Το Σεμινάριο Εμβολιασμού Δένδρων

Εμβολιασμοί δένδρων Με επιτυχία έγινε χθες, Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, το σεμινάριο εμβολιασμού δένδρων που διοργάνωσε ο ΕΡ.Ο.Σ. στην Άνω Μερά. Η προσέλευση ενδιαφερομένων για το θέμα του σεμιναρίου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Εκτός από τα μέλη μας που όλα είχαν ειδοποιηθεί με ομαδικό SMS, ήλθαν και παρακολούθησαν όλη την ζωντανή πρακτική των εμβολιασμών, πολίτες κάθε ηλικίας. Ήλθαν τόσοι πολλοί που ξεμείναμε από καθίσματα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όλα τα χρόνια που διοργανώνουμε εκδηλώσεις στην φιλόξενη αίθουσα της πρώην κοινότητας.

Εμβολιασμοί δένδρων Ανάμεσά τους αρκετά νεαρά άτομα που έκαναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ήταν για μας μία ακόμη ευχαρίστηση αλλά και ελπίδα για το μέλλον της αγροτικής ενασχόλησης των κατοίκων του νησιού μας. Ο ομιλητής απαντούσε με χαρακτηριστική άνεση λεπτομερώς που δεν άφηνε καμία απορία.

Εμβολιασμοί δένδρων Ο καθηγητής Γεωπονίας κ Χρήστος Παναγόπουλος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Με απίστευτη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε πρώτα στην επιλογή της εποχής, των καιρικών συνθηκών, του υγιούς δένδρου που θα πάρουμε το εμβόλιο και του κατάλληλου τμήματός του για να το εμβολιάσουμε στο δένδρο που θέλουμε. Μας μίλησε για τους δύο κύριους τρόπους μπολιάσματος, τον “ΕΓΚΕΝΤΡΙΣΜΟ” και τον “ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟ”, που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όλα σχεδόν τα καρποφόρα φυτά.

Μας έδειξε σε ειδικά κλαδιά διαφόρων δένδρων που είχαμε φέρει από πριν στην αίθουσα, πως να κόβουμε τον κορμό, το σχήμα κοπής των εμβολίων, όταν πρόκειται για “σφήνες” που θα μπήξουμε στον κορμό με την μέθοδο του “εγκεντρισμού”. Εξήγησε που ακριβώς στην τομή θα τοποθετηθούν τα εμβόλια-σφήνες και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε η περιοχή που υπάρχει ακριβώς κάτω από την λεπτή φλούδα, να εφάπτεται με την αντίστοιχη περιοχή του κορμού.

Εμβολιασμοί δένδρων   Εμβολιασμοί δένδρων

Kατόπιν μας έδειξε πως θα κόψουμε τον “οφθαλμό” (το μάτι) που διαλέξαμε για να μπολιάσουμε το δένδρο, το κόψιμο της φλούδας του δένδρου σε σχήμα Τ και την στερέωση του εμβολίου μέσα στην τομή με ταινία ή το ειδικό κορδόνι χόρτου για εμβολιασμούς. Όλες οι τομές πρέπει να καλυφθούν επιμελώς με την “πάστα” εμβολιασμών που θα βρούμε εύκολα στα ειδικά καταστήματα.

Μας παρότρυνε στην συνέχεια να τον ρωτήσουμε οτιδήποτε θεωρήσουμε οτι μας ενδιαφέρει για τους εμβολιασμούς, αλλά και όποιο άλλο ζήτημα μας απασχολεί για τις ασθένειες των δένδρων, για την σωστή λίπανση, για το πότισμα και το έδαφος και έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που ρωτήθηκε. Η εμπειρία που αποκομίσαμε από την συζήτηση ήταν πολύτιμη και τα “ευχαριστούμε πολύ” που δέχτηκε ο κ.Παναγόπουλος ήταν .. βροχή!

Τέλος η ωραία και πολύ χρήσιμη βραδιά έκλεισε με την συνήθη επίσκεψή μας σε κοντινή ταβέρνα της πλατείας. Μεζέδες, κρασί, ρακί και στο τέλος οι μεγάλες πιατέλες σπιτικοί λουκουμάδες μας γλύκαναν!

Εμβολιασμοί δένδρων

Όλη η διδασκαλία του σεμινάριου υπάρχει σε 14+9 φωτοτυπημένες σελίδες, με όλες τις λεπτομέρειες, με σκίτσα για όλες τις γνωστές μεθόδους εμβολιασμού δένδρων. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει να πάρει αντίγραφα/φωτοτυπίες των σελίδων που υπάρχουν γι’αυτόν ακριβώς τον σκοπό στην παρακάτω διεύθυνση:

PHOTO EXPRESS Mykonos
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ (Απέναντι από SHELL)
DEXAMENES (Opposite SHELL gas station)
Tel/Τηλ: 22890 28787
Fax/Φαξ: 22890 28767
e-mail: photoexpress@hol.gr