Η εκδήλωση για το τσίπουρο και τα συμπεράσματα..

Σχηματική αναπαράσταση της απόσταξηςΣχηματική αναπαράσταση της απόσταξης

Με μεγάλη προσεύλευση έγινε με επιτυχία το σεμινάριο για την παραγωγή τσίπουρου στο σπίτι. Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο φιλόξενο καφενείο “ΜΠΑΡΚΟ” και τα μέλη και οι φίλοι που ήλθαν, παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια τον ομιλιτή κ Πέτρο Κόλλια χημικό-οινολόγο, να αναλύει με λεπτομέρειες όλες τις φάσεις της απόσταξης.

Άρχισε από την σύντομη περιγραφή της νομικής πλευράς, η οποία αφού αφορά την παρασκευή οινοπνεύματος, υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία από τα τοπικά τελωνεία που δίνουν τις διήμερες άδειες απόσταξης στους έχοντες τις άδειες και οι οποίοι φορολογούνται. Συνέχισε στην περιγραφή των χάλκινων και των νέων ανοξείδωτων αποστακτήρων και μας εξήγησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Το μάθημα ξεκίνησεΤο μάθημα ξεκίνησε

Μετά πέρασε στην συλλογή και παρασκευή της πρώτης ύλης, δηλαδή τα σταφύλια και τα τσίπουρα. Πως τα διαλέγουμε, τι πρέπει να προσέξουμε και πως τα αφήνουμε να ζυμώσουν τα ζάχαρα σε οινόπνευμα, ώστε να μπορέσουμε να το πάρουμε με την απόσταξη.

Το μάθημα ξεκίνησεΠαρακολουθώντας τον δάσκαλο

Περνώντας στην κύρια εργασία της απόσταξης, ο κ.Κόλλιας στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία που είναι σημαντικά για την σωστή και ασφαλή παραγωγή τσίπουρου. Την ήπια θέρμανση και τον προσεκτικό διαχωρισμό των φάσεων της απόσταξης σε χρήσιμα και σε επικίνδυνα για την υγεία μας μέρη (κλάσματα) που περιέχουν τα ανάλογα συστατικά.

Η εκδήλωση έληξε αργά το βράδυ με τον γνωστό τρόπο που τα μέλη του ΕΡ.Ο.Σ. γνωρίζουν να τελειώνουν τις τόσο φιλικές μας συναντήσεις. Και τα αποστάγματα των μελών μας δοκιμάσαμε και τα κρασιά μας ήπιαμε και φυσικά οι σπιτικοί μεζέδες φαγώθηκαν έως το τέλος..

Εκ μέρους όλων των μελών και των φίλων του ΕΡ.Ο.Σ. ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κ.Πέτρο Κόλλια που ήλθε να μας διδάξει τις πολύτιμες γνώσεις του για άλλη μια φορά.
Άλλο ένα ευχαριστούμε στα μέλη και στους πολυπληθείς φίλους μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

Διαβάστε μια περίληψη του σεμινάριου “Τα μυστικά της απόσταξης”

Δημοσιεύθηκε στην Απόσταξη, Εκδηλώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *