Διήμερο σεμινάριο οινολογίας – γευσιγνωσίας

Σεμινάριο οινολογίας Το Σαββατόβραδο που μας πέρασε 8 & 9 Ιουλίου 2011, έληξε το διήμερο σεμινάριο οινολογίας που διοργανώσαμε με επιτυχία. Το τέλος συνοδεύτηκε ώς συνήθως με κρασοκατάνυξη συνοδεία του δίδυμου τσαμπούνας – τουμπάκι από τη ζυγιά Μπαμπέλης – Κατενάσος.

Την Παρασκευή το βράδυ αρχίσαμε λίγο καθυστερημένα μια και στην φιλόξενη αίθουσα της κοινότητας διεξήγετο εθελοντική αιμοδοσία από τον δραστήριο σύλλογο της “Μυκονιάτικης Αλληλεγγύης”. Πλήθος αιμοδοτών ήταν εκεί για να δώσει το πολύτιμο αίμα που σώζει ζωές. Ο ΕΡ.Ο.Σ. αισθάνεται την υποχρέωση να δώσει τα ειλικρινή του συγχαρητήρια στους εθελοντές αιμοδότες και στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.
Σεμινάριο οινολογίας
Η ομιλία ήταν μια 3ωρη εκλαϊκευμένη εγκυκλοπαίδεια για όλους μας. Ο δάσκαλος κ.Πέτρος Κόλλιας έχει έμφυτο το ταλέντο της διδασκαλίας και με απλό κατανοητό τρόπο ακόμη και όταν αναλύει επεξηγητικά δύσκολα διαγράμματα ωρίμανσης σταφυλιών, ή την πορεία της μετατροπής σακχάρων σε αλκοόλ, ή την σημασία της θερμοκρασίας σε όλη αυτή την περίοδο, μας έδωσε να καταλάβουμε εύκολα τι περίπου συμβαίνει στο θαύμα της οινοποίησης.
Σεμινάριο γευσιγνωσίας Το Σαββατόβραδο ήταν για όλους μας μια ακόμη εμπειρία πολύτιμη. Μας δίδαξε υπομονετικά ο δάσκαλος, τι περίπου πρέπει να αισθανόμαστε οταν δοκιμάζουμε ένα κρασί. Τι πρέπει να παρατηρήσουμε, να μυρίσουμε και να γευθούμε. Πως το δοκιμάζουμε και περίπου τι μπορεί να συνέβη στην πορεία προς την οινοποίηση. Όλα αυτά βέβαια περιληπτικά αλλά καθόλου πρόχειρα. Όλοι μας σχεδόν καταλάβαμε πως διοργανώνεται μια γευσιγνωσία, τι περίπου ψάχνουν να βρούν στο κρασί οι ειδικοί γευσιγνώστες. Όλοι μας δοκιμάζαμε τα κρασιά που είχαμε φέρει εκεί για δοκιμή, ακολουθώντας πιστά τις κινήσεις και τις συμβουλές του επιστήμονα κ.Κόλλια. Σεμινάριο γευσιγνωσίας

Η ωραία βραδυά τελείωσε με τσαμπούνες και τουμπάκια, ψητό γουρουνόπουλο και μεζέδες. Φυσικά δεν χρειάζεται υποθέτω να πούμε οτι όλα τα κρασιά μας ήταν σχετικά καλά και οτι καταναλώθηκαν έως την τελευταία σταγόνα!