
Σήμερα είχαμε επισκέψεις!
Ο Κώστας Μπακασιέτας από το φυτώριο “Μπακασιέτα” που προμηθεύει με έρριζα αμπέλια τον ΕΡΟΣ και ο Professeur Jean-Mishel Boursiquot του Ινστιτούτου SupAgro του Montpellier για τα αμπέλια και το κρασί, ήρθαν για ολιγόωρη εξέταση και πιστοποίηση Μυκονιάτικων ποικιλιών αμπέλου.
Η ομάδα ξεκίνησε από το Λαύριο με μικρό ιστιοφόρο. Άρχισε τις καταγραφές των Κυκλαδίτικων ποικιλιών από την Τζιά, αμέσως μετά πήγε στη Σύρο, μετά ήρθε εδώ στη Μύκονο, το απόγευμα της ίδιας ημερας θα πήγαινε στην Πάρο και μετά θα τερμάτιζε την αποστολή στην Σαντορίνη.

Η ομάδα αποτελείτο από τον Professuer Jean-Mishel Boyrsiquot, τον Κωνσταντίνο Μπακασιέτα, τον βιντεολήπτη Παναγιώτη και τον οινολόγο Πέτρο που έχει συγγενικούς δεσμούς με την Μύκονο.

Τους υποδεχθήκαμε στον νέο λιμάνι του Τούρλου όπου έδεσε το μικρό σκάφος και αμέσως πήγαμε στα Χάλαρα για την προγραμματισμένη επίσκεψη στα αμπέλια το παλιού αμπελουργού κ.Γιώργου Δακτυλίδη. Ο κ.Δακτυλίδης είναι εκείνος που πρώτος, πριν πολλά χρόνια μας έδειξε τις Μυκονιάτικες ποικιλίες που είχε μεταφυτεύσει απο τον αρχαίο αμπελώνα του Μοναστηριού στη Μαού.

Η διαδικασία καταγραφής ήταν απλή αλλά με προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο κ.Δακτυλίδης ονομάτιζε την ποικιλία, ο Πέτρος μάρκαρε με πλαστικά κορδόνια, Ο Jean-Mishel και ο Κώστας φωτογράφιζαν το τσαμπί και τα φύλλα κρατώντας σημειώσεις για την υφή της φλούδας και τα γίγαρτα και ο βιντεολήπτης Παναγιώτης κινηματογραφούσε όλη την διαδικασία σε όλα τα δείγματα.

Η επίσκεψη στον κ.Δακτυλίδη τελείωσε με κέρασμα και δροσερό νερό από την ευγενική του σύζηγο στο σπίτι τους, ένα παράδεισο πρασινάδας και δροσιάς..
Συνεχίσαμε κατόπιν με επίσκεψη στον αμπελώνα του μέλους του ΕΡ.Ο.Σ. αμπελουργού-οινοποιού κ.Γιώργου Ξυδάκη στην Κούτελα. Εκεί βέβαια είναι όλα διαφορετικά, επαγγελματικά και με τάξη..Τα σταφύλια κρέμονται σε γραμμές με διπλό κορδόνι Royat. Μοντέρνο οινοποιοίο με σύστημα ψύξης οινοποιητών και όλα τα καλούδια.. Το κέρασμα από τον Γιώργο ήταν εξαιρετική Σούμα δικής του παραγωγής και παγωμένα νερά για την δίψα σε “καλοψημένους” επισκέπτες από τον δυνατό ήλιο του Ιούλη..
Ενα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας στην ομάδα καταγραφής και φυσικά στον κ. Γ.Δακτυλίδη και στον κ.Γ.Ξυδάκη