Με επιτυχία έγινε χθες Κυριακή 31/01/2016 η ετήσια Τακτική Γενική μας Συνέλευση. Η συγκέντρωση για την διεξαγωγή της Γ.Συνέλευσης, ήταν στο γνωστό μας μέρος, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας της Άνω Μεράς που μας παραχωρεί πάντα με προθυμία ο Δήμος Μυκόνου.
Η προσέλευση των μελών μας εφέτος ήταν μεγαλύτερη γεγονός που μας χαροποίησε όλους. Στην αρχή έγινε ο απολογισμός όλων των δραστηριοτήτων μας της περασμένης χρονιάς από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρουσουνέλο, ο Ταμίας μας Γιάννης Μπουγιούρης ανέλυσε τα έξοδα και τα έσοδα της περασμένης χρονιάς, ενώ συγχρόνως μαζέψαμε αρκετές συνδρομές από τα παρόντα μέλη μας, γεγονός απαραίτητο για την αντιμετώπιση όλων των εξόδων, αφού οι συνδρομές των μελών μας είναι η μοναδική πηγή εσόδων του ΕΡ.Ο.Σ. Επιπλέον είχαμε και εγγραφές νέων μελών από την Μυκονιάτικη κοινωνία.
Στην συνέχεια έγινε επικοδομητικός διάλογος με τα μέλη, κυρίως για την πρόταση του Δ.Σ. για τις επιμορφωτικές εκδηλώσεις της χρονιάς, οι οποίες θα είναι για την καλλιέργεια του Αμπελιού την Άνοιξη και το ερχόμενο καλοκαίρι μια διήμερη εκδήλωση για την Ελιά. Ομόφωνα δέχτηκε τις προτάσεις η Συνέλευση.
Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του προέδρου μας Δημήτρη Ρουσουνέλου που περιλαμβάνει τον απολογισμό του έργου της περασμένης χρονιάς, αλλά και τις προτάσεις του Δ.Σ. για το 2016.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΕΡ.Ο.Σ.
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλλιεργητές,
πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση εδώ σε αυτό τον χώρο όπου είχαμε την τελευταία Γενική μας Συνέλευση.Δεν θα σας κουράσουμε με τον απολογισμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Σύλλογός μας, όσο περνά ο καιρός θα έχει όλο και μεγαλύτερη χρησιμότητα στα μέλη μας και όχι μόνο. Για να υπάρξει όμως και για να συνεχίσει το έργο του το ενημερωτικό και τις φροντίδας για θέματα που μας αφορούν πρέπει να υπάρχουν μέλη. Μέλη ενεργά και διαθέσιμα. Λίγο ως πολύ, μέσα σε μια δύσκολη από κάθε σκοπιά χρονιά ανταποκριθήκαμε στο έργο που μας έχει ανατεθεί σαν Συμβούλιο και θέλω σαν πρόεδρος εδώ να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους μας, έναν-έναν προσωπικά.
Τον Γιώργο Σουρλάγκα …στυλοβάτη της ενημέρωσης και της εικόνας μας προς τα έξω, μέσα από την εκπληκτική μας ιστοσελίδα www.erosmykonos.gr για την οποία ακούμε τα καλύτερα λόγια από επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Ο Γιώργος κρατά και το ηλεκτρονικό αρχείο των μελών και είναι υπεύθυνος για τα χρησιμότατα SMS και τα μηνύματα e-mail τα οποία λαβαίνουμε όλοι τακτικά με τις προειδοποιήσεις και τις δέουσες καλλιεργητικές ενέργειες. Καλό είναι όσοι δεν το έχουν κάνει να δώσουν άμεσα το e-mail τους ώστε να μπουν στη λίστα ενημέρωσης.
Τον Ταμία Γιάννη Μπουγιούρη… τον απίστευτα τακτικό στις υποχρεώσεις του, έβαλε την απόλυτη τάξη στο ταμείο μας και είναι πάντα ενήμερος και επιμελής.
Τον γραμματέα Γιάννη Μπαρμπαρή …τον εκλεκτό πρόεδρο τον οποίο διαδέχτηκα, χάρη στον οποίο οι υποχρεώσεις μας γίνονται στην ώρα τους και όλες μας οι δράσεις είναι τακτικές και καλά οργανωμένες.
και τέλος τον αντ/δρο Γιώργο Ασημομύτη τον πάντα διαθέσιμο και αφανή εργάτη του Συλλόγου.Είμαστε μια καλή ομάδα, χρόνια δεμένοι με τον Σύλλογο, ταγμένοι στους σκοπούς του γι αυτό και μεταξύ των άλλων διεκπεραιώσαμε –έναν άθλο- αυτό μπορεί να ακουστεί υπερβολή, αλλά δυστυχώς το Ελληνικό δημόσιο, για μια απλή αλλαγή καταστατικού χρειάστηκε να μας έχει σχεδόν αποκλειστικής απασχόλησης. Μια φράση που έγραψε στο σκονάκι που μου έδωσε ο Γιάννης Μπαρμπαρής για τα πεπραγμένα τα λέει όλα: «Σαν σφήνα θα μπει ο Γολγοθάς της αλλαγής καταστατικού τον οποίο περιγράφεις όπως νομίζεις επειδή εσύ τον έζησες». (…)
Καταφέραμε να έχουμε καινούργιο καταστατικό, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης που έγινε πέρσι τέτοιο καιρό, ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα:
Το νέο τροποποιημένο καταστατικό –θα παρατηρήσατε ήδη ότι αναφερόμαστε σε Σύλλογο και όχι σε Σύνδεσμο- ήταν απαραίτητο ώστε να είμαστε σαφέστερα ενταγμένοι στα Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία/Συλλόγους και με τη νέα διατύπωση να μην έχουμε τον βραχνά της επιβολής τέλους 800 ευρώ κατ’ έτος.
Πλέον προσδοκούμε να είμαστε αφορολόγητοι δεδομένου ότι δεν έχουμε έσοδα, παρά μόνο συνδρομές μελών για να εκπληρώνονται οι σκοποί του Συλλόγου μας και δεν διανέμουμε κέρδη.Γνωρίζετε ότι με την ευκαιρία της αλλαγής του καταστατικού έγινε βελτίωση ορισμένων άρθρων, ώστε να ανοιχθούν οι ορίζοντες συνεργασίας με άλλους πολιτιστικούς φορείς και συμπολίτες μας με σχετικά μα τα δικά μας ενδιαφέροντα. Έτσι λοιπόν είμαστε ανοικτοί και διαθέσιμοι για εκδηλώσεις παραπλήσιες του ως τώρα αντικειμένου μας, όπως:
-θέματα που αφορούν παραδοσιακές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και φυτών, με στόχο την παραγωγή και την χρήση στο τραπέζι μας, την προώθηση της γαστρονομικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναφορικά με το αμπέλι και το κρασί, την ελιά και το λάδι, τα θεματικά ταξίδια κλπ.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2015 είχαμε μια ωραία εκδήλωση για την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ του Συλλόγου μας με πολύ κέφι και συμμετοχή πολλών φίλων του Συλλόγου πλην όμως όχι τόσων μελών μας όσων θα περιμέναμε.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2015 ο Σύλλογός μας διέθεσε 573 κλήματα σε μέλη και μη.
Στις 25 Φεβρουαρίου διαθέσαμε 572 δενδρύλλια ελιάς.Στην Κοπή της περσινής Πίτας είχαμε την χαρά να εξαγγείλουμε εκδηλώσεις που θα θέλαμε να γίνουν, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν για λόγους αρνητικής ψυχολογίας και κλίματος το οποίο όλοι θυμόμαστε.
Ελπίζουμε φέτος να είναι τα πράγματα καλύτερα γι αυτό και επαναφέρουμε τις προτάσεις για :
-Ένα Διήμερο για το αμπέλι και την καλλιέργειά του (ή άλλο θέμα που θα επιλέξει η Γ.Σ.) με πιθανό ομιλητή τον κ. Δημήτρη Γεώργα, αμπελοκαλλιεργητή και οινοποιό από τα Σπάτα.
– Ένα Διήμερο για την Ελιά στα τέλη Μάη με αρχές Ιουνίου με ομιλητή τον κ. Βαγγέλη Μπούρμπο, παλιό μας γνωριμο, με θέμα που θα επιλέξουμε.
Πάμε πάλι στα πεπραγμένα:
Στις 30 Οκτωβρίου 2015 μια πολύ σημαντική εκδήλωση επαναλήφθηκε για 2η φορά στο νησί μας με σε συνδιοργάνωση του ΕΡ.Ο.Σ. με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
Πρόκειται για τη Γευσιγνωσία Ελαιολάδου, όπου με την καθοδήγηση του ειδικού στο θέμα κ. Γιάννη Καρβέλα, αναλύσαμε λεπτομερώς το θέμα σε επίπεδο σεμιναρίου και είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε και να κρίνουμε πάντα για λόγους εκπαιδευτικούς 15 λάδια εκ των οποίων τα 10 ήταν από το νησί μας.
Ο κ. Καρβέλας είναι φίλος. Έχει πάρει ζεστά το θέμα της προσπάθειας της Μυκόνου. Μας χαρακτηρίζει μάλιστα χαριτολογώντας -εμάς τα μέλη του ΕΡΟΣ- σαν τους Γαλάτες του Αστερίξ, που αντιστέκονται και έρχεται για δεύτερη φορά χωρίς να χρεώσει τα μέλη μας, όπως και τους επαγγελματίες και καταναλωτές του νησιού μας για τη συμμετοχή τους.Στις 12 Δεκεμβρίου έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων του ΕΡΟΣ με την μεγάλη, για τρίτη χρονιά πραγματοποιούμενη γευσιγνωσία φρέσκων κρασιών: τα ΚΡΑΣΑΝΟΙΞΙΑ 2015.
Είναι μια εκδήλωση πολύ ζωντανή, που βρισκόμαστε παραδοσιακά με τους μεζέδες μας και βεβαίως τα κρασιά μας.
Παράλληλα γίνεται ένας διαγωνισμός με όλους τους τύπους και τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατόν φερεγγυότητας εκ μέρους μας, ώστε να βραβευτούν από τα συμμετέχοντα κρασιά οι πιο καλές προσπάθειες.
Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε και υποσχόμαστε να είμαστε ακόμα καλύτερα οργανωμένοι του χρόνου. Εδώ να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες στην Κριτική Επιτροπή: Ριζόπουλο Γιώργο, Ξυδάκη Γιώργο, Σαμιωτάκη Μιχάλη.Δεν θα σας κουράσω άλλο με το τι έχουμε κάνει ως τώρα.
Ιστορικός είναι ο ρόλος που έχει παίξει ο Σύλλογος για το νησί μας μέχρι σήμερα.
Στόχος μας παραμένει η ίδρυση ελαιοτριβείου.
Στόχος μας και η ίδρυση οινοποιείου.
Δεν έχουμε όμως κάτι νεώτερο με δημόσιο είτε με ιδιωτικό χαρακτήρα.Συνεχίζουμε την προσπάθεια με την διανομή κλημάτων και δενδρυλλίων ελιάς. Μέσα στον μήνα θα έρθουν οι παραγγελίες σας και θα διανεμηθούν όπως πάντα από τον φιλόξενο χώρο της μάντρας της Κατερίνας και του Βαγγέλη Γεωργίου, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.
Ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον Δήμο και όλες τις δημοτικές παρατάξεις για την έγκριση πρόσφατα πολύ σημαντικής χρηματοδότησης. Δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά, έτσι όπως έγινε περί τα μέσα του Δεκέμβρη και με μια σειρά απίστευτης γραφειοκρατικής διαδικασίας (στην Οικονομική Υπηρεσία και κυρίως στην Τράπεζα), που πλέον είναι απαραίτητα για να εισπράξει ένας σύλλογος χρήματα επιδοτήσεων, δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλουμε τον απαραίτητο φάκελο με τα περίπου 30 χαρτιά. Το πιο δύσκολο, αυτό της τελευταίας στιγμής, μια απόφαση του Πρωτοδικείου ότι οι εκλογές μας δεν έχουν κηρυχθεί παράνομες. Είναι χαρτί που θέλει πολύ χρόνο για να βγει. Στη διάθεσή σας να σας εξηγήσουμε με λεπτομέρειες το θέμα όποτε το επιθυμείτε.Η πρόταση για δημιουργία ενός κρασιού με την επωνυμία του ΕΡ.Ο.Σ. κέρδισε θετικές εκτιμήσεις, θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθεί φέτος έστω και σε περιορισμένο κύκλο συμμετεχόντων. Παράγουμε δηλαδή κρασί προσφέροντας ο καθένας μέρος της παραγωγής του για συλλογική και προσωπική μας χρήση. Όχι για εμπόριο. Θα ακολουθήσουμε όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια με σωστό και στην ώρα του τρύγο, καλό και καθαρό προϊόν, οινοποίηση με προδιαγραφές. Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Το συζητάμε και βλέπουμε. Τα είπαμε και πέρυσι: «χρειαζόμαστε έναν πυρήνα τουλάχιστον 10 ατόμων και μακάρι στην πορεία να συμμετάσχουμε όλοι».
Υπενθυμίζουμε ότι:
-Είναι όνειρο χρόνων να φροντίσουμε για την επιστημονική τεκμηρίωση και ταυτοποίηση των ντόπιων ποικιλιών.
Πρέπει να ξέρουμε πιο και τι είδους είναι το φυτικό μας κεφάλαιο. ….
-Επίσης καλό είναι, και κάποτε αυτό πρέπει να γίνει, να συγκεντρώσουμε υλικό, κείμενα και φωτογραφίες για μια όσο γίνεται καλύτερη παρουσίαση της ιστορίας και της παράδοσης του αμπελιού στη Μύκονο.Θα κλείσω όπως άνοιξα πέρυσι: …Αγαπητοί φίλοι, όλοι εσείς που μαζί απολαμβάνουμε τους καρπούς απ’ το μεράκι μας: το σταφύλι, το κρασί, την ελιά, το λάδι, τον πλούτο της μυκονιάτικης γης, σαν αποτέλεσμα των κόπων μας με βάση όσα μας διδάσκει η παράδοση και η σύγχρονη γνώση.
Η ευχή του ΔΣ και των μελών του ΕΡ.Ο.Σ. για Καλή και Δημιουργική Χρονιά, με Υγεία και Δύναμη είθε να μας συνοδεύει και το 2016.