Σχετικά λοιπόν με τον περονόσπορο στο αμπέλι, κάτι που δημιούργησε πολλά προβλήματα την προσηγούμενη χρονιά, επειδή πλησιάζουν ευνοϊκές συνθήκες , καλό είναι να αφαιρέσετε βλαστούς που είναι κοντά στο έδαφος. Ο λόγος είναι ότι ο μύκητας διαχειμάζει κυρίως με τα ωοσπόρια (εγγενής μορφή) στο έδαφος. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις πρωτογενείς μολύνσεις, που ξεκινούν από βλαστούς και φύλλα κοντά στο έδαφος. Ευνοϊκές συνθήκες για μολύνσεις είναι όταν επικρατούν θερμοκρασίες 15-27οC, σχετική υγρασία >85% .
Επίσης σημαντικό είναι να ευνοηθούν συνθήκες χαμηλής υγρασίας με σύμμαχο το βοριαδάκι στο μικρολίμα του αμπελώνα και ιδιαίτερα του κάθε πρέμνου. ‘Ετσι αν έχουμε εντοπίση το σημείο του αμπελώνα που αναπτύσσεται ο περονόσπορος με χαρακτηριστικές ανοιχτοπράσινες κηλίδες, οι λεγόμενες «κηλίδες λαδιού» στα φύλλα, καλό θα ήταν να γίνει ένα αραίωμα σε πρέμνα με πυκνύ βλάστηση.
Χαιρετισμούς και χρόνια πολλά
ΥΓ: Ενδεικτικό για τη σημασία της αφαίρεσης των βλαστών κοντά στο έδαφος είναι (σύμφωνα με την μικρή μου εμπειρία) ότι οι κλιματαριές δύσκολα προσβάλονται από περονόσπορο
Ανδρέας Θεοχάρης
Απόφοιτος Φυτικής παραγωγής, με εξειδίκευση στην αμπελουργία