Έφθασε η ώρα του τρύγου

Τ Ρ Υ Γ Η Τ Ο Σ

ΤρύγοςΕπιτέλους.. τρυγάμε!

Μετρήσεις στις 10/8/2019 βαθμών (Baume) ζαχάρων με διαθλασίμετρο:
Στα ΚΑΝΤΟΥΝΙΑ:
Παριανά (Μονεμβασιά): από 11,5 έως 12,5
Λευκό Ποταμίσι: από 11,5 έως 12,5
Ροδίτης: από 12 έως 12,5
Κουντούρα(Μαντηλαριά): από10,5 έως 11,5
Μαύρο Ποταμίσι : από 11,5 έως 12,5

Στην ΚΟΥΤΕΛΑ:
Μαυροτράγανο 12,4 bé
Μονεμβασιά 11,6 bé

Με δεδομένο ίδιο καιρό τις επόμενες μέρες (χωρίς βροχές), προτείνεται έναρξη τρύγου για τα λευκά από 15/8 έως 25/8 ανάλογα με τις περιοχές και τα υψόμετρα.
Για τα μαύρα θα περιμένουμε μάλλον έως τις 20-25/8.

Πάμε φέτος λοιπόν για ένα σχεδόν κανονικό ημερολογιακά τρύγο.
Όλες οι μετρήσεις εδώ και στην Σαντορίνη αυτό μας δείχνουν. Άρα καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε στους φίλους ερασιτέχνες οινοποιούς τις κοινά αποδεκτές πρακτικές για την κατάλληλη ημέρα του τρύγου της παραγωγής μας.
Πριν όμως σας παραπέμψουμε στην επισκόπηση παλαιότερων σχετικών άρθρων μας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, οταν θα αποφασίσουμε να τρυγήσουμε..

    ΠΡΩΙΜΟΣ ΤΡΥΓΟΣ:
    Μούστος 11.5- Baume (21 Brix)
    Πρασινοκαφέ κουκούτσια
    Κρασί με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, καλό άρωμα, υψηλή οξύτητα ελαφριά επίγευση (σώμα)

    ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΟΣ:
    Μούστος 12,5+Baume (23 brix)
    Καφε σκούρα κουκούτσια
    Κρασί με υψηλό αλκοολικό τίτλο, μέτριο άρωμα, χαμηλή οξύτητα, καλή επίγευση (σώμα)

    Γνωρίζοντας τα παραπάνω, πρέπει να έχουμε αρκετά πριν τον τρύγο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ημερομηνίας τρύγου, ανάλογα τι κρασί θέλουμε στην παρέα μας. Η συμβουλή του ΕΡ.Ο.Σ. είναι να διαλέξουμε κάτι ανάμεσα στις δύο παραπάνω περιπτώσεις. Ετσι μάλλον δεν θα πέσουμε και πολύ έξω!

    Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα αναλυτικό πίνακα αντιστοίχισης βαθμών Baume με τον δυναμικό αλκοολικό τίτλο που πιθανότατα θα έχει το κρασί μας:
    Πίνακας αντιστοίχισης βαθμών Μπωμέ(Baume) με τον τελικό αλκοολικό βαθμό

    Έτσι συνοψίζοντας ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσουμε το άρθρο μας για την επιλογή της ημερομηνίας που θα τρυγήσουμε φέτος: Ο ΤΡΥΓΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Αμπελοκαλλιέργεια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.