Εαρινοί ψεκασμοί αμπέλου

Βλαστικά στάδια αμπέλου
Αρχικά βλαστικά στάδια αμπέλου

Ήδη σε πολλούς αμπελώνες η ανοιξιάτικη βλάστηση έχει προχωρήσει και στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει φτάσει στο στάδιο των 2-3-4 φύλλων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί με βρέξιμο θειάφι.
Σε αμπελώνες που είχαν πέρσυ προσβληθεί με ωίδιο ή φώμωψη, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν με βορδιγάλειο πολτό 0,5% – 1% και οταν ανέβει λίγο η θερμοκρασία σε λίγες ημέρες με θειάφι σκόνη ή βρέξιμο θειάφι. Παρακάτω υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εαρινή φυτοπροστασία. Παραθέτουμε το κείμενο αυτούσιο στην προσωπική μας εκτίμηση για το είδος και την συχνότητα των ψεκασμών.

“Η άνοδος της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών ευνοεί την ταχεία εξέλιξη των βλαστικών σταδίων. Στις πρώιμες περιοχές τα αμπέλια βρίσκονται στο στάδιο Β και στις όψιμες στο στάδιο Α.

 • ΑΚΑΡΕΑ:
  Φυλλοκόπτης: Στα προσβεβλημένα πρέμνα την άνοιξη τα μάτια αργούν να εκπτυχθούν, η νέα βλάστηση εμφανίζεται καθυστερημένη και οι βλαστοί είναι μικροί με κοντά μεσογονάτια.

 • Εριόφυες: Την άνοιξη στα φύλλα δημιουργούνται κηλίδες, οι οποίες στην επάνω επιφάνεια του ελάσματος παρουσιάζουν διόγκωση και στην κάτω επιφάνεια κοιλότητα, που καλύπτεται με πυκνό τρίχωμα. Οι προσβολές από τα δύο ακάρεα είναι σποραδικές και συχνά συγχέονται με αυτές από άλλα παράσιτα.
  Παρακολουθείτε τα αμπέλια όταν ξεκινήσει η βλάστηση και εφόσον διαπιστωθούν τα προαναφερόμενα συμπτώματα να επέμβετε:

  1. Στα στάδια Β και Γ (όχι μετά το Γ) με: Θερινό πολτό (διυλισμένο παραφινικό λάδι) Προσοχή στις οδηγίες χρήσης
  2. Στα στάδια Δ και Ε με: Άλατα καλίου λιπαρών οξέων – Θείο βρέξιμο
 • ΝΥΚΤΟΒΙΕΣ ΚΑΜΠΙΕΣ:
  Συμπτώματα: Το βλαστικό στάδιο Β είναι η περίοδος που εμφανίζονται οι πρώτες προσβολές στα αμπέλια. Οι κάμπιες τρώνε τα μάτια και σε μερικές περιοχές προκαλούν σοβαρές ζημιές.

  Συστάσεις: Παρακολούθηση των αμπελιών και επέμβαση αμέσως μόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συμπτώματα.
  Φάρμακα: Βάκιλλος Θουριγγίας (βιολογικό). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν κοκκώδη εντομοκτόνα σκευάσματα στη βάση των πρέμνων.

 • Πόστερ

 • ΦΩΜΟΨΗ:
  Η ασθένεια εμφανίζεται με τη μορφή καστανών κηλίδων και σκάσιμο του φλοιού κυρίως στα πρώτα μεσογονάτια στη βάση των ληματίδων. Η ευαισθησία του αμπελιού στην ασθένεια αρχίζει από τα βλαστικά στάδια Δ και Ε. Για να ξεκινήσουν προσβολές χρειάζεται απαραίτητα βροχή.
  1ος ψεκασμός όταν το 30% των ματιών βρίσκονται στο στάδιο Δ. (έξοδος φύλλων).
  2ος ψεκασμός όταν το 30% των ματιών βρίσκονται στο στάδιο Ε. (έκπτυξη 2 – 3 φύλλων).

  Φάρμακα: Μυκητοκτόνα (βρέξιμο θείο 1% – βορδιγάλειος πολτός 05%-1%)

 • ΩΙΔΙΟ:
  Ο μύκητας διαχειμάζει με τη μορφή μυκηλίου μέσα στα μάτια και με τη μορφή περιθηκίων επάνω στα φύλλα και τους βλαστούς. Δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης του αμπελιού και σε ευνοϊκές συνθήκες προκαλεί πρώιμες προσβολές. Τα τελευταία χρόνια το Ωίδιο αποτελεί τη σοβαρότερη ασθένεια των αμπελιών της περιοχής μας. Η καταπολέμησή του πρέπει να είναι προληπτική και οι επεμβάσεις να ξεκινούν νωρίς, ανάλογα με την ευαισθησία των ποικιλιών και τη σοβαρότητα των προσβολών από το Ωίδιο τα προηγούμενα χρόνια.

  Στις ευαίσθητες ποικιλίες και στα αμπέλια με σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά, η πρώτη επέμβαση για το Ωίδιο είναι απαραίτητο να γίνει στο στάδιο Ε (έκπτυξη 2 – 3 φύλλων)

  Στις περιπτώσεις που δεν προκαλούνται συνήθως σοβαρές ζημιές η πρώτη επέμβαση για το Ωίδιο θα πραγματοποιηθεί αργότερα το στάδιο «χώρισμα των σταφυλιών»

  Φάρμακα: Μυκητοκτόνα (βρέξιμο θείο 1% – βορδιγάλειος πολτός 05%-1%)

 • ΘΡΙΠΕΣ:
  Διαπιστώσεις: Τα ακμαία που εμφανίζονται αυτή την εποχή προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση.
  Συστάσεις: Καταπολέμηση στα στάδια Δ και Ε μόνο στα αμπέλια που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές, στις νέες φυτείες και φυτώρια.
  Φάρμακα: Θερινό πολτό (διυλισμένο παραφινικό λάδι) Προσοχή στις οδηγίες χρήσης

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Αμπελοκαλλιέργεια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.