετοχή σε αυτό σαν εισηγητή, του φίλου και συμπατριώτη μας οινολόγου Λευτέρη Αναγνώστου. Όσοι συμμετείχαμε στην εκδήλωση που έγινε εδώ στον φιλόξενο χώρο της τ. Κοινότητας στην Άνω Μερά ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Λύσαμε απορίες και απολαύσαμε έναν εισηγητή ευπροσήγορο, που έδωσε ευκαιρία στην ανάπτυξη του διαλόγου απαντώντας με απλά λόγια σε όποιο προβληματισμό του θέσαμε.
Την ίδια βραδιά είχαμε την μοναδική ευκαιρία της γνωριμίας με ένα κομμάτι του Σαντορινιού αμπελώνα. Δοκιμάσαμε περίπου 10 κρασιά της ποικιλίας Ασύρτικο και συζητήσαμε τις διαφορετικές οινοποιήσεις τα αρώματα, την οξύτητα και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Θαυμάσαμε παράλληλα την εργασία ενός νέου Μυκονιάτη, που ολοκληρώνοντας σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό διαπρέπει σε έναν τόπο από τους πιο ονομαστούς για το κρασί του διεθνώς.

Τελειώνοντας να πούμε ότι είναι μεγάλη η χαρά και η δικαίωση που νοιώθουμε για το γεγονός ότι ύστερα από συνεχή υποβολή του αιτήματός μας -τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια- για Ελαιοτριβείο, ο δήμος Μυκόνου ανταποκρίθηκε.
Έτσι, δεν έχουμε απλά μια εξαγγελία, αλλά ήδη μπήκε στον Προϋπολογισμό του 2018 κονδύλι ποσού 150.000 ευρώ για την ίδρυση Ελαιοτριβείου στο νησί. Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι στόχος και επιθυμία του Δήμου να είναι σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2018. Άρα μόλις εγκριθεί από τον Επίτροπο ο Π/Υ, πράγμα αναμένεται αυτόν ή τον επόμενο μήνα) θα προχωρήσει η δημοπράτηση για την προμήθεια των μηχανημάτων για τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα των οποίων έχουμε συμβάλει με προτάσεις μας.
Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για το πρώτο μας ελαιόλαδο στο πρώτο ιστορικά οργανωμένο Μυκονιάτικο λιοτρίβι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γιορτάσουμε και βέβαια να αυξήσουμε το εκπαιδευτικό μας ενδιαφέρον ώστε σαν μέλη του ΕΡ.Ο.Σ. να έχουμε στο εξής καλύτερη συγκομιδή και ακόμα πιο ποιοτικά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Η πρότασή μας είναι η χρονιά αυτή να είναι αφιερωμένη στην Ελιά και στο Ελαιόλαδο. Αρχής γενομένης από αυτή την Άνοιξη να καλέσουμε τους κατάλληλους εκπαιδευτές, ανθρώπους με εμπειρία, παραγωγούς, καλλιεργητές, γεωπόνους. Μπορούμε αυτό να το προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τον δήμο αλλά και με άλλες συλλογικότητες του νησιού. Πάμε δυναμικά! Η ελιά πάει καλά στο νησί, καλύπτει υπαρκτές ανάγκες, αισθητικές και παραγωγικές. Με δικό μας λιοτρίβι, στο εξής, αναμένεται και το ενδιαφέρον να αυξηθεί και η ποιότητα να αναβαθμιστεί. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα γι αυτό και ελπίζουμε και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο.

– Ο Σύλλογός μας συνέχισε το πρόγραμμα διάθεσης κλημάτων και δενδρυλλίων ελιάς όπως κάθε χρόνο. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.
Παραγγελιές συγκεντρώνει ο Γιάννης Μπαρμπαρής.

Δεν θα σας κουράσω άλλο με το τι έχουμε κάνει ως τώρα.
Ιστορικός είναι ο ρόλος που έχει παίξει ο Σύλλογος για το νησί μας μέχρι σήμερα.
Στόχος μας παραμένει η ίδρυση ελαιοτριβείου.
Στόχος μας και η ίδρυση οινοποιείου.

(Εδώ να σημειώσω ότι έχουμε ευχάριστες εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη ο Γιώργος Ξυδάκης πήρε άδεια και διαθέτει ένα μικρό οινοποιείο. Ο οινοποιός Λαζαρίδης από τη Δράμα μετά την συνεργασία του με τον Ν. Ασημομύτη που δεν προχώρησε, ακολουθεί δικό του δρόμο και ήδη φυτεύει μεγάλο αμπέλι στην περιοχή της Άνω Μεράς, πάνω από το Φράγμα του Φωκού).

– Η δημιουργία ενός δικού μας κρασιού με την επωνυμία του ΕΡ.Ο.Σ. θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθεί και φέτος. Θα είναι αποκλειστικά για συλλογική χρήση. Θα ακολουθήσουμε όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια με καλό και καθαρό προϊόν, οινοποίηση με προδιαγραφές.

Υπενθυμίζουμε ότι:
-Το όνειρο χρόνων να φροντίσουμε για την επιστημονική τεκμηρίωση και ταυτοποίηση των ντόπιων ποικιλιών, είχε στις 25 Ιουλίου 2017 μια θετική εξέλιξη. Ήρθαν, ο Κώστας Μπακασιέτας από το φυτώριο «Μπακασιέτα», που προμηθεύει με έρριζα αμπέλια τον ΕΡΟΣ και ο Professeur Jean-Mishel Boursiquot του Ινστιτούτου SupAgro του Montpellier για τα αμπέλια και το κρασί, για ολιγόωρη εξέταση και πιστοποίηση Μυκονιάτικων ποικιλιών αμπέλου.
Είμαστε σε αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων.

-Προσωπικά συνεχίζω την συγκέντρωση ενός πρώτου υλικού που θα αποτελέσει αρχικό σώμα για την έκδοση κάποιου ημερολογίου και εύχομαι με την συνδρομή όσων διαθέτουν πείρα και γνώσεις να γίνει κάποτε μια ευτρύτερη παρουσίαση της ιστορίας και της παράδοσης του αμπελιού στη Μύκονο.

Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα του ΔΣ. Είμαστε χρόνια δεμένοι με τον Σύλλογο, ταγμένοι στους σκοπούς του.

Τον Γιώργο Σουρλάγκα …στυλοβάτη της ενημέρωσης και της εικόνας μας προς τα έξω, μέσα από την εκπληκτική μας ιστοσελίδα www.eros.gr. Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος για τα χρησιμότατα SMS και τα μηνύματα e-mail τα οποία λαβαίνουμε όλοι τακτικά με τις προειδοποιήσεις και τις δέουσες καλλιεργητικές ενέργειες.
Τον Ταμία Γιάννη Μπουγιούρη… που πραγματικά έδωσε στοιχεία τάξης, επιμέλειας και επίμονης διαφάνειας στο ταμειακό μας. Ο σύλλογος του οφείλει πολλά γιατί επί σειρά ετών είναι παρών σε ό,τι του ζητηθεί.

Τον εκλεκτό γραμματέα Γιάννη Μπαρμπαρή χάρη στον οποίο έχουμε στοιχειώδη και αξιοπρεπή οργάνωση.
Τον αντ/δρο Γιώργο Ασημομύτη για τον οποίο θέλω να πω ότι έχει ανταποκριθεί σε όσα έχει υποσχεθεί και σε όσα έχει αναλάβει με τον καλύτερο τρόπο.

Αγαπητοί φίλοι, μοιραζόμαστε μαζί σας ωραία πράγματα. Αν δεν υπήρχε ο ΕΡ.Ο.Σ. θα έπρεπε να τον ιδρύαμε σήμερα και θα ήταν μάλλον αργά. Συνεχίζουμε δυναμικά για τη γη και τους καρπούς της: το σταφύλι και την ελιά, το κρασί και το λάδι της παραγωγής μας.
Ευχόμαστε Καλή, Δημιουργική Χρονιά και να ρίξει καμιά καλή βροχή γιατί δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα πράγματα φέτος.
Υγεία και Δύναμη σε όλους.

Φωτογραφικό ρεπορτάζ όπως σχεδόν πάντα από την καλή μας φίλη κ.Ιωάννα Σαμιωτάκη :
Πρόσωπα στη Γενική Συνέλευση 2018