Πάσχα με κόκκινο κρασί

Ο ΕΡ.Ο.Σ. εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία και οικογενειακή προκοπή!

Πάσχα με κόκκινο κρασίΠάσχα με κόκκινο κρασί

Οι τανίνες είναι χημικές ενώσεις, πολυφαινόλες, που βρίσκονται στον φλοιό, τα κουκούτσια και το κοτσάνι -τον βόστρυχο- του σταφυλιού. Από αυτά τα σημεία, οι τανίνες, μέσα από τη διαδικασία της οινοποίησης, περνούν στο κρασί και κατά κύριο λόγο στο ερυθρό, όπου ευθύνονται για τη στιφή και ελαφρώς πικρή του αίσθηση, που ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο οινοποίησης σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες.

Εκτός, όμως, από την ιδιότητά τους να κάνουν το στόμα μας να στεγνώνει, οι τανίνες προσθέτουν στο κρασί πολυπλοκότητα, ενώ, κάτι που είναι πολύ βασικό στα ερυθρά, το προστατεύουν από το πέρασμα του χρόνου προσφέροντάς του τη δυνατότητα να παλαιώσει και να εξελιχθεί. Με τον ίδιο, βέβαια, τρόπο που προστατεύουν το κρασί από την οξείδωση προστατεύουν και το ανθρώπινο σώμα, έχοντας πολλαπλά οφέλη για τη υγεία, όταν βέβαια λαμβάνονται με μέτρο μέσω του κρασιού.

Ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό που αντιλαμβάνονται οι λάτρεις του φαγητού, είναι το αρμονικό ταίριασμα του ερυθρού κρασιού μαζί με μια καλοψημένη μπριζόλα ή ένα μελωμένο κομμάτι αρνί όταν βγαίνει από την πασχαλινή σούβλα.

Αυτός ο ιδανικός συνδυασμός οφείλεται και πάλι στην ύπαρξη των τανινών και στην ιδιότητα που έχουν να ενώνονται με τις πρωτεΐνες του κρέατος και να σχηματίζουν μεγαλύτερες ενώσεις. Η ένωση αυτή κάνει τη γεύση του κρέατος μαλακή και ταυτόχρονα τη στιφή αίσθηση που δημιουργούν οι τανίνες του κρασιού πιο απαλή.

Κατηγορίες: Ευχές. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.