Εμβολιασμός

Μπόλιασμα της ελιάς με “καλέμι”

Ο εμβολιασμός αυτός γίνεται από τα μέσα του Απρίλη έως και το τέλος του Μάη, με την προϋπόθεση να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, αλλοιώς θα ποτίσουμε πριν 1-2 μέρες.

Πρώτα βέβαια θα διαλέξουμε την ποικιλία και το υγιές δέντρο που θα πάρουμε τα μπόλια. Κατόπιν θα αφαιρέσουμε με προσοχή δύο ή τρία κομμάτια από το κλαδί που θα διαλέξουμε πάχους 8-10 χιλιοστών και μήκους 15 εκατοστών. Προσέχουμε το κλαδί να μην είναι από τα περσινά “λαίμαργα” και να ΜΗΝ υπάρχουν εμφανείς οφθαλμοί (μάτια). Στην ελιά οι οφθαλμοί είναι πολύ μικροί και σχεδόν αδιόρατοι στους άσχετους. Κόβουμε την κορφή του τμήματος για μπόλι πάντα κάτω από την διακλάδωση του κλαδιού.

Grafting olive trees

[Τα πιο πιθανά σημεία για έκπτυξη είναι οι μικροί “κόμποι”
που διακρίνονται στην πιο πάνω φωτό.]

Με το κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε μια μικρή τομή κάθετα με τον άξονα σε βάθος 5 χιλ. και σε απόσταση από το κάτω μέρος 5-6 εκατοστών. Με μια απότομη κίνηση του μαχαιριού, αφαιρούμε το κάτω τμήμα με μια τομή λοξή έτσι ώστε να σχηματιστεί μια σφήνα με πολύ καλά λείες επιφάνειες ώστε να εφάπτεται σχεδόν τέλεια στην τομή του κορμού του υποκειμένου. Η πατούρα στο πάνω μέρος θα βοηθήσει αργότερα στο ν’ αντέξει το εμβόλιο την μηχανική καταπόνηση από τον αέρα.

Ο κορμός της ελιάς που θα μπολιάσουμε (υποκείμενο) θα κοπεί κάτω από την πρώτη διακλάδωση με μια κάθετη καθαρή τομή. Μετά με ένα κομμάτι σκληρό ξύλο που θα έχουμε διαμορφώσει την άκρη του σε σφήνα, ή με ένα κατάλληλο εργαλείο θα ανοίξουμε προσεκτικά τον φλοιό ώστε να ξεχωρίσει από το εσωτερικό ξύλο όπως στην εικόνα πιο κάτω, δημιουργώντας έτσι με προσοχή ένα “χώρο” για το μπόλι μας.

Grafting olive trees

Φροντίζουμε να διαλέξουμε σημεία στον κορμό που να επιτρέπουν την όσο πιο τέλεια γίνεται επαφή εμβολίου και υποκειμένου. (άρα, όχι σε “κοιλιές”, αλλά ούτε και “κορφές”). Θα επαναληφθεί αυτό φυσικά τόσες φορές, όσα τα μπόλια μας τα οποία θα τα “μοιράσουμε” σε ίσες περίπου αποστάσεις στην περιφέρεια του κορμού.

Grafting olive trees

Τώρα είναι η σειρά να βυθίσουμε τα μπόλια στα ανοίγματα με προσοχή σιγά-σιγά, χτυπώντας ελαφρά στην κορφή τόσο όσο η πατούρα στο πάνω μέρος της σφήνας να εφάπτεται με την επιφάνεια της τομής του κορμού.

Grafting olive trees

Αφού βάλουμε παντού στις τομές και στα μπόλια την αλοιφή μπολιάσματος, δέσιμο μετά γερά με ταινία όλη την περιοχή του κοψίματος από την κορφή του έως και 3-4 εκ. κάτω από το τέρμα του εμβολίου και τελειώσαμε. Καλή επιτυχία και μην ξεχνάμε την καλή και επιμελημένη αποστείρωση των εργαλείων μας με οινόπνευμα πριν και μετά το μπόλιασμα κάθε δέντρου.

Grafting olive trees

Οι εικόνες είναι από το : http://royalgello-innatur.blogspot.com/2010/03/blog-post_7583.html