Μάθημα θρέψης και φυτοπροστασίας αμπελιού

Κ.ΤσαμπάςO Γεωπόνος κ.Κ.Τσαμπάς
επί το έργον

Ήταν η αρχή να γίνει! Μαζευτήκαμε χθες βράδυ στο κελί της Αγίας Βαρβάρας στην Φτελιά με σκοπό την ενημέρωσή μας από τον Γεωπόνο κ.Κ.Τσαμπά για την θρέψη- λίπανση και την φυτοπροστασία του αμπελιού. Όσες φορές και να τα ακούσουμε αυτά πάλι αρκετά δεν θα είναι.

Ο Κώστας Τσαμπάς μας μιλούσε επί δυο ώρες, απαντούσε πρόθυμα και αναλυτικά στις ερωτήσεις μας. Μας εξήγησε την σπουδαιότητα που έχει η γνώση για το προφίλ της εδαφικής ανάλυσης των συστατικών του χωραφιού με το αμπέλι μας. Ανέλυσε με σαφήνεια τον σκοπό, την μέθοδο και την χρονική περίοδο που πρέπει να δώσουμε στο πρέμνο την τροφή που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη της βλάστησης και την ποιοτική καρποφορία. Μας έδειξε σε πλαστικοποιημένες εικόνες το οικτρό αποτέλεσμα πάνω στ’αμπέλι των μυκητιάσεων και της επίθεσης των εχθρών του. Είχε μαζί του έτοιμα και μας μοίρασε άλλες πλαστικοποιημένες εικόνες με το πρόγραμμα φυτοπροστασίας που πρέπει να ακολουθήσουμε, ανάλογα με την βλαστική ανάπτυξη του αμπελιού, την ασθένεια ή τους εχθρούς του. Γενική εντύπωση ολων όσων είμαστε εκεί είναι οτι “πήραμε” από το μάθημα πολύ περισσότερα απ’όσα περιμέναμε. Η ενημέρωσή μας εκτός από την σπουδαιότητά της, ήταν επίκαιρη και αναγκαία για την καλλιεργητική περίοδο που αρχίζει.

Το στρώσαμεΤο τραπέζι στρώθηκε

Η συνέχεια γνωστή! Ανοίξαμε τα καλάθια μας, ξεσκεπάσαμε τα τάπερ, στρώσαμε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα από τα ντουλάπια του Γεωργίου και οι ευωδιές από τους σπιτικούς μεζέδες ξεχύθηκαν στο κελί και ταξίδεψαν έως την ήρεμη ακρογιαλιά της Φτελιάς, με οδηγό το μυστηριακό φως του παρ’ολίγον πανσέληνου!

Όπως είπε και ο Δημήτρης..
“Τ’ αμπέλια θεν’ αμπελουργούς και τα τραπέζια …τάπερ! “