Αρχείο κατηγορίας Απόσταξη

Η εκδήλωση για το τσίπουρο και τα συμπεράσματα..

Σχηματική αναπαράσταση της απόσταξηςΣχηματική αναπαράσταση της απόσταξης

Με μεγάλη προσεύλευση έγινε με επιτυχία το σεμινάριο για την παραγωγή τσίπουρου στο σπίτι. Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο φιλόξενο καφενείο “ΜΠΑΡΚΟ” και τα μέλη και οι φίλοι που ήλθαν, παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια τον ομιλιτή κ Πέτρο Κόλλια χημικό-οινολόγο, να αναλύει με λεπτομέρειες όλες τις φάσεις της απόσταξης.

Άρχισε από την σύντομη περιγραφή της νομικής πλευράς, η οποία αφού αφορά την παρασκευή οινοπνεύματος, υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία από τα τοπικά τελωνεία που δίνουν τις διήμερες άδειες απόσταξης στους έχοντες τις άδειες και οι οποίοι φορολογούνται. Συνέχισε στην περιγραφή των χάλκινων και των νέων ανοξείδωτων αποστακτήρων και μας εξήγησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Το μάθημα ξεκίνησεΤο μάθημα ξεκίνησε

Μετά πέρασε στην συλλογή και παρασκευή της πρώτης ύλης, δηλαδή τα σταφύλια και τα τσίπουρα. Πως τα διαλέγουμε, τι πρέπει να προσέξουμε και πως τα αφήνουμε να ζυμώσουν τα ζάχαρα σε οινόπνευμα, ώστε να μπορέσουμε να το πάρουμε με την απόσταξη.

Το μάθημα ξεκίνησεΠαρακολουθώντας τον δάσκαλο

Περνώντας στην κύρια εργασία της απόσταξης, ο κ.Κόλλιας στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία που είναι σημαντικά για την σωστή και ασφαλή παραγωγή τσίπουρου. Την ήπια θέρμανση και τον προσεκτικό διαχωρισμό των φάσεων της απόσταξης σε χρήσιμα και σε επικίνδυνα για την υγεία μας μέρη (κλάσματα) που περιέχουν τα ανάλογα συστατικά.

Η εκδήλωση έληξε αργά το βράδυ με τον γνωστό τρόπο που τα μέλη του ΕΡ.Ο.Σ. γνωρίζουν να τελειώνουν τις τόσο φιλικές μας συναντήσεις. Και τα αποστάγματα των μελών μας δοκιμάσαμε και τα κρασιά μας ήπιαμε και φυσικά οι σπιτικοί μεζέδες φαγώθηκαν έως το τέλος..

Εκ μέρους όλων των μελών και των φίλων του ΕΡ.Ο.Σ. ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κ.Πέτρο Κόλλια που ήλθε να μας διδάξει τις πολύτιμες γνώσεις του για άλλη μια φορά.
Άλλο ένα ευχαριστούμε στα μέλη και στους πολυπληθείς φίλους μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

Διαβάστε μια περίληψη του σεμινάριου “Τα μυστικά της απόσταξης”

Δημοσιεύθηκε στη Απόσταξη, Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

Σεμινάριο με θέμα “Τα μυστικά της απόσταξης”

Η αφίσσα της εκδήλωσηςΗ αφίσσα της εκδήλωσης

Όπως έχουμε ήδη αναγγείλει, η εκδήλωση-σεμινάριο για την σωστή και ασφαλή παρασκευή αποστάγματος από τα σταφύλια μας στο σπίτι, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 4 Οκτωβρίου στις 7,30 το βράδυ, στο φιλόξενο καφενείο “ΜΠΑΡΚΟ” στο παλιό λιμάνι. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο γνωστός μας κ.Πέτρος Κόλλιας Χημικός Οινολόγος.

Ο κ.Κόλλιας μας έχει επισκεφτεί και στο παρελθόν. Μία το 2011 για το διήμερo σεμινάριο ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ, αλλά και ακόμη παλιότερα με τρία συνεχόμενα Σ/Κ του Μάη του 2007, με τα αξέχαστα μαθήματα γύρω από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση με τίτλο ΑΠ’ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ.

Η εκδήλωση όπως πάντα είναι ανοικτή για τα μέλη μας, αλλά και όλους τους φίλους του ΕΡ.Ο.Σ. που ενδιαφέρονται για την οικιακή ερασιτεχνική παραγωγή τσίπουρου. Σας περιμένουμε με τα αποστάγματα, τα κρασιά και τους μεζέδες σας.
Μην το χάσετε!

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Απόσταξη, Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

Φιάχνω τσίπουρο στο σπίτι!

Παραδοσιακός αποστακτήρας O ΕΡ.Ο.Σ. πρόκειται να διοργανώσει πολύ σύντομα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, σεμινάριο για την σωστή και ασφαλή παραγωγή τσίπουρου για οικιακή κατανάλωση.

Διαβάστε μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα: Απόσταξη

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Απόσταξη | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φιάχνω τσίπουρο στο σπίτι!