Προβλήματα & λύσεις στην οινοποίηση του ροδίτη (2ο μέρος)

Συνέχεια από Προβλήματα στην οινοποίηση ροδίτη και οχι μόνο

ΡοδίτηςΟ Ροδίτης είναι μια πολύ παλιά γηγενής ποικιλία

Η προ-ζυμωτική επεξεργασία του μούστου.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της ζύμωσης είναι πολύ σημαντικές, πολύ απλές και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την μη εκτέλεση τους από τους οινοποιούς.

Η συνήθης πρακτική :
Το σύνολο σχεδόν των ερασιτεχνών οινοποιών μετά την εξαγωγή του μούστου απλά περιμένει την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης πολλές φορές χωρίς καμία ενέργεια, π.χ. προσθήκη απαραίτητων ουσιών, για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλών ωρών μέχρι και ημερών.

Το πρόβλημα :
Ο μούστος που μόλις έχει εξαχθεί δεν είναι έτοιμος για ζύμωση. Η μη έγκαιρη προσθήκη κατάλληλων ουσιών οδηγεί σε μια μη ελεγχόμενη από τον οινοποιό ζύμωση με άγνωστες ζύμες συχνά προερχόμενες από τα μηχανήματα εξαγωγής του μούστου, χωρίς σωστή προστασία από οξειδώσεις και επιβαρυμένος με ουσίες που μειώνουν το αρωματικό και γευστικό του δυναμικό.

Η λύση :Άμεση προσθήκη θειώδους
Άμεσα ταυτόχρονα με την εξαγωγή του μούστου προσθέτουμε θειώδη (συνήθως με την μορφή του metabisulfite )…..
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι…

Διαβάστε με προσοχή το 2ο μέρος του άρθρου για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της ερασιτεχνικής οινοποίησης:
Προβλήματα & λύσεις στην οινοποίηση του ροδίτη (2ο μέρος)

Δημοσιεύθηκε στην Αμπελοκαλλιέργεια, Άρθρα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *