Οι “προγραμματικές δηλώσεις” του προέδρου στην κοπή της πίτας 2015

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι καλλιεργητές
και όλοι εσείς που μαζί απολαμβάνουμε τους καρπούς απ’ το μεράκι μας: το σταφύλι, το κρασί, την ελιά, το λάδι, τον πλούτο της μυκονιάτικης γης, καλησπέρα!
Η ευχή του ΔΣ και των μελών του ΕΡ.Ο.Σ. για Καλή Δημιουργική Χρονιά, με Υγεία και Δύναμη είθε να μας συνοδεύει το 2015.

Η φετινή ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ του Συλλόγου μας συνοδεύεται από δύο γεγονότα τα οποία αξίζει ευθύς να αναφέρω:

 • 1ον Έχουμε καθ’ οδόν προς το Πρωτοδικείο νέο τροποποιημένο καταστατικό, το οποίο αναβαθμίζει, διευρύνει και εκσυγχρονίζει αυτό που είχαμε ως τώρα.
  Για λόγους τυπικούς, λόγω αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας, πλέον είμαστε Σύλλογος και όχι Σύνδεσμος.
  Για λόγους ουσιαστικούς πλέον στα ενδιαφέροντα του ΕΡΟΣ εντάσσονται και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, και κάνουμε άνοιγμα προς τη γαστρονομία χάριν της οποίας άλλωστε υπάρχει η καλλιεργητική μας δουλειά με το αμπέλι και την ελιά.
 • 2ον Έχουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο συναποτελούμε:
  ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ασημομύτης,
  ο γραμματέας Γιάννης Μπαρμπαρής,
  ο ταμίας Γιάννης Μπουγιούρης,
  ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γιώργος Σουρλάγκας και
  ο υποφαινόμενος Δημήτρης Ρουσουνέλος, που η δικιά σας θέληση έφερε στη θέση του προέδρου.

Αναλογιζόμενος την σειρά των μέχρι σήμερα επικεφαλής του ΕΡΟΣ, η ευθύνη να ανταποκριθώ είναι τεράστια. Να τους θυμηθούμε:
Ο εκλιπών στυλοβάτης του ΕΡΟΣ Γιώργος Γεωργίου, ο ιδρυτής μας Λευτέρης Νικολάκης, ο ξεχωριστός Γιώργος Ξυδάκης και ο παραδίδων σε μένα Γιάννης Μπαρμπαρής που στάθηκε με τη συνέπεια, την εργατικότητα και την επιμονή του πραγματικό παλικάρι τα τελευταία δυο χρόνια.
Δεν θα σας κουράσω με το τι έχουμε κάνει ως τώρα. Ιστορικός χαρακτηρίζεται ο ρόλος που έχει παίξει ο Σύλλογος για το νησί μας.
Θα συνεχίσουμε! Αυτός είναι ο σκοπός μας. Στον ίδιο δρόμο που έχουμε χαράξει για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση πάνω σε καλλιεργητικά και παραγωγικά θέματα.
Θα συνεχίσουμε να διαλέγουμε τα καλύτερα κλήματα, να τα στέλνουμε στο Πανεπιστήμιο για βιοπαθολογικό έλεγχο. Τα καλύτερα από τα υγιή θα φροντίζουμε να στέλνουμε σε φυτώριο για μπόλιασμα σε αμερικάνικα υποκείμενα.
Θα το κάνουμε αυτό πάντα εθελοντικά. Μέσα στη βδομάδα έρχονται τα φετινά κλήματα. Θα ενημερωθείτε για τη διανομή τους στον φιλόξενο χώρο που μας διαθέτουν η Κατερίνα κι ο Βαγγέλης Γεωργίου, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.
Θα ακολουθήσουν τα δενδρύλλια ελιάς.
Σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο (ευκαιρία να ευχαριστούμε για την έγκριση πρόσφατα πολύ σημαντικής χρηματοδότησης), με τις Συλλογικότητες που δρουν στο νησί, τους Συλλόγους και τα σωματεία, θα δίνουμε τον αγώνα τον καλό για το νησί για την ισορροπία και το ανθρώπινο μέτρο της ανάπτυξης που του αξίζει όσο αφορά τα προϊόντα και τις καλλιέργειες.

Στόχος μας παραμένει η ίδρυση ελαιοτριβείου.
Στόχος μας και η ίδρυση οινοποιείου.

Θέλουμε κάποτε να δούμε το αποτέλεσμα των κόπων μας με βάση όσα μας διδάσκει η παράδοση και η σύγχρονη γνώση. Αν οι παραγωγικές δυνατότητες του νησιού μας δεν μπορούν να στηριχθούν από πρωτοβουλίες ιδιωτικές θα εξετάσουμε τη συλλογική, κοινωνική και δημοτική στήριξη.

Μια πρώτη σκέψη που συζητήσαμε στο Δ.Σ. και μέχρι να γίνει σωστό οινοποιείο αποτελεί άμεσο στόχο υπό διερεύνηση, είναι η δημιουργία ενός κρασιού με την επωνυμία του ΕΡ.Ο.Σ. Η σκέψη ήδη κέρδισε θετικές εκτιμήσεις. Μιλάμε πάντα στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού χαρακτήρα του συλλόγου μας. Παράγουμε δηλαδή κρασί συλλογικά που θα είναι για προσωπική μας χρήση. Όχι για εμπόριο. Αυτό που κερδίζουμε είναι η ελαχιστοποίηση του κατ’ αναλογία κόστους και η τεχνικές προδιαγραφές από το Α ως το Ω της οινοποίησης. Αυτό σημαίνει σωστός και στην ώρα του τρύγος, καλό και καθαρό προϊόν, ελεγχόμενες θερμοκρασίες, σωστός χώρος φιλοξενίας, τεχνική υποστήριξη και παρακολούθηση από ειδικό. Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Το συζητάμε και βλέπουμε. Χρειαζόμαστε έναν πυρήνα τουλάχιστον 10 ατόμων και μακάρι στην πορεία να συμμετάσχουμε όλοι.

Δεύτερη απόφασή που έχουμε επεξεργαστεί ώστε να έχουμε την πιθανή συνδρομή του Δήμου ή της Περιφέρειας είναι ο στόχος για δυο Διημερίδες:
– μια με θέμα το αμπέλι και το κρασί και
– μια με θέμα την ελιά και το λάδι.
Και τα δυο θα τα συνδέσουμε με μια θεωρητική προσέγγιση με ομιλητές προσκεκλημένους, αλλά και με έμπειρους ντόπιους, με την πρακτική στο κτήμα, αλλά και τη γαστρονομική τους σκοπιά.

Τέλος είναι όνειρο χρόνων να φροντίσουμε την επιστημονική τεκμηρίωση των ντόπιων ποικιλιών.
Πρέπει να ξέρουμε πιο και τι είδους είναι το φυτικό μας κεφάλαιο.
Παράλληλα θα συγκεντρώσουμε υλικό, κείμενα και φωτογραφίες για μια σωστή παρουσίαση μέσα από μια έκδοση της ιστορίας και της παράδοσης του αμπελιού στη Μύκονο από χτες ως τις μέρες μας.

Με αυτό κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ και για τη γενικότερη αρωγή και στήριξη στην προσπάθεια που κάνει ο ΕΡ.Ο.Σ.
Καλή Χρονιά!