Οι τρεις βασικές κατηγορίες του ελαιόλαδου

Ελαιοτριβείο ΤήνουΤο Ελαιοτριβείο Τήνου

Του Μάνθου Βίλλα γεωπόνου του Αγρ. Συν/σμου Τήνου.

Το ελαιόλαδο είναι ο καθαρός χυμός της ελιάς, όπως αυτός βγαίνει από τη ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου και διακρίνεται σε κατηγορίες, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από ελληνικούς, όσο και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.

Οι τρεις βασικές κατηγορίες του ελαιόλαδου είναι:

  1. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς καμμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
  2. Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Παρθένο Ελαιόλαδο».
  3. Ελαιόλαδο: εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρό ποσοστό φυσικού χυμού ελιάς (παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητά του κατόπιν της χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Ελαιόλαδο».

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Ελαιόλαδα που λαμβάνονται από χημική επεξεργασία (εξευγενισμό) παρθένου ελαιολάδου και η οξύτητα τους δεν υπερβαίνει τα 0,5 g ανά 100 g. Ο εξευγενισμός είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας.

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙA

  • α) Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: Ελαιόλαδο που παράγεται από κατεργασία ελαιοπυρήνων με διαλύτη.
  • β) Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: Ελαιόλαδο που παράγεται με εξευγενισμό (χημική επεξεργασία) ακατέργαστου πυρηνελαίου.
  • γ) Πυρηνέλαιο: Λάδι που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων.

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, περίπου στο 60-70%, και διαφέρει στη γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επειδή είναι λίγο πιο πικρό και με πιο φρουκτώδη γεύση. Περιέχει, όμως, όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, τα μέταλλα και τις πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το αγουρέλαιο δεν διατηρεί για πάντα την ιδιότητα του, για αυτό και δεν μπορείτε να το βρείτε όλο τον χρόνο. Από τα μέσα της άνοιξης δεν υπάρχει αγουρέλαιο. Καλό θα ήταν όταν αγοράζετε αγουρέλαιο από παραγωγό να του ζητάτε να το βάζει στο δοχείο κατευθείαν από το ελαιοτριβείο. Δηλαδή να μην το αποθηκεύει για να κατασταλάξει, ή να μην το περνάει απο φίλτρα πριν το συσκευάσει. Αυτό, βέβαια, θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μετά από λίγο χρόνο ένα ίζημα (αμούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι φυσικό κατάλοιπο του ελαιολάδου και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

ΠΗΓΗ: www.tiniaki.gr

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Ελαιοκαλλιέργεια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *