Οργανική λίπανση στο αμπέλι και στην ελιά

Το “θαύμα” της κοπριάς

Το Το “θαύμα” της κοπριάς

Εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα οργανικής λίπανσης με κοπριές είναι πάρα πολύ παραγωγική, με την εφαρμογή 2-3 κυβικά στο στρέμμα κάθε τρία-τέσσερα χρόνια.

Η οργανική λίπανση είναι η βάση της λίπανσης όχι μόνο του αμπελιού και της ελιάς αλλά όλων φυτών. Τις ευεργετικές επιδράσεις της κοπριάς λίγο ως πολύ τις γνωρίζουν όλοι. Θυμόμαστε όλοι τους παππούδες μας να λιπαίνουν τα μποστάνια τους ή τα αμπέλια και τις ελιές τους βασικά με κοπριά. Η οργανική ουσία παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία , όταν την προσθέτουμε στο έδαφος παρατηρούμε συνήθως θεαματική βελτίωση στην εικόνα της καλλιέργειάς μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Πολύ απλά η οργανική ουσία είναι αυτό που αποκαλούμε “σκελετός του εδάφους” . Είναι το κλάσμα του εδάφους στο οποίο επισυμβαίνουν πάρα πολλές φυσιολογικές λειτουργίες μεταξύ εδάφους και ρίζας. Είναι με λίγα λόγια ο φορέας μέσω του οποίου γίνονται αποδοτικότερα τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

H Οργανική λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται νωρίς τον χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές, ωστε να δοθεί αρκετός χρόνος σε όλα τα ευεργετικά στοιχεία της να αφομοιωθούν από το έδαφος και από τις ρίζες του αμπελιού ή της ελιάς. Το άριστο επίπεδο οργανικής ουσίας στο έδαφος ενός αμπελώνα είναι αυτό που κυμαίνεται από 2,0 έως 3,0 %.

Τι κερδίζουμε με τη χρήση της οργανικής ουσίας στα εδάφη μας:

  • Αυξάνουμε την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά στοιχεία. Αυξάνεται δηλαδή η Ικανότητα Ανταλλαγής Κατιόντων- Ι.Α.Κ. του εδάφους. Αυτός ο δείκτης έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση (%) των ανόργανων λιπασμάτων που προσθέτουμε.
  • Βοηθάμε τα φυτά μας να αναπτύξουν πιο ισχυρή ρίζα που εισχωρεί σε βάθος και προσδίδει στα φυτά μας μεγαλύτερη αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Στα ελαφρά εδάφη (αμμουδερά) αυξάνουμε την ικανότητα συγκράτησης του νερού.
  • Στα βαριά εδάφη διευκολύνουμε τη διέλευση του νερού άρα το ριζικό σύστημα αναπνέει και λειτουργεί καλύτερα.
  • Ενεργοποιούμε το μεταβολισμό του φυτού και μειώνουμε τις αρνητικές επιδράσεις συνθηκών στρες ή ανάσχεσης της βλάστησης (καύσωνας, έλλειψη νερού κ.λ.π.) . Έτσι ισχυροποιούμε τα φυτά μας και δημιουργούμε τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής με προϊόντα αυξημένων οργανοληπτικών ιδιοτήτων και ποιοτικά ανώτερα.
  • Μετατρέπουμε θρεπτικά στοιχεία που είναι ανενεργά στο έδαφος (π.χ. φώσφορος , σίδηρος ) σε ενεργά άρα και διαθέσιμα.
  • Μειώνουμε το pH του εδάφους.
  • Ενεργοποιούμε τους μικροοργανισμούς που ήδη υπάρχουν στο έδαφος και επίσης προσθέτουμε και πολλούς άλλους μικροοργανισμούς μέσω της οργανικής λίπανσης.
Δημοσιεύθηκε στην Αμπελοκαλλιέργεια, Άρθρα, Ελαιοκαλλιέργεια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *