Τέλος η φυτοπροστασία στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες;

Επάγγελμα ΡΑΝΤΙΣΤΗΣΕπάγγελμα ΡΑΝΤΙΣΤΗΣ

Φυτοφάρμακα μόνο σε επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να πωλούν στο εξής τα καταστήματα που εμπορεύονται γεωπονικά είδη. Αυτό προβλέπει το νομικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του χρόνου.

Μάλιστα η χορήγηση των φυτοφαρμάκων θα γίνεται με γραπτή συνταγή, όπως ισχύει για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Ν.4036/2012 (Α’ 8), από 26 Νοεμβρίου 2015 η αγορά φυτοφαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν ειδικό πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Για να αποκτήσουν αυτό το πιστοποιητικό, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες χρήστες και διακινητές φυτοφαρμάκων θα πρέπει δώσουν εξετάσεις στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συγκροτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε πενήντα (50) ερωτήσεις μέσα σε ορισμένο χρόνο, τυχαία επιλεγμένες από τη βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις.

Είναι προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων να πιστοποιηθούν το συντομότερο καθώς το ΥΠΑΑΤ αυξάνει σταδιακά τα τέλη συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης. Συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ χρεώνει:

25 € αν γίνει από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Αυγούστου 2015
50 € αν η εξέταση γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και έπειτα

Διαδικασία εξέτασης:

Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε πενήντα (50) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια 5 χρόνια και αφορά τα γεωργικά φάρμακα που είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ενδεικτικές ενότητες:

Νομοθεσία που διέπει τα γεωργικά φάρμακα και τη χρήση τους,
Πηγές κινδύνου και κίνδυνοι που συνδέονται με τα γεωργικά φάρμακα εντοπισμός και έλεγχος
Μέτρα ελαχιστοποίησης των κινδύνων
Προσεγγίσεις με βάση τον κίνδυνο,.
Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων
Τεχνικά μέσα παρακολούθησης
Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.

Διαδικασία κατάρτισης: Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γ.φ. γίνεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης οι οποίοι έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση για το σκοπό αυτό. Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης είναι:
α) Ο ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”
β) Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
γ)Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και
δ) Οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας μπορεί να παράσχει στους καταρτιζόμενους το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Οι ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης είναι:
α) Οι αναγνωρισμένοι φορείς δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων και
β) Τα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Oι Γεωπόνοι δεν αμφισβητούν την ανάγκη εφαρμογής της συνταγογράφησης αλλά και ελέγχου των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο τονίζουν ότι το νομικό πλαίσιο έχει πολλές ασάφειες, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στη νησιωτική Ελλάδα θα δημιουργήσουν προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο οι παθογόνοι παράγοντες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίσθηκε στο νομικό πλαίσιο είναι πως δεν ορίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ποιος είναι ο επαγγελματίας αγρότης που δικαιούται να λαμβάνει φυτοπροστατευτικά προϊόντα από τα γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, η νομοθεσία δε διευκρινίζει τι θα γίνει με τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, οι οποίοι είναι παρά πολλοί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αν δηλαδή θα χορηγούνται σε αυτούς φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή όχι, ή αν θα τους χορηγούνται μόνο σκευάσματα που ενδείκνυνται για τη βιολογική γεωργία και με ποιες προϋποθέσεις.

Οι κίνδυνοι
«Η μη χορήγηση φυτοφαρμάκων στους ερασιτέχνες καλλιεργητές εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις δικές τους καλλιέργειες όσο και γι’ αυτές των επαγγελματιών αγροτών. Διότι οι ερασιτεχνικές καλλιέργειες θα λειτουργούν ως εστίες επώασης των νόσων που στη συνέχεια θα πλήττουν τις επαγγελματικές καλλιέργειες, δημιουργώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες αγρότες»

Για τους επαγγελματίες λοιπόν,ΟΛΗ η διαδικασία ερωταπαντήσεων πιστοποίησης είναι ΕΔΩ:Ερωτήσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων χρήσης φυτοφαρμάκων

Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις, Ενημέρωση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *